Περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες «επιστρέφει» η Τουρκία στη Συρία

Ο  βαριά «πληγωμένος» πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη 25 Ιουνίου πως η χώρα του θα επαναπατρίσει σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύριους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία ως πρόσφυγες.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία να φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους, τον μεγαλύτερο αριθμό υπηκόων της εμπόλεμης χώρας, από οποιαδήποτε άλλο κράτος.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην Άγκυρα τόνισε πως «προσπαθούμε

να επεκτείνουμε τις ζώνες ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων μας όσο περισσότερο μπορούμε, ώστε οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή, 330.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί, αλλά πιστεύω ότι όταν τα προβλήματα στην Μανμπίζ και στα ανατολικά του Ευφράτη επιλυθούν, ο αριθμός αυτός θα φτάσει γρήγορα στο 1 εκατομμύριο».

Για τον τούρκο πρόεδρο αυτό θα συμβεί αμέσως  μόλις εγκαθιδρυθεί η «ζώνη ασφαλείας», στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων μια νεκρή ζώνη ουσιαστικά που θα θέσει τις περιοχές αυτές υπό τον ουσιαστικό έλεγχο της Τουρκίας.

Η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την εγκαθίδρυση μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στο βορειοανατολικό τμήμα στη Συρία, όπου οι ΗΠΑ στηρίζουν την κουρδοσυριακή πολιτοφυλακή των YPG, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» και ζητά την άμεση αποχώρηση τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα