Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Τη βοήθεια ξένων διπλωματών για την εκτόνωση της έντασης ζήτησε ο Ράμα

Τι είπε ο Ράμα στους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ για τις δημοτικές εκλογέςΕμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμηΚάλεσε τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εξηγούσε επί μιάμιση ώρα σήμερα (10/6) στους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ

στο γραφείο του στα Τίρανα τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας.

Ο κ. Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο προηγούμενο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Παράλληλα, κάλεσε τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε τη βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.

«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε σε επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας, αμέσως μετά την συνάντηση.

«Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα της κρίσης μάλλον νομικίστικα και όχι στην πολιτική του διάσταση, όπως στην πραγματικότητα εξελίσσεται», πρόσθεσε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, και ενώ όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπολίτευση, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών έκρινε σήμερα (10/6) παράνομη την απόφαση του προέδρου, Ιλίρ Μέτα, για ακύρωση των εκλογών.

Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής, καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.

Επίσης, ο αλβανός πρωθυπουργός δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής του προέδρου Μέτα από το κοινοβούλιο, οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη.

Αναφερόμενος στη σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε: «Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος, προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα