Πώς θα μάθετε στα παιδιά να περνούν με ασφάλεια τον δρόμο (video)

Εάν δεν έχετε δει τον τετράχρονο γιο σας να τρέχει ανέμελος στη μέση μια μεγάλης λεωφόρου γεμάτη αυτοκίνητα, είστε από τους τυχερούς γονείς που το παιδί τους δεν έχει άγνοια κινδύνου αλλά ανεπτυγμένο το αίσθημα αυτοσυντήρησης. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα των δρόμων (ειδικά στις μεγαλουπόλεις) κι ούτε μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Εάν δεν έχετε δει τον τετράχρονο γιο σας να τρέχει ανέμελος στη μέση μια μεγάλης λεωφόρου γεμάτη αυτοκίνητα, είστε από τους τυχερούς γονείς που το παιδί τους, αντί για άγνοια κινδύνου, έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα των δρόμων (ειδικά στις μεγαλουπόλεις) κι ούτε μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

«Η Παιδεία και ο Πολιτισμός κερδίζονται στο δρόμο» κι αυτή τη νίκη πρέπει να την κατακτήσουμε. Είναι σημαντική για την ασφάλεια των παιδιών μας αλλά και για την κοινωνία μας. ‘Ένα από τα βασικά πράγματα που θα ήταν καλό να κάνουν οι γονείς μέσα στα πλαίσια της ομαλής κοινωνικοποίησης των παιδιών τους, είναι να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς να τους μιλούν για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς να κινδυνεύουν, να πηγαινοέρχονται, αργότερα, στο σχολείο και να σέβονται τους κανόνες των δρόμων.

Περπατάμε στο πεζοδρόμιο

Είναι σημαντικό να περπατάτε πάντα πλάι στο παιδί και στο πεζοδρόμιο, και μάλιστα να το κρατάτε πάντα από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Μιλήστε του γι’ αυτό και εξηγήστε του με λεπτομέρειες όλους τους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εάν πεταχτεί στο δρόμο. Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβει ότι οφείλει να προσέχει.

Ο Σταμάτης, ο Γρηγόρης και οι διαβάσεις

Κάτι που αγαπούν ιδιαιτέρως τα παιδιά στο δρόμο είναι ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης. Βγάλτε το δικό σας τραγούδι γι’ αυτούς τους δύο υπέροχους «ήρωες» και παίξτε το παιχνίδι τους: Όταν θα λέτε Σταμάτης θα σταματούν, κι όταν θα λέτε Γρηγόρης θα ξεκινούν να περπατούν. Επίσης, να επιλέγετε πάντα τις διαβάσεις όταν τα συνοδεύετε – ακόμα κι αν χρειαστεί να περπατήσετε λίγο παραπάνω. Εξηγήστε τους την αξία και τη σημαντικότητα των διαβάσεων μέχρι να είστε σίγουροι πως έχουν καταλάβει.

Φτιάξτε έναν φωτεινό σηματοδότη

Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας φωτεινό σηματοδότη με χαρτόνια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να τον σχεδιάσουν, να τον κόψουν και να τον ζωγραφίσουν. Δείξτε τους πώς λειτουργεί και κάντε αναπαράσταση στο σαλόνι σας.

Μάθετε τα σήματα

Εκτυπώστε κάρτες με σήματα από το διαδίκτυο, χρωματίστε τα όλοι μαζί και κολλήστε τα σε οδοντογλυφίδες. Καρφώστε τα σε φελλό ή πλαστελίνη για να στέκονται, πάρτε μερικά αυτοκινητάκια και φτιάξτε το δικό σας αυτοκινητόδρομο με χαλάκια κυκλοφοριακής αγωγής που θα βρείτε στην αγορά. Μάθετε τα σήματα και τον ΚΟΚ παίζοντας!

Πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής

Ο καλύτερος τρόπος να μυηθούν βιωματικά στους κανόνες κίνησης και ασφάλειας του οδικού δικτύου, είναι τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Πάρτε τα ποδήλατά σας, τα κράνη σας και επιγονατίδες και επισκεφθείτε το κοντινότερο σε εσάς πάρκο.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Υπάρχουν αρκετά επιτραπέζια στο εμπόριο που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τον ΚΟΚ κι έπειτα, με τη δική σας καθοδήγηση, να τον εφαρμόσουν στο δρόμο. Η «Kυκλοφοριακή αγωγή» και το «Επιστρέφοντας από το σχολείο» είναι δύο από αυτά, τα οποία θα βρείτε σε μεγάλα παιχνιδάδικα ή βιβλιοπωλεία.

Μάθετέ του τις χωροταξικές έννοιες

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν καλά τις έννοιες μπροστά-πίσω, πάνω-κάτω, κοντά- μακριά, δίπλα-απέναντι όταν αρχίσουν να περπατάνε δίπλα σας στο δρόμο. Παίξτε μαζί τους εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα τα διευκολύνουν να εμπεδώσουν αυτές τις έννοιες. Για παράδειγμα, σταθείτε στο κέντρο του δωματίου και ζητήστε του να προχωρήσει δύο βήματα μπροστά, να πάει κοντά στο τραπέζι, κτλ.

Δείτε μαζί του εκπαιδευτικά βίντεο

Ευτυχώς, είναι πολλές οι κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την εκμάθηση του ΚΟΚ στους λιλιπούτειους φίλους μας. Πληκτρολογήστε «κυκλοφοριακή αγωγή» στο YouTube, και θα δείτε αρκετές παραγωγές που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα εισάγει στον κόσμο της οδικής ασφάλειας.

Πηγή: mama365.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα