Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για τη διάσωση στρατηγικά σημαντικών επιχειρήσεων στη Βρετανία – Ύφεση και στη Γερμανία

Το «πράσινο φως» στο σχέδιο για τη διάσωση στρατηγικά σημαντικών επιχειρήσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ. Το σχέδιο επιτρέπει παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη επιχειρήσεων ως «ύστατη λύση», εάν έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες εναλλακτικές.

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν μια βιώσιμη επιχείρηση έχει εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές και η κατάρρευσή της θα είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στην οικονομία, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης ως “ύστατη λύση”», ανέφερε στο «Reuters» εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου

Οικονομικών.

Με την πανδημία του κορονοϊού να «γονατίζει» τη βρετανική οικονομία και τις επιχειρήσεις, αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειασθεί παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τη διάσωση εκείνων των επιχειρήσεων, η κατάρρευση των οποίων θα συνεπαγόταν δυσανάλογο κόστος για την οικονομία.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να διαχειρισθεί τη διάσωση «βιώσιμων» επιχειρήσεων που όμως έχουν εξαντλήσει όλες τους τις εναλλακτικές, ακόμη και τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, ανέφεραν οι «FT» σε δημοσίευμα του την Κυριακή (24/05).

Επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προέρχονται από τους κλάδους χάλυβα, αεροπορίας και αεροδιαστημικής, αλλά το σχέδιο περιλαμβάνει όλους τους τομείς της οικονομίας.

«Βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών και της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών και της εξαγωγικής δραστηριότητας οδήγησαν σε ύφεση τη γερμανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, δίνοντας μια πρώτη γεύση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις ήταν μειωμένες κατά 6,9%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 3,2% και οι εξαγωγές κατά 3,1% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Ως αποτέλεσμα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη συρρικνώθηκε κατά 2,2% στο πρώτο τρίμηνο, το υψηλότερο ποσοστό από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2009. Η οικονομία είχε συρρικνωθεί 0,1% και στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ και αποτελούν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της Γερμανίας, αυξήθηκαν κατά 4,1%, συνεισφέροντας 0,4 μονάδες στην ανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν βαθύτερη ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο, που περιλαμβάνει τους μήνες καθολικού Lockdown της οικονομικής δραστηριότητας.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα