Παρέμβαση Γιάννου Παπαντωνίου για τα ελληνοτουρκικά, με «συμβουλές» για… εξοπλιστικά

Παρέμβαση για την κρίση με την Τουρκία, με συστάσεις για τα… εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας έκανε με άρθρο του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του (ήταν κρατούμενος 17 μήνες για υπόθεση που αφορά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος σχετικά με τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού), καταθέτοντας μάλιστα τις

δικές του προτάσεις.

Κάνοντας, προφανώς, χρήση της παλαιάς ιδιότητάς του ως πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Κώστα Σημίτη και των εμπειριών του από την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος «μαμούθ» εκείνης της περιόδου, ο κ. Παπαντωνίου σημειώνει μεταξύ άλλων σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο iefimerida.gr:

«Η σημερινή κυβέρνηση κινείται σε σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στηρίζεται στην αναβάθμιση της αμυντικής μας ισχύος και σε διπλωματικές πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Οι συμφωνίες για τον καθορισμό τω Αυτόνομων Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο καθώς και η ενεργοποίηση των διεθνών οργανισμών -κυρίως της ΕΕ και του ΝΑΤΟ- για την καταδίκη της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αποσκοπούν στην αποτροπή ενεργειών που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, όσον αφορά στα εξοπλιστικά, ο κ. Παπαντωνίου «συμβουλεύει»:

«Σε θέματα εξοπλιστικής πολιτικής επιβάλλεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα μακροχρόνια εξοπλιστικά προγράμματα απαιτούν επιμελή σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη τις δυναμικές τάσεις της τεχνολογίας και τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και χρόνο για να ολοκληρωθούν. Η συνολική διάρκεια σχεδιασμού, παραγωγής και παράδοσης οπλικών συστημάτων όπως μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια ή φρεγάτες μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα χρόνια».

«Το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι άμεσο. Κατά συνέπεια, πρέπει να επιλέξουμε λύσεις ταχείας απόδοσης, είτε με αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων -όπως έχει ήδη αποφασιστεί για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ- είτε με προμήθεια ετοιμοπαράδοτων συστημάτων από μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία στο πλαίσιο συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας. Αν το 2003 δεν είχε αποφασιστεί ο εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των φρεγατών S -με το ένα δέκατο του κόστους σε σχέση με την αγορά νέων φρεγατών- δεν θα υπήρχε σήμερα αξιόπιστη δύναμη κρούσης σε περίπτωση ναυτικής εμπλοκής στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αγορά νέων φρεγατών, ενώ αν παραγγελθούν τώρα θα αρχίσουν να παραδίδονται το νωρίτερο μετά το 2026!

Νέα μακροχρόνια εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση της αμυντικής μας βιομηχανίας, που θα οδηγήσει όχι μόνο σε φθηνότερες λύσεις -σε σχέση με παραγγελίες προς ξένους προμηθευτές- αλλά και σε σημαντική ενίσχυση της εθνικής οικονομίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα