Περισσότερα από 90 εκ. ευρώ στο Δημόσιο από το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης

Το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει περισσότερα από 90 εκ. ευρώ από το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, από το 2015 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στη Βουλή. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των διαστημικών δραστηριοτήτων.

«Εδώ σχεδόν ακούσαμε ότι κόμμα της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επειδή το ΕΣΡ έβγαλε απόφαση για 7

πανελλαδικές άδειες. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο πολιτικού διαλόγου, αυτό το επιχείρημα. Προς Θεού. Έχει περάσει ένας χρόνος από αυτή τη ιστορία, είναι ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη και θα έπρεπε κάποιοι να το κατανοήσουμε» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και κατέθεσε έγγραφη απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για το πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί για το 2016 και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2017, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά, διότι το 2016 εισπράχθηκαν 35 εκ. και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχαν εισπραχθεί 18 εκ.. Από τον φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, το Δημόσιο, από το 2015 μέχρι τώρα, έχει εισπράξει πάνω από 90 εκ. ευρώ» είπε ο Παππάς, για να προσθέσει ότι η μείωση του φόρου διαφήμισης, θα ισχύσει για τους αδειοδοτημένους σταθμούς, από 1.4.2018.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει μείωση. Πληρώνουν κανονικά 20% και η σούμα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα τους απαλύνει τη φορολογία. Διότι υπάρχουν δύο πρόσθετες επιβαρύνσεις για τις ιδιοκτησίες των καναλιών, η μια που προέκυψε από τη συμφωνία για τον ΕΔΟΕΑΠ και αφορά το 2% του τζίρου και άλλη μια που θα προκύψει από το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλουν για τις άδειες. Άρα, συνολικά πηγαίνουμε σε μια κατάσταση ρύθμισης», είπε ο ΥΨΗΠΤΕ.

Αναφορικά με το σχέδιο νόμου, ο Παππάς είπε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το σχέδιο νόμου να περάσει με πλειοψηφία που θα υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία, πολύ περισσότερο που δεν υπήρξε από καμία απολύτως μεριά, η πολιτική ή επιστημονική θέση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

«Αυτή τη στιγμή, από όλο το πολιτικό φάσμα δεν ακούστηκε ούτε μια φωνή που να λέει ότι εδώ κακώς συζητάμε αυτό το πράγμα και ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός είναι ένας οργανισμός τον οποίο η χώρα δεν χρειάζεται. Άρα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Άλλωστε χαιρετίστηκε η πρωτοβουλία και από τους φορείς» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο χτίστηκε πάνω στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής του ΟΗΕ για την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος.

«Είναι προφανές ότι ο ομιλών, όπως έγινε και στον περιβόητο διαγωνισμό, προφανώς με τις γνώμες των ειδικών θα προχωρήσει. Πώς θα πηγαίνουμε; Με την πολιτική μας έμπνευση; Τους καταξιωμένους επιστήμονες της χώρας θα εμπιστευτούμε. Σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε ο υπουργός και ειδικά για τον Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος είπε, ότι το μείγμα της δομής της εταιρείας διασφαλίζει και τον δημόσιο έλεγχο, αλλά και τις ευελιξίες οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε ένας δημόσιος οργανισμός που άπτεται των θεμάτων του διαστήματος να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα