Παυλόπουλος: Κάθε ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον πλανήτη είναι καταστροφική

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκπαιδευτούν οι νέοι σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος «ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τον πλανήτη σε σχεδόν ανεπανόρθωτες βλάβες», σε ομιλία του στα εγκαίνια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στους Αγίους Αναργύρους, του πρώτου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε, «η επιταγή του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος κατά το άρθρο 24 προϋποθέτει,

για να γίνει πράξη, τη νοοτροπία των ανθρώπων που θα ζήσουν και ειδικά των παιδιών από τα οποία ξεκινάει η δική μας πορεία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον τόπο μας και για το ίδιο το περιβάλλον».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, ότι «η γη δεν μας ανήκει κατά κυριότητα. Είναι μια πρόσκαιρη κατοικία, όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για κάθε μορφή ζωής.

Άρα, οφείλουμε να την υπερασπιστούμε για εκείνους που θα έρθουν.

Κάθε ιδιοκτησιακή αντίληψη γι’ αυτόν τον πλανήτη είναι καταστροφική για την πορεία του, αλλά και για την ίδια τη ζωή».

Τόνισε ακόμα, ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στο θέμα της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας καλλιεργήθηκε μια έννοια της ανάπτυξης που είναι «οιωνεί μονοδρομική».

«Για να διορθωθούν αυτά τα λάθη», πρόσθεσε, «είναι ανάγκη να εκπαιδευτούν οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που θα βγουν στη ζωή, θα γίνουν επιστήμονες, που θα προαγάγουν την τεχνολογία.

Πρέπει να ξέρουν, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που έχουν προκαλέσει σχεδόν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον.

Βαρύ το έργο των εκπαιδευτικών και των παιδιών, που πρέπει να μάθουν τι σημαίνει ανάπτυξη και ότι η τεχνολογία που είναι στα χέρια των ανθρώπων μπορεί να είναι ευλογία, αλλά μπορεί να γίνει και κατάρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί πυλώνα για να επεκταθούν τέτοιες λειτουργίες σε όλη τη χώρα «και να κάνουμε ουσιαστική την διαλογή στην πηγή».

Διότι από φέτος, όπως εξήγησε, θα πρέπει σε όλους τους δήμους να υλοποιηθούν ρεύματα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων, με διαλογή στο σπίτι και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Προανήγγειλε την εφαρμογή κανονισμών καθαριότητας και αναφέρθηκε σε «τιμολογιακά εργαλεία, σε συνεργασία με τους ΦοΔΣΑ, (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), που θα δίνουν κίνητρα στους δήμους, στους φορείς και στους πολίτες που ανακυκλώνουν και διαχωρίζουν στην πηγή και πιθανόν και τα αντίστοιχα αντικίνητρα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι από φέτος η χώρα περνά από την εποχή των προστίμων για ανεξέλεγκτες χωματερές, στην εποχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων.

Στην ίδια εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Συμεών Βολιώτης, εκ μέρους του αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερώνυμου, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης, η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Αθήνα, Σαρλότ Βράνγκμπεργκ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Κριστόφ Σαντεπί, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Νίκος Σαράντης, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεώργιος Κρεμλής (μέσω βίντεο) και ο πρόεδρος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, Παύλος Ραβάνης.

Το Πάρκο βρίσκεται πλησίον του δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (λεωφόρος Δημοκρατίας 61, Άγιοι Ανάργυροι), όπου έχει τοποθετηθεί ένα πολυκέντρο ανακύκλωσης, που αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών και όμοιό του υπήρχε μέχρι σήμερα μόνο στη Σουηδία.

Στον χώρο λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, ενώ δημιουργήθηκαν επίσης ένας βοτανικός κήπος με ελληνική φυτά και μια οικολογική λίμνη, για τη συντήρηση της οποίας χρησιμοποιούνται φυσικές μέθοδοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα