Πώς θα μάθετε στο παιδί να καθαρίζει το δωμάτιό του

«Το δωμάτιο του δεκάχρονου γιου μου, μοιάζει σαν να το χτύπησε τυφώνας και όποτε του λέω να το μαζέψει ή αδιαφορεί ή γκρινιάζει. Το φτιάχνω καθημερινά, για να χαλάσει μετά από μισή ώρα». Αναστασία, 38 ετών.

Δεν θέλει και πολλή σκέψη: αν εμείς οι ενήλικες δυσανασχετούμε κάθε φορά που καθαρίζουμε, σκεφτείτε τι νιώθουν τα παιδιά. Θα σκεφτούν κάθε λογής δικαιολογία για να το αποφύγουν, τύπου «έχω διάβασμα»/«πονάει η κοιλιά μου» ή ακόμα χειρότερα, θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι έχουν τακτοποιήσει (ενώ δεν έχουν!)-με τρανή απόδειξη

την πεταμένη κάλτσα πάνω στο αρκουδάκι.

Προκειμένου λοιπόν, να αποφύγουμε τους καυγάδες και τα κλάματα, καταλήγουμε να φροντίζουμε εμείς για τα πάντα. Είναι ευκολότερο, απ’ το να βλέπεις το παιδί σου να μουτρώνει ή να κάνει μισές δουλειές. Σωστά; Μήπως, όμως, με αυτόν τον τρόπο τους στερούμε τη δυνατότητα να μάθουν να είναι υπεύθυνα;

Το να πιστεύουν ότι θα έχουν τη μαμά ή τον μπαμπά να τρέχει από πίσω τους και να μαζεύει δεν είναι λύση. Χρειάζεται να μάθουν να είναι υπεύθυνα για τον χώρο τους και να αποκτήσουν ικανότητες (οργανωτικές) που είναι απαραίτητες για το μέλλον τους.

Όπως οτιδήποτε αφορά την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, το σύνθημα των γονιών είναι ένα : «Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.» και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τρόπους διασκεδαστικούς που θα βοηθήσουν το παιδί να συμμετέχει στην καθαριότητα του σπιτιού και δη, του δωματίου του.

Mετατρέψτε τον χρόνο σε… φίλο-αντίπαλο

Σε αυτήν τη διαδικασία μετατρέψτε τον χρόνο σε σύμμαχο, βάζοντας χρονόμετρο την ώρα της καθαριότητας. Εξηγήστε τους ότι αν μαζέψουν και καθαρίσουν σωστά το δωμάτιο τους, μέσα σ ’ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, θα βγουν νικητές. Μπορείτε να τα ανταμείψετε με ένα μικρό δωράκι ή να τους ετοιμάσετε το αγαπημένο τους φαγητό. Για να γίνει ο «αγώνας» πιο διασκεδαστικός, βάλτε στη διαπασών τα αγαπημένα τους τραγούδια.

Bάλτε το πρόγραμμα καθαριότητας στον…τοίχο

Στα παιδιά αρέσει να έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους. Αυτό τους βοηθάει να μην «πελαγώνουν» μπροστά στις υποχρεώσεις, όπως επίσης και να μην ξεχνούν όσα πρέπει να κάνουν. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν, είναι να φτιάξετε μια λίστα…καθαριότητας και να την κολλήσετε στον τοίχο ή την πόρτα του δωματίου τους. Πείτε τους ότι κάθε φόρα που θα φέρουν εις πέρας μια «δουλειά» να βάζουν ένα ✔ ή ένα αυτοκόλλητο και να προχωρούν στην επόμενη. Έτσι όχι μόνο τους μαθαίνετε πώς να συμμαζεύουν το δωμάτιό τους, αλλά και πώς να οργανώνουν σωστά τον χρόνο τους.

Ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία

Αν έχετε 2 παιδιά, ενθαρρύνετέ τα να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να καθαρίσουν το δωμάτιό τους. Μοιράστε στο καθένα τους δουλειές και παρακινήστε τα να συναγωνιστούν το ένα το άλλο ως προς τον χρόνο. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που έχετε ένα παιδάκι, μπορείτε να ενθαρρύνετε την ομαδική εργασία. Συμφωνήστε ότι την ώρα που θα μαζεύει το δωμάτιό του, εσείς θα φτιάχνετε το δικό σας.

Παίξτε το δικό σας παιχνίδι ρόλων

Τι καλύτερο απ’ το να μετατρέψετε την «αγγαρεία» της καθαριότητας, σε παιχνίδι φαντασίας; Δημιουργήστε μαζί με το παιδί μια ιστορία, χρησιμοποιήστε συνδυασμούς ρούχων για να φτιάξετε τη δική σας στολή καθαρισμού, δώστε του τα δικά του…σύνεργα και γίνετε ήρωες της δικής σας ιστορίας. Το παράδειγμα μιας φίλης, είναι το παιχνίδι που παίζει με τον 8χρονο γιο της « Ο γρήγορος μπάτλερ». Στην ιστορία αυτή, η μαμά είναι η καθαρίστρια και ο γιος της ο μπάτλερ του σπιτιού. Μαζί είναι υπεύθυνοι για την τακτοποίηση του σπιτιού-πύργου τους και συνεργάζονται για να βγάλουν πέρα.

Καθάρισμα ή…κυνήγι θησαυρού;

Ένας τρόπος να πείσετε το παιδί σας να καθαρίσει το δωμάτιό του και μάλιστα, να το κάνει με ευχαρίστηση είναι να μετατρέψετε το καθάρισμα σε κυνήγι θησαυρού. Πριν ξεκινήσει, ενημερώστε το ότι κάπου έχετε κρύψει ένα μικρό δωράκι μέσα στο…χάος και μόνο όταν το καθαρίσει, θα το βρει. Η ανταμοιβή είναι σημαντικό κίνητρο για τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία σ’ ένα καινούριο παιχνίδι, μπορείτε κάλλιστα να πετύχετε τον στόχο σας με ένα πακέτο καινούρια αυτοκόλλητα ή ένα playmobil.

Αυτοί οι διασκεδαστικοί τρόποι είναι μια καλή αρχή για να βάλετε το παιδί στην διαδικασία του να μάθει να μαζεύει και να καθαρίζει το δωμάτιό του. Μην περιμένετε, όμως, θαύματα από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να έχετε υπομονή και κυρίως, ρεαλιστικές προσδοκίες. Κανένα παιδί δεν θα καθαρίσει εξονυχιστικά το δωμάτιό του, ωστόσο σταδιακά θα μάθει να είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα του χώρου του και με τον καιρό θα δείτε ότι θα του γίνει τρόπος ζωής.

Πηγή: mama365.gr

Φωτογραφία: viewsfromastepstool.com

Keywords
Τυχαία Θέματα