Παρέμβαση – καταπέλτης από τη Διεθνή Αμνηστία κατά της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων

«Δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», συνιστά σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων που αποφάσισε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, με βάση το σχέδιο για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, και καλεί επειγόντως τις ελληνικές αρχές να την ανακαλέσουν.

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, ο Νιλς Μουίζνιεκς, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δήλωσε ότι «ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής

συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αντίστοιχα, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Διεθνής Αμνηστία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με «την αξιοποίηση του κορονοϊού ως προσχήματος» για την καθολική απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Γαλλία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας έχει ως εξής:

«Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων για τέσσερις ημέρες και καλεί επειγόντως τις αρχές να την ανακαλέσουν, καθώς συνιστά δυσανάλογο περιορισμό στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης.

Ο Νιλς Μουίζνιεκς περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε: «Η απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδώσουν γενική απαγόρευση σε όλες τις δημόσιες συναθροίσεις σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυσανάλογη και παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ορισμένοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης για τον έλεγχο της πανδημίας μπορούν να είναι επιτρεπτοί, αλλά πρέπει να πληρούν τις αρχές της αυστηρής αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Η γενική απαγόρευση διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, και δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου. Η διαταγή απαγορεύει όλες τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τεσσάρων ή περισσότερων ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου 2020, κάτι που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα στις 17 Νοεμβρίου. Η απόφαση επικαλείται την ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας ως λόγους γι’ αυτόν τον περιορισμό. Επιβάλλει βαριά πρόστιμα στους διοργανωτές/ριες τέτοιων συναθροίσεων (3.000 έως 5.000 ευρώ) καθώς και στους συμμετέχοντες/ουσες (300 ευρώ).

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ανακαλέσουν επειγόντως αυτήν την απαγόρευση που συνιστά σοβαρή παρέμβαση στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης. Η πανδημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αποσιώπηση των φωνών που ασκούν κριτική ή για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Νιλς Μουίζνιεκς.

Υπενθυμίζεται ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της Δημόσιας Υγείας λόγω κορονοϊού, η Δικαιοσύνη και απέρριψε, τελικά, την αίτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη και υπολοίπων προσφευγόντων για ακύρωση της απόφασης του αρχηγού της ΕΛΑΣ, που αφορά την απαγόρευση συναθροίσεων, με βάση το σχέδιο για τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν επιτρέπονται εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Τρίτη (17/11).

Σημειώνεται πως την Κυριακή (15/11) η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκρινε εκτός Συνταγματικού πλαισίου τη συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, για την οποία ξέσπασε πολιτική «θύελλα».

Η απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, λόγω του κορονοϊού είχε γίνει γνωστή, νωρίτερα, και από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ακολούθησε την Παρασκευή (13/11) διπλή έφοδο της ΕΛΑΣ στο ίδρυμα Πολυτεχνείο και στην Πολυτεχνειούπολη. Εκεί όπου έγιναν 92 προσαγωγές…

Έγινε έφοδος της ΕΛΑΣ και στα Εξάρχεια, ακολούθησαν νέες προσαγωγές, και ένταση έξω από τη ΓΑΔΑ. Τελικά, αφέθηκαν ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα