Πώς και ποιοι «έμπλεξαν» τη Ζορμπά με το hoax για Γαβρά (εικόνες)

Κάποιοι μπορεί να βάλθηκαν να «πεθάνουν» τον σπουδαίο σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, κάποιοι άλλοι, ωστόσο, επιχείρησαν να φορτώσουν την ψεύτικη είδηση στη νέα υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Κατά σατανική σύμπτωση πρόκειται για πρόσωπα από την πολιτική και τη δημοσιογραφία που είναι γνωστά για τα έντονα αντικυβερνητικά τους «αισθήματα».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση στο Twitter από λογαριασμό

που υποτίθεται ότι άνηκε στη νέα υπουργό Πολιτισμού, στην οποία γινόταν λόγος πως ο Κώστας Γαβράς πέθανε. Το αλαλούμ διάρκεσε μόλις 20 λεπτά, καθώς ο ίδιος λογαριασμός ανάρτησε ένα νέο tweet στο οποίο ανέφερε πως «Ο λογαριασμός αυτός είναι hoax του ιταλού δημοσιογράφου, Τομάσο Ντεμπενεντέτι».

Φυσικά, η είδηση του «θανάτου» που είχε αρχίσει ήδη να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ανασκευάστηκε από τα sites ως ψεύτικη, χωρίς ωστόσο κάποιες από τις σελίδες που την «πάτησαν» να μπουν στον κόπο να διορθώσουν και το ότι η Μυρσίνη Ζορμπά δεν είχε καμιά σχέση με τον λογαριασμό αυτό και ποτέ δεν έκανε καμία ανάρτηση.

Στη διάδοση των fake news έπαιξε ρόλο φυσικά και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κι όταν το «έγκλημα» φορτώθηκε για τα καλά στις πλάτες της νέας υπουργού Πολιτισμού, τότε άρχισαν οι διορθώσεις. Βλέπετε, η λάσπη πάντα κάτι αφήνει στο τέλος. Ένας, ωστόσο, «έγκριτος» δημοσιογράφος επέμεινε μέχρι τέλους.

Ο λόγος για τον Άρη Πορτοσάλτε.

«Καλά, τη διάψευση της η υπουργός Μ.Ζορμπά την ανέβασε στον λογαριασμό που λέει ότι είναι ο ψεύτικος,
Που κατά τον ισχυρισμό της έχει κάνει την γκάφα!
Δηλαδή, καίγονται οι χάκερς να της ανεβάσουν τη διάψευση;», έγραψε στο Twitter ο εν λόγω «δημοσιογράφος».

Συνειδητή επιχείρηση λασπολογίας; Κοπάνες στα μαθήματα αγγλικών; Ή μηδαμινή αντίληψη της πραγματικότητας;

Μικρή σημασία έχει η απάντηση.

Για την ιστορία πάντως, ο φερόμενος εγκέφαλος του hoax για τον θάνατο Γαβρά είναι ο ιταλός δημοσιογράφος, Τομάσο Ντεμπενεντέτι, γνωστός για την κατασκευή πλαστών ειδήσεων.

Μέχρι την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, ο «δημοσιογράφος» Άρης Πορτοσάλτε δεν είχε μεταδώσει την αλήθεια. Αντίθετα, «τα έβαλε» με χρήστη στον Twitter που τον ενημέρωσε για την πραγματικότητα…

Ο κολλητός του, Άδωνις, ωστόσο, λίγο αργότερα ανασκεύασε εμμέσως τα όσα είχε μεταδώσει νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα