Πώς υπολογίζεται η σύνταξη με βάση τις διατάξεις των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Ιουλίου συγκεκριμένες οδηγίες για τη χορήγηση της σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και επιζώντων (χηρείας), βάσει των διατάξεων του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των Κανονισμών (ΕΚ) 883/04 & 987/09 και των Διμερών Συμβάσεων Κοινωνικής Ασφάλειας (ΔΣΚΑ).

Υπενθυμίζεται πως για τους σκοπούς χορήγησης σύνταξης και με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα έτος ασφάλισης στην Ελλάδα, θα εφαρμόζονται

οι διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων και υπολογισμού του ποσού, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων που αφορούν στη σύμπτωση χρόνων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τον υπολογισμό της εθνικής σύνταξης γήρατος και με την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ένα τουλάχιστον έτος κατοικίας:

Θα λαμβάνονται υπόψη, πέραν των περιόδων κατοικίας στην Ελλάδα και οι χρόνοι κατοικίας σε χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, στην Ελβετία ή σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει ΔΣΚΑ, όπως αυτές γνωστοποιούνται στα ευρωπαϊκά έντυπα Ε205/SED Ρ5000 (για τον υπολογισμό του ποσού) ή στα έντυπα σύνδεσης ΔΣΚΑ. Εάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλων χωρών της Ε.Ε., του ΕΟΧ, την Ελβετία ή χωρών ΔΣΚΑ, δεν πιστώνονται και, επομένως, δεν γνωστοποιούνται στα σχετικά ευρωπαϊκά/διακρατικά έντυπα χρόνοι κατοικίας, θα λαμβάνονται υπόψη και, ως περίοδοι κατοικίας, οι χρόνοι ασφάλισης που γνωστοποιούνται από τους ξένους ασφαλιστικούς φορείς στα ανωτέρω έντυπα.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του συνυπολογισμού περίοδοι κατοικίας στο εξωτερικό που προκύπτουν από άλλου τύπου βεβαιώσεις (π.χ. βεβαίωση δήλωσης κατοικίας από δημοτικές υπηρεσίες της Γερμανίας, της Αυστρίας, κλπ), παρά μόνο ως πρόσθετο στοιχείο για τον προσδιορισμό των περιόδων κατοικίας στην Ελλάδα.

Τέλος, με την προϋπόθεση ότι διαπιστώνονται τουλάχιστον 15 έτη κατοικίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το ύψος της εθνικής σύνταξης καθορίζεται από τις ελληνικές περιόδους κατοικίας και δεν επηρεάζεται σε περίπτωση που η συνολική κατοικία υπολείπεται των 40 ετών.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η εγκύκλιος με αναλυτικά παραδείγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα