Παραπομπή Ελλάδας από Κομισιόν για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη την απόφαση της να παραπέμψει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της μη κοινοποίησης ως σήμερα στις Βρυξέλλες των μέτρων που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στα εθνικά τους δίκαια των κανόνων της ΕΕ περί θεσπίσεως ενός πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Τα τρία κράτη μέλη όφειλαν να έχουν μεταφέρει την εν λόγω

οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 14.089,6 ευρώ ανά ημέρα στη Βουλγαρία, 7.739,76 ευρώ ανά ημέρα στη Φινλανδία και 31.416 ευρώ ανά ημέρα στην Ελλάδα από την ημέρα έκδοσης της απόφασης έως ότου η εν λόγω οδηγία μεταφερθεί πλήρως και τεθεί σε ισχύ στο εθνικό δίκαιο.

Όπως επισημαίνει στη σημερινή ανακοίνωσης της η Επιτροπή, ο ανταγωνισμός για θαλάσσιο χώρο -για εξοπλισμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη ναυτιλία, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και για άλλες χρήσεις- ανέδειξε την ανάγκη διαχείρισης των ευρωπαϊκών υδάτων από κοινού και με μεγαλύτερη συνέπεια. «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αναπτύσσεται σε διασυνοριακό και διατομεακό επίπεδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα ασκούνται με αποτελεσματικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο» τονίζει η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση προγραμματισμού και διαχείρισης παρουσιάζει την κάτωθι σειρά πλεονεκτημάτων:

– δημιουργεί συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων και τομέων και συμβάλλει στη μείωση των συγκρούσεων,

– ενθαρρύνει τις επενδύσεις παρέχοντας προβλεψιμότητα, διαφάνεια και σαφέστερους κανόνες,

– αυξάνει τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων, των οδών ναυσιπλοΐας, των αγωγών, των υποβρύχιων καλωδίων και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά και για την ανάπτυξη συνεκτικών δικτύων προστατευόμενων περιοχών,

– προστατεύει το περιβάλλον μέσω της έγκαιρης εκτίμησης των επιπτώσεων και των δυνατοτήτων πολλαπλής χρήσης του χώρου.

Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός στηρίζει άμεσα και διευκολύνει την εφαρμογή της στρατηγικής Ευρώπη 2020 για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καταλήγει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι μεταξύ των βασικών στόχων είναι τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και παραγωγικότητας, καθώς και κοινωνικής συνοχής και ένταξης.

Προειδοποιητική επιστολή Κομισιόν στην Ελλάδα για υπέρογκα τέλη έκδοσης αδειών διαμονής

Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε άλλες δύο χώρες (Ολλανδία και Πορτογαλία) γιατί επιβάλλουν υπέρογκα και δυσανάλογα τέλη για την έκδοση αδειών διαμονής στο πλαίσιο των οδηγιών της ΕΕ για τη νόμιμη μετανάστευση απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν διοικητικά τέλη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων, η επιβολή υπέρογκων και δυσανάλογων τελών παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων. Αυτό αφορά τη μεταφορά —και από τα 4 κράτη-μέλη— της οδηγίας για τους σπουδαστές, της οδηγίας για τους ερευνητές, της οδηγίας για την μπλε κάρτα και της οδηγίας για την ενιαία άδεια, καθώς και τη μεταφορά της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες και της οδηγίας για την οικογενειακή επανένωση.

Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της οδηγίας για τους επί μακρόν διαμένοντες, αφού επιβάλλει προϋποθέσεις για την ανανέωση της άδειας παραμονής των επί μακρόν διαμενόντων αντί της αυτόματης ανανέωσής της. Η Ελλάδα έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Επιτροπής.

Προειδοποιητική επιστολή Κομισιόν με την οποία καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να καθορίσουν και να εφαρμόσουν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, να εξασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να επιβάλουν την τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Επιπλέον, η οδηγία απαιτεί από τα κράτη-μέλη να εξασφαλίζουν ότι όλα τα νέα κτίρια θα είναι «σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας» από το 2021 και μετά (από το 2019 για τα δημόσια κτίρια).

Keywords
Τυχαία Θέματα