Παραδοχή των ηχογραφήσεων από τον υπόδικο πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μετά από τρεις αρνήσεις εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής«Λόγοι υγείας δεν μου το επέτρεψαν» ισχυρίστηκε ο ΠαπαδημητρίουΠαραδέχτηκε ότι υπάρχουν ηχογραφημένες συνομιλίες«Τα 23 άτομα που προσλήφθηκαν την περίοδο 2013-2014 δεν είχαν υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πληρώθηκαν με αποζημιώσεις για σύμβαση έργου και όχι για προσλήψεις. Δεν υπήρξαν συμβάσεις. Με μπλοκάκι πληρώνονταν και από χορηγικά κονδύλια»

Αφού αρνήθηκε τρεις φορές να παρουσιαστεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο

της Υγείας, ο υπόδικος πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, υπάκουσε τελικά με τις προσταγές της Επιτροπής και παρευρέθηκε ως μάρτυρας.

Δείτε επίσης: Βίαιη προσαγωγή του πρ. γενικού διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε η Εξεταστική για την Υγεία

Η απόφαση ελήφθη μετά την άρνηση επί τρεις φορές του κ. Παπαδημητρίου να προσέλθει στην επιτροπή επικαλούμενος θέματα υγείας του.

Ωστόσο, η ιατρική γνωμάτευση που είχε ζητηθεί από το νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, διαβεβαιώνει ότι ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου μπορεί να υποστεί τη «βάσανο της κατάθεσης».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησαν για εμπαιγμό της Επιτροπής και ζήτησαν την άμεση παρουσία του κ. Παπαδημητρίου στην Επιτροπή. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπή κρίνουν ως εξαιρετικά σημαντική τη μαρτυρία Παπαδημητρίου λόγω της θέσης την οποία κατείχε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παπαδημητρίου: Η φωνή μου στις ηχογραφήσεις, αλλά μοντάζ το όλο θέμα

Ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, απαντώντας σχετικά με τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για την πρόσληψη 23 ατόμων την περίοδο 2013 -2014 με παρέμβαση του πολιτικού γραφείου του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, τόνισε ότι «τα 23 άτομα που προσλήφθηκαν την περίοδο 2013 -2014 δεν είχαν υπαλληλική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πληρώθηκαν με αποζημιώσεις για σύμβαση έργου και όχι για προσλήψεις. Δεν υπήρξαν συμβάσεις. Με μπλοκάκι πληρώνονταν και από χορηγικά κονδύλια».

Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Παπαδημητρίου, παρότι επικαλέστηκε το δικαίωμα σιωπής, καθώς είναι σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία εναντίον του, ωστόσο δεν απέφυγε να απαντήσει σε ορισμένα ζητήματα που του τέθηκαν.

Ο κ. Παπαδημητρίου διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος συνομιλούσε με το γραφείο του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για τις 23 προσλήψεις.

Υποστήριξε δε, ότι για τους 23 εξωτερικούς συνεργάτες «υπήρχε έλεγχος από το γραφείο προσωπικού», και ότι «υπάρχει παρουσιολόγιο».

Τα μέλη της Εξεταστικής αποφάσισαν να ζητήσουν να σταλούν, αν υπάρχουν, οι αποφάσεις του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 23 προσλήψεις που, όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου, υπάρχουν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, είχε εκφράσει αντίθετη άποψη κατά την κατάθεσή της την προηγούμενη εβδομάδα.

«Οι κατηγορίες είναι ότι οι συμβάσεις αυτές, που πληρώθηκαν με το ποσό των 177.000 περίπου ευρώ, ήταν παράνομες, και ότι τα άτομα αυτά δεν δούλεψαν ποτέ στο ΚΕΛΠΝΟ», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδων Λάππας.

«Ήταν αποζημιώσεις για σύμβαση έργου, όχι για προσλήψεις. Με μπλοκάκι πληρώθηκαν, δεν υπήρχαν συμβάσεις», αντέτεινε ο κ. Παπαδημητρίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε πλαστή τη σύμβαση για συγκεκριμένο δημοσιογράφο που υπάρχει στη δικογραφία, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε αποζημιώθηκε ούτε εργάστηκε ποτέ στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Είπε, ακόμα, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωσε για διαφημιστικές καμπάνιες εταιρείες επικοινωνίας και όχι μεμονωμένους δημοσιογράφους.

Δείτε επίσης: «Έχουμε ηχητικό ντοκουμέντο με παζάρια γραφείου Άδωνη – ΚΕΕΛΠΝΟ»

Σε ερώτηση του κ. Λάππα, από ποιο κονδύλι πληρώθηκαν τα 23 άτομα, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε «από χορηγικά χρήματα», σημειώνοντας ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχαν χορηγίες όχι μόνο από τον ΟΠΑΠ, αλλά και από άλλους οργανισμούς» και ότι «υπήρχε ειδικό ταμείο που πληρώνονταν».

Κληθείς από τον κ. Λάππα, που επικαλέστηκε απόσπασμα της ποινικής δικογραφίας, να σχολιάσει γιατί γίνονταν κατατμήσεις συμβάσεων ενώ το απαγορεύει ο νόμος και μάλιστα σε μία περίπτωση εμφανίζεται στις 26 Νοεμβρίου 2011 προσφορά εταιρείας για επικοινωνιακή καμπάνια για προκήρυξη διαγωνισμού που έγινε ένα μήνα αργότερα, ο κ. Παπαδημητρίου απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι αυτό είναι θέμα δικογραφίας. «Στο πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους γίνεται λόγος για πλαστά τιμολόγια, ενώ εταιρεία φαίνεται να παίρνει 1,5 εκ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ», σημείωσε ο κ. Λάππας.

«Το σημερινό ΚΕΕΛΠΝΟ το αμφισβητεί αυτό. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, δεν έχει καταλήξει, δεν εμπλέκομαι εγώ. Υπάρχει προσφυγή από τη σημερινή διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν υπάρχουν εικονικά τιμολόγια», απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στην ερώτηση του κ. Λάππα αν θα συγκατένευε για άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι «έχουν ανοίξει ήδη όλοι από την τακτική δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Γεωργαντά, αν γίνονται και σήμερα απευθείας προσλήψεις, που είναι στο δημόσιο λογισμικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, απάντησε καταφατικά υποστηρίζοντας ότι έχει και τα ΦΕΚ.

Πρόσθεσε πάντως ότι «η αυτονομία του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι δεδομένη από το νόμο». «Ο υπουργός απολογιστικά το ελέγχει και διατάσσει πολλές φορές έλεγχο από το ΣΕΥΠ ή μέσω του γενικού λογιστηρίου και τέτοιοι έλεγχοι έγιναν πολλοί», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε «μονταρισμένο, παραποιημένο με χαρακτηριστικά συρραφής» το ηχητικό υλικό που τον εμφανίζει να συνομιλεί για τις προσλήψεις με το γραφείο του κ. Γεωργιάδη, αν και δεν αρνήθηκε ότι η φωνή που ακούγεται είναι του ίδιου. «Ήθελαν να βάλουν στο στόμα μου διαπλοκή με ανώτατο αεροπαγίτη και αναφέρουν το όνομα του δικηγόρου μου, πράγμα που δεν μπορούσα εγώ να το πω. Κάπου κάνανε λάθος στο μοντάζ. Μιλάω και δεν ακούγεται η άλλη πλευρά που υποτίθεται ότι μιλώ και ακούγεται ο μονόλογος μου. Ορκίζομαι, δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου τέτοιου είδους συζητήσεις, με εκφράσεις αγοραίες», υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Όπως είπε, έχει περίπου υπόψη του τι έγινε, αλλά θέλει να βεβαιωθεί. «Είμαι στο δρόμο να καταλάβω ορισμένα πράγματα. Έχω κάποιες υπόνοιες», ανέφερε.

Η Εξεταστική Επιτροπή πάντως αποφάσισε να στείλει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. το ηχητικό υλικό.

Πηγή: left

Keywords
Τυχαία Θέματα