Πετρόπουλος: Η αποκάλυψη των ενόχων στην υπόθεση Novartis εξυπηρετεί τον λαό

Με στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων στη μεταβατική περίοδο έως την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων το υπουργείο Εργασίας προωθεί σειρά μέτρων για τη μείωση της ανεργίας, την αδήλωτη εργασία αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Περιγράφοντας

το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα εργασιακά, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης με θετικά αποτελέσματα. Για την αδήλωτη εργασία επισημαίνει πως «η ενίσχυση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, έχουν συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης» και υπενθυμίζει ότι «το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας περιορίστηκε το 2017 στο 12,48% από 19,17% που ήταν το 2014 και 31,61% που είχε φτάσει το 2013».

Δείτε επίσης: Ελλάδα και ΗΠΑ ζήτησαν δικαστική συνδρομή από την Ελβετία για τη Novartis

Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο με τις έως τώρα παρεμβάσεις έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ για τις περιπτώσεις που δεν καταβάλλονται υπογραμμίζει «οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν, πλέον, να θεωρούν ως μονομερή βλαπτική μεταβολή την αξιόλογη καθυστέρηση στις πληρωμές και να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ».

Ερωτηθείς για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, τονίζει ότι «κερδισμένοι είναι όλοι όσοι εντάσσονται. Διότι για όλους ο αριθμός δόσεων αυξάνεται σημαντικά. Αντί για τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, οι δόσεις αυξάνονται σε έως 36 για κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ, και σε έως 120 για μεγαλύτερες οφειλές. Δεν χάνει κανείς σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση 15.550 οφειλέτες και από αυτούς 2.700 έχουν γίνει δεκτοί από το σύστημα ενώ, όπως αναφέρει «κάθε μέρα έχουμε πάνω από 400 αιτήσεις». Επαναλαμβάνει μάλιστα πως «για όλες τις οφειλές άνω των 3.000 ευρώ κύριας οφειλής προβλέπεται αυτόματο κούρεμα 85% των προσαυξήσεων».

Δείτε επίσης: Novartis: Σκάνδαλο χωρίς παραλήπτες;

Σε ερώτηση για την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλώνει «η πρώτη φράση που μου έρχεται είναι χάος. Η δεύτερη ακυβέρνητο καράβι. Αλλά δεν θα μιλήσω γενικά. Θα σας πω για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χειρόγραφα μητρώα, διάσπαρτα φυσικά αρχεία, χιλιάδες διαφορετικά έντυπα, πολυνομία και ευνοϊκές διατάξεις και ανισότητες λόγω των πελατειακών σχέσεων που είχαν μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα. Πληροφοριακά συστήματα πεπαλαιωμένα παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί. Θύμα όλων αυτών ο πολίτης…».

Δείτε επίσης: Μεγαλώνει η λίστα των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Novartis;

«Η αποκάλυψη των ενόχων στην υπόθεση Novartis εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»

Για το σκάνδαλο της «Novartis», τονίζει ότι «η κυβέρνησή μας επιδιώκει τη διάχυση του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην κυβερνητική πρακτική. Αποτελεί διακηρυγμένο πολιτικό στόχο που ενισχύει τη δημοκρατία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην πράξη. Που δεσμεύει την ίδια την κυβέρνηση καθώς και αυτή επιζητεί και εκτίθεται στον έλεγχο των δικών της πράξεων. Η εξέλιξη της υπόθεσης NOVARTIS και η αποκάλυψη των ενόχων εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Η κατάθεση – «φωτιά» για Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο, Λοβέρδο (εικόνες)

Παράλληλα, λέει ότι «τα αποτελέσματα των πολιτικών μας αλλά και των θυσιών του Ελληνικού Λαού αποδίδουν. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης -όσο θα αποδίδουν τα οικονομικά της χώρας- προς την κατεύθυνση των κοινωνικών δαπανών όπως σε συντάξεις, σε παιδεία και υγεία αλλά ή και στη μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

-Αν και είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis, ωστόσο σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές που ξεκίνησαν την έρευνα, προκύπτει ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής στο χώρο της υγείας. Πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να φτάσει το θέμα μέχρι τέλους μιας και οι εξεταστικές επιτροπές μέχρι στιγμής περιορίζονται μόνο στην απόδοση πολιτικών ευθυνών.

«Η κυβέρνησή μας επιδιώκει τη διάχυση του ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην κυβερνητική πρακτική. Αποτελεί διακηρυγμένο πολιτικό στόχο που ενισχύει τη δημοκρατία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στην πράξη. Που δεσμεύει την ίδια την κυβέρνηση καθώς και αυτή επιζητεί και εκτίθεται στον έλεγχο των δικών της πράξεων. Η εξέλιξη της υπόθεσης NOVARTIS και η αποκάλυψη των ενόχων εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Έννοιες σύμφυτες με τις ιδεολογικές καταβολές και τα αξιακά προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα και οι πολίτες αισθάνονται ικανοποίηση και δικαίωση των προσδοκιών τους για χτύπημα της διαφθοράς και των διαπλεκόμενων συμφερόντων».

-Με αφορμή το σκάνδαλο Novartis θα ήθελα να μας περιγράψετε την κατάσταση της χώρας ως τη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση.

«Μα είναι πολύ αποκαλυπτική η συμπεριφορά των υπόλογων. «Σε ποιόν πλανήτη ζείτε… …Παντού συμβαίνουν αυτά…», είναι η επωδός ορισμένων από αυτούς. Έτοιμοι να ευνοήσουν την εκκόλαψη νέων σκανδάλων. Να συμμετάσχουν στην απώλεια δημόσιας περιουσίας ή να την ανεχτούν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν θα μπορούσαν να υπηρετήσουν ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, δεν θα μοχθούσαν για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η πρώτη φράση που μου έρχεται είναι χάος. Η δεύτερη ακυβέρνητο καράβι. Αλλά δεν θα μιλήσω γενικά. Θα σας πω για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χειρόγραφα μητρώα, διάσπαρτα φυσικά αρχεία, χιλιάδες διαφορετικά έντυπα, πολυνομία και ευνοϊκές διατάξεις και ανισότητες λόγω των πελατειακών σχέσεων που είχαν μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα. Πληροφοριακά συστήματα πεπαλαιωμένα παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί. Θύμα όλων αυτών ο πολίτης…».

-Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια για την Ελλάδα και πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών.

«Τα αποτελέσματα των πολιτικών μας αλλά και των θυσιών του Ελληνικού Λαού αποδίδουν. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Η οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους και πολύ περισσότερο όποιο κούρεμά του συνεπάγεται μείωση των υποχρεώσεων συνολικά και των ετήσιων πληρωμών για τόκους και χρεολύσια. Άρα ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη δημιουργία περιθωρίων να κατευθύνουμε τους πόρους που θα εξοικονομηθούν σε κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, κοινωνική αλληλεγγύη, παιδεία, υγεία) ή και να μειώσουμε φορολογικές επιβαρύνσεις».

-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν νέα υποχώρηση των ποσοστών ανεργίας που πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς κινούνται πάνω από το 20%. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που πρόκειται να παγιωθεί και με ποιον τρόπο το υπουργείο Εργασίας μπορεί να συμβάλει ώστε μέσα στην επόμενη διετία τα ποσοστά ανεργίας να αγγίξουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά;

«Τα στοιχεία από την ετήσια Έκθεση του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν, δείχνουν ότι το 2017 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας με σχέση ιδιωτικού δικαίου κατά 7,16% σε σύγκριση με το 2016 και κατά 19,16% σε σύγκριση με το 2014. Φτάσαμε σε 1.824.437 εργαζόμενους από 1.702.525 που ήταν το 2016 και 1.531.179 που ήταν το 2014. Και παρά τα λεγόμενα από την αντιπολίτευση, το 68,44%, 1.248.647 εργαζόμενοι, ήταν με πλήρη απασχόληση, εργάζονταν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα. Το αποτέλεσμα αυτό εξηγεί τη μείωση της ανεργίας από το 25,8% που ήταν στα τέλη του 2014 στο 20,9%, με βάση τα τελευταία στοιχεία του μηνός Νοεμβρίου το 2017. Όσο ανακάμπτει – και θα ανακάμπτει η οικονομία – η απασχόληση θα αυξάνεται. Η ανεργία μειώνεται σταθερά σήμερα και θα συνεχίσει να μειώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των Διεθνών Οργανισμών (Ε.Ε., ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα). Το υπουργείο μας ήδη έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων μέσω του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης με θετικά αποτελέσματα».

-Στις αρχές της εβδομάδας άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και ποιοι μπορούν να χάσουν εάν την επιλέξουν;

«Κερδισμένοι είναι όλοι όσοι εντάσσονται. Διότι για όλους ο αριθμός δόσεων αυξάνεται σημαντικά. Αντί για τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, οι δόσεις αυξάνονται σε έως 36 για κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ και σε έως 120 για μεγαλύτερες οφειλές. Δεν χάνει κανείς σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Για αυτό ήδη την πρώτη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση για τις 120 δόσεις 2.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 800 από αυτούς τις έχουν ολοκληρώσει. Δηλαδή κάθε μέρα έχουμε πάνω από 400 αιτήσεις. Αντίστοιχα στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών έχουν ξεκινήσει να υποβάλουν αίτηση 15.550 οφειλέτες και από αυτούς 2.700 έχουν γίνει δεκτοί από το σύστημα».

-Πολλές φορές έχουμε δει να έρχεται μια τροπολογία από την κυβέρνηση προς διευκόλυνση των πολιτών και να ανακαλύπτουμε στην πορεία εξαιρέσεις που αδικούν ορισμένες κατηγορίες. Υπάρχει περίπτωση να διαπιστώσουμε και σε αυτή την τροπολογία κενά;

«Δεν ισχύει αυτό στην περίπτωση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Ο νόμος 4469/17 αφορούσε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών: ενεργές επιχειρήσεις με νομική προσωπικότητα και ενεργούς επιχειρηματίες με πτωχευτική ιδιότητα. Ο ίδιος ο νόμος στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των οφειλετών προέβλεπε από την ψήφιση του, στην παρ. 21 του άρθρου 15, ότι με υπουργική απόφαση θα δίναμε την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και σε όσους οφειλέτες δεν είχαν νομική προσωπικότητα ή πτωχευτική ικανότητα και είναι ενεργοί. Έτσι με την υπουργική μας απόφαση διαμορφώσαμε το πλαίσιο και για αυτούς. Σε κάθε κανονιστική πράξη υπάρχουν κενά. Εμείς όμως, αντίθετα με τους προηγούμενους, τα εντοπίζουμε και τα διορθώνουμε άμεσα προς όφελος των πολιτών».

-Η ρύθμιση προβλέπει και “κούρεμα” τόκων και προσαυξήσεων σε ποιο ποσοστό και για ποιες περιπτώσεις;

«Για όλες τις οφειλές άνω των 3.000 ευρώ κύριας οφειλής προβλέπεται αυτόματο κούρεμα 85% των προσαυξήσεων. Επίσης για τις οφειλές άνω των 50.000 που θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών, δηλαδή των οφειλών νομικών προσώπων και όχι ατομικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών που έχουν πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή έμποροι) προβλέπεται και κούρεμα κύριας οφειλής υπό την προϋπόθεση ότι έτσι θα καταστεί βιώσιμος ο οφειλέτης».

ΕΦΚΑ καταγράφει πλεονάσματα, για τα οποία όμως δέχεστε αυστηρή κριτική και από κατηγορίες επαγγελματιών αλλά και από την αντιπολίτευση ότι είναι προϊόν υπερβολικής αύξησης των εισφορών. Ποσό κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτή η κριτική;

«Αυτά τα λένε όσοι υπονομεύουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και φυσικά η ΝΔ η οποία υποσχέθηκε να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Οι μη μισθωτοί το 2017 πλήρωσαν κατά μέσο όρο 65% χαμηλότερες εισφορές και συνολικά μείον 663 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το παλιό ασφαλιστικό καθεστώς, τις προ ΕΦΚΑ παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ προς τους μη μισθωτούς σύμφωνα με τα οποία το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών κατέβαλαν την κατώτατη εισφορά. Το πλεόνασμα των 777, 3 εκατ. ευρώ που πετύχαμε σε δωδεκάμηνη βάση έναντι προβλεπόμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ ήταν “καθαρό”. Η υπέρβαση στα έσοδα προήλθε από την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, τη βελτιωμένη εισπραξιμότητα των εισφορών γιατί έγιναν δικαιότερες, των οφειλών καθώς και από την καλύτερη ταμειακή διαχείριση στο πλαίσιο του ενιαίου φορέα. Επομένως δεν αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω υπέρογκων εισφορών. Για πρώτη φορά το 2017 αποδόθηκε στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ το 100% των εισφορών για υγεία και ανεργία».

-Κύριε υπουργέ, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι αφενός η αδήλωτη εργασία αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο εργαζόμενος βρίσκεται σε δεινή θέση, με ποιον τρόπο και με ποια εργαλεία μπορεί το υπουργείο να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα;

«Τα προβλήματα στην αγορά εργασίας είναι μόνιμα και οξύνονταν. Αποτέλεσμα της πλήρους απορρύθμισης που έφεραν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων (κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ευθεία μείωση του κατώτατου μισθού) που νομοθετήθηκαν μέσα σε μια νύχτα. Ωστόσο, η ενίσχυση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, έχουν συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Είναι μια μάχη καθημερινή. Δεδουλευμένα αποδίδονται. Τα ωράρια ελέγχονται – η υποδηλωμένη εργασία είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν, πλέον, να θεωρούν ως μονομερή βλαπτική μεταβολή την αξιόλογη καθυστέρηση στις πληρωμές και να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Να σας θυμίσω, τέλος, ότι το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας περιορίστηκε το 2017 στο 12,48% από 19,17% που ήταν το 2014 και 31,61% που είχε φτάσει το 2013».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
novartis, αποκαλυψη, υποθεση, novartis, υφυπουργός εργασίας, απε-μπε, οαεδ, σεπε, ελλαδα, ηπα, επιδομα, οφειλή, κουρεμα, συριζα, σημαίνει, ελστατ, νέα, οοσα, ΔΝΤ, τραπεζες, εφκα, νεα δημοκρατια, εοπυυ, συγκεκριμένο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, τι σημαινει, υπουργειο εργασιας, το θεμα, αιτηση, δημοκρατια, ελστατ, εργασια, εργαλεια, εφορια, ηπα, θεμα, καθημερινη, οικονομια, οοσα, πλαισιο, σεπε, υγεια, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, εξαιρεσεις, αιτησεις, αλληλεγγυη, ανεργια, απε, απε-μπε, απωλεια, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βγαινει, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, δεινη, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελβετια, εβδομαδα, εντυπα, εξελιξη, επιδομα ανεργιας, ερευνα, ερχεται, ιδια, ισχυει, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κυρια, μειωση, νυχτα, νομικη, μπε, οφελος, προβληματα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, σειρα, σχεδιο, υλοποιηση, υφυπουργός εργασίας, φυσικα, φορα, χαος, ωρες, οφειλή, ευθεια, χωρα, υπουργειο, σημαίνει, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα