Παράταση έως τις 7 Αυγούστου για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε σήμερα κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής και σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, την παράταση μέχρι τις 7 Αυγούστου 2017 της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Ο

νέος υποψήφιος επενδυτής ζήτησε την παράταση της διαδικασίας προκειμένου να μπορέσει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, η παράταση δεν σχετίζεται με το θέμα της ΡΑΕ και τον καθορισμό των χρεώσεων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε από την ελληνική πλευρά μπαράζ επαφών με πιθανούς ενδιαφερομένους. Οι επαφές αυτές έδειξαν ότι υπάρχει ένας κύκλος εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού TAP, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από το ΔΕΣΦΑ.

Πρώτη στη λίστα των ενδιαφερομένων και εκ των φαβορί για το διαγωνισμό φέρεται να είναι η ιταλική Snam, η οποία ίχε εμπλακεί και στον προηγούμενο διαγωνισμό όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τη Socar να συνεργαστεί με Ευρωπαίο διαχειριστή για να εγκρίνει τη μεταβίβαση, που ουδέποτε ολοκληρώθηκε. H Snam συμμετέχει στην κοινοπραξία του TAP με μερίδιο 20%.

Εκτός όμως από τη Snam, η οποία λόγω και γεωγραφικής εγγύτητας έχει άμεσο ενδιαφέρον, μεταξύ των εταιρειών που έχουν βολιδοσκοπηθεί για το νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται η βελγική εταιρεία Fluxys (κατέχει το 19% των μετοχών του TAP) και η ισπανική Enagas (16% των μετοχών του TAP).

Πέραν των μετόχων του TAP το προηγούμενο διάστημα έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα και δύο ακόμη εταιρειών, της Ολλανδικής Gasunie και της Ρουμανικής Transgaz.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό στο πλαίσιο της διαδικασίας μπορεί να εισέλθουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών και κάποια επενδυτικά funds, ιδιαίτερα εκείνα που ειδικεύονται σε επενδύσεις σε υποδομές, όπως το ευρωπαϊκό fund Μarguerite.

Keywords
Τυχαία Θέματα