«Παράθυρο» για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με «φόντο» τις Πρέσπες – Τι προβλέπει ο κανονισμός

Αυλαία ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ αργά την Πέμπτη με την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ο Πάνος Καμμένος και ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Εξάλλου,

ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε με νόημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «Θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Ιδιαίτερα καυστική ήταν και η απάντηση συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις φήμες περί επικείμενης πρότασης μομφής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την κατάθεση πρότασης μομφής

Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της. Η πρόταση μομφής πρέπει να είναι υπογραμμένη από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών (50) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151. Κατά την ψηφοφορία ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα