«Πέφτουν» την Πέμπτη οι υπογραφές για τον EastMed – Επιστολή στήριξης από την Ιταλία (video)

Τη δεύτερη ημέρα του 2020, την Πέμπτη (02/01), στις 18:30, στο Ζάππειο Μέγαρο θα υπογραφεί η Διακυβερνητική Συμφωνία ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Επιστολή στήριξης από την Ιταλία.

Μ’ αυτή τη συμφωνία μπαίνει επίσημο «μπλόκο» στα σχέδια της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια «συμμαχία» Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας λόγω Eastmed κατά της τουρκικής επιθετικότητας. «Η Ελλάδα θέλει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη», είχε γράψει, άλλωστε, το «Reuters».

Τη Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Εν όψει της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υπογραφή του EastMed, ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), Stefano Patuanelli, απέστειλε την Τρίτη (31/12) επιστολή στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος αναφέροντας: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15.45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

Αύριο με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ @steinitz_yuval και από την Κύπρο @GLakkotrypis υπογράφουμε τη συμφωνία για τον αγωγό #EastMed. Ο #EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. #ypen pic.twitter.com/BoMpZBvYEx

— Kostis Hatzidakis (@K_Hatzidakis) 1 Ιανουαρίου 2020

Τα σημαντικά οφέλη από την κατασκευή του EastMed

«Ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας», σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου) αναμένεται να εξασφαλίσει το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εν όψει της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα σημαντικότερα οφέλη του έργου συγκαταλέγονται τα εξής:

«Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II)».

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄ εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιοτου EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Επιστολή στήριξης του αγωγού EastMed από την Ιταλία – Αύριο η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας – https://t.co/fjQw0zJv1f pic.twitter.com/Tu4WXV90Rt

— analitis (@analitisgr) 1 Ιανουαρίου 2020

Σε ενημερωτικό σημείωμα για το έργο το υπουργείο επισημαίνει τα εξής:

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος σχεδιάζεται να λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλα έργα της ευρύτερης περιοχής, αποτελεί σήμερα το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου που θα συνδέει τις νέες πηγές φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου και τις αγορές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ΝΑ Ευρώπης.

Τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου, με εξαίρεση αυτά της Αιγύπτου, εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ιορδανίας προσκείμενων αγορών επιτρέποντας την εξαγωγή περίπου 25 Bcm/έτος.

Το έργο EastMed αναγνωρίζεται, από το 2013, ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), βάσει του κανονισμού της ΕΕ 347/2013 και στον πλέον πρόσφατο κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την Ε. Επιτροπή στις 31 Οκτωβρίου 2019 συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ομάδα έργων με τον υποθαλάσσιο αγωγό Poseidon.

Εφόσον η τελική επενδυτική απόφαση ληφθεί το 2022 και ξεκινήσει αμέσως η κατασκευή του το έργο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Το Δεκέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας για τη σύναψη Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) για την υποστήριξη της υλοποίησης του έργου. Το κείμενο έλαβε τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2019.

To θέμα του East Med συζητήθηκε όλους τους τελευταίους μήνες μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, της Ελλάδας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ, κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου, κ. Γιώργου Λακκοτρύπη. Ιδιαίτερα το ζήτημα συζητήθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2019, στο Κάιρο, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum, στις 7 Αυγούστου στη τριμερή συνάντηση ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, παρουσία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και στη διμερή συνάντηση μεταξύ των κ. Κωστή Χατζηδάκη και κ. Yuval Steinitz στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στη Μαδρίτη. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν αυτήν τη συνάντηση είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες αμφισβητούσε το δικαίωμα των χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού.

Στη συνέχεια υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Νίκου Αναστασιάδη και τελικώς αποφασίσθηκε η υπογραφή της συμφωνίας στις 2 Ιανουαρίου του 2020 στην Αθήνα.

Αυτά είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.

Αρχική Δυναμικότητα: 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΔΚΜ) φ.α. ετησίως.

Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.

Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ΕΥΡΩ.

Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline («EastMed») αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

165χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.732χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.421χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου.17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.

Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου. Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέρχεται σε 0.9 δισ. ΕΥΡΩ.

Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει η ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.

Το κόστος του αγωγού Eastmed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. δολάρια. Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 10 ΔΚΜ ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, γεγονός το οποίο θα αλλάξει άρδην την οικονομική δυναμική του έργου.

[Η Ναυτεμπορική]: Επιστολή στήριξης από τον Ιταλό υπ. Οικονομικής Ανάπτυξης εν όψει των υπογραφών για τον EastMed https://t.co/5FpsdzTK73 pic.twitter.com/ymof4TrJNy

— multi-news.gr (@multinewsgr) 1 Ιανουαρίου 2020

Ο EastMed το πιο ώριμο έργο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ https://t.co/DbQA8YDmwh pic.twitter.com/MFL9TKEVdL

— PIK_CyBC (@cybc_com_cy) 1 Ιανουαρίου 2020

Πηγή: «Πέφτουν» την Πέμπτη οι υπογραφές για τον EastMed – Επιστολή στήριξης από την Ιταλία (video) - altsantiri

Keywords
video, ιταλια, πεμπτη, νίκος αναστασιάδης, ελλαδα, κυπρος, αιγαιο, reuters, χατζηδακης, pci, project, twitter, αιγυπτος, κρητη, πετρελαιο, δεπα, gas, αοζ, https, poseidon, med, forum, ηπα, αθηνα, χλμ, προυπολογισμος, ευρω, ποσειδων, καλοκαιρι, εταιρεία, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, δεπα, εθνικη, ευχες, ζαππειο, ηπα, θεμα, ισραηλ, κυπρου, πλαισιο, ποσειδων, φυσικο αεριο, med, news, poseidon, αγορα, αυξηση, αρδην, γεγονος, γινει, δυστυχως, δηλωσεις, δρομος, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, ευρω, εργα, εξελιξη, επιτυχια, ερντογαν, εταιρεία, ζαππειο μεγαρο, ιδια, θετικο, κειμενο, κομβος, λειτουργια, ληψη, μαδριτη, μηκος, μηνες, μειωση, ομαδα, ουσιαστικα, πελοποννησος, υπογραφη, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τριτη, υλοποιηση, φυσικο, χλμ, αγορες, ασφαλεια, κυβικα, δικαιωμα, εθνικο, forum, gas, https, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακου, multi, pci, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα