Πώς το GPS στο κινητό μάς κάνει να χάνουμε τον… προσανατολισμό μας

Η συχνή χρήση της δορυφορικής πλοήγησης στο κινητό, του GPS δηλαδή, έχει ως αποτέλεσμα αν απενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία των εναλλακτικών διαδρομών.

Το παραπάνω αποτελεί συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που στην ουσία συμπεραίνει ότι το GPS του κινητού αδρανοποιεί το GPS του… εγκεφάλου, επιβεβαιώνοντας

ότι έχουμε μετατρέψει – ή ότι κοντεύουμε να μετατρέψουμε – το smartphone στο δεύτερο εγκέφαλό μας.

To εσωτερικό GPS θεωρείται ένα από τα πολλά θαύματα του εγκεφάλου και η ανακάλυψη των σχετικών εξειδικευμένων νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου του ποντικιού οδήγησε στην απονομή του Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας το 2014.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον δρα Ούγκο Σπίερς του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, μελέτησαν στο εργαστήριο 24 εθελοντές, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εικονικές διαδρομές σε μια προσομοίωση του Σόχο στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές μελετούσαν τον εγκέφαλό τους με τεχνικές απεικόνισης.

Η έρευνα εστιάσθηκε στην εγκεφαλική δραστηριότητα του ιππόκαμπου (που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό) και του προμετωπιαίου φλοιού (που εμπλέκεται στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων).

Όταν οι εθελοντές πλοηγούνταν στο Σόχο (του υπολογιστή) μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ιδίως όταν δοκίμαζαν νέους δρόμους. Όταν όμως οι εθελοντές ακολουθούσαν τις έξωθεν εντολές του GPS, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές έμεναν αδρανείς.

Προηγούμενη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου των ταξιτζήδων του Λονδίνου μεγαλώνει, όσο περισσότερο απομνημονεύουν το λαβύρινθο των δρόμων της βρετανικής πρωτεύουσας. Κάτι που δεν συμβαίνει σε μια περιοχή όπως το άψογα «τετραγωνισμένο» Μανχάταν της νέας Υόρκης, αλλά πιθανότατα συμβαίνει σε μια πόλη όπως η Αθήνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα