Πού το πάει ο Στουρνάρας – Πυρ ομαδόν από κορυφαίους υπουργούς κατά του διοικητή της ΤτΕ

Ρεπορτάζ Κατερίνα Ακριβοπούλου

Πυρ ομαδόν εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισε πλέον η κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει υπερβεί προ πολλού τον θεσμικό του ρόλο και κινείται, όπως τον κατηγορεί ευθέως, με γνώμονα την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων…

Μετά

τις πρώτες προειδοποιητικές βολές το προηγούμενο διάστημα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημ. Τζανακόπουλο, τη σκυτάλη παρέλαβαν χθες δύο ακόμη κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Ν. Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας ανοιχτά τον διοικητή της ΤτΕ για τον ρόλο του.

Ο Γ. Δραγασάκης ο οποίος άνοιξε πρώτος τον κύκλο μέσα από τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο στις 20 Μαρτίου, επανήλθε, θέτοντας ευθέως θέμα Στουρνάρα: Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στον Χολαργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναρωτήθηκε εάν συμφωνούν και τα υπόλοιπα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας με τις απόψεις του διοικητή, ενώ αίσθηση προκάλεσε η υπογράμμιση ότι «το θέμα είναι να ερωτηθεί η κοινωνία εάν ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του».

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε» τόνισε συγκεκριμένα ο Γ. Δραγασάκης και επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ. Διερωτήθηκε ποιον εξυπηρετούν όταν ακούγονται αυτά και διαμήνυσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη και όχι ανεξέλεγκτη». Δυο μέρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, έκανε λόγο για «ΔΝΤ εξωτερικού » και «ΔΝΤ εσωτερικού».

«Το ποτήρι»για το Μαξίμου «ξεχείλισε» μετά τη δήλωση Στουρνάρα ότι «το ασφαλιστικό είναι γενναιόδωρο». Η θέση του διατυπώθηκε μία μέρα μετά το EuroWorking Group, όπου το μέτωπο ΔΝΤ- Σοϊμπλε προέβαλε αιφνιδιαστικά και ενώ υπήρχε ήδη συμφωνία, παράλογες αξιώσεις για τα εργασιακά και τις συντάξεις, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μεταμεσονύκτια μια εικόνα εμπλοκής.

Στην κυβέρνηση δεν ξαφνιάστηκαν από τις «πρωτοβουλίες» του, καθώς έχουν χαρτογραφήσει εδώ και καιρό την πορεία του. Μεταξύ άλλων του χρεώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο, μέσω καρατομήσεων και διορισμού «δικών» του, κατάφερε να ελέγξει την ανθρωπογεωγραφία του τραπεζικού συστήματος, με τρόπο που έχει ζημιώσει αρκετά το ελληνικό «επιχειρείν». Του καταλογίζουν δηλαδή ότι μέρος του σχεδίου που υπηρετεί, κατόπιν εντολών έξωθεν, είναι ο πλήρης αφελληνισμός της επιχειρηματικής δράσης, ώστε να μην υπάρχει ίχνος ελληνικών εταιριών και ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σχέσεις οργής…

Οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν πάντα τεταμένες. Την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει μομφή κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών και είχε προβάλει βέτο για την τοποθέτησή του στην κρίσιμη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν από τότε ότι ο διορισμός του από τον Αντ. Σαμαρά αποσκοπούσε στην υπονόμευση των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης, από τον πενταετούς θητείας «θρόνο» του κεντρικού τραπεζίτη.

Παρά το «μορατόριουμ» που συμφωνήθηκε αναγκαστικά, για λόγους θεσμικούς, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, η καχυποψία ότι το πεδίο είναι εξ΄αρχής ναρκοθετημένο από τον Σοϊμπλε, με κατ΄ανάθεση ρόλο στον Γ. Στουρνάρα, εντάθηκε και μάλιστα με τρόπο εξόχως εξωστρεφή!

Τον Μάιο του 2015 ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον προειδοποιούσε αυστηρά από το βήμα της Βουλής ότι «θα κριθεί με βάση το πόσο συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας το καθήκον του δηλαδή εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Την επομένη η τότε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, κάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα «να δράσει προς το συμφέρον της χώρας, ειδάλλως να παραιτηθεί από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος«! Αφορμή στάθηκαν τότε οι αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών» σύμφωνα με τις οποίες, το γραφείο του Γ. Στουρνάρα λειτουργεί ως «μονταζιέρα» που υπονομεύει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στοχεύει στην αποτυχία της κυβέρνησης.

Η «επικαιροποίηση της υπονόμευσης»

Δύο χρόνια μετά και ενώ η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο, το Μαξίμου εκτιμά ότι «η υπονομευτική στρατηγική Στουρνάρα επικαιροποιείται και μάλιστα με με τρόπο απροκάλυπτο». Οι πρωτοβουλίες του να συνομιλεί πίσω από κλειστές πόρτες με τον Κυρ. Μητστοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά, οι συνεντεύξεις του στα πιο εχθρικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, η προτροπή του «δώστε ό,τι σας ζητούν», η διαρκής κινδυνολογία και οι χονδροειδείς παρεμβάσεις του υπέρ των θέσεων του ΔΝΤ και του Σοϊμπλε, δεν αφήνουν άλλωστε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του…

Στόχος, η δημιουργία τεχνητών αδιεξόδων στη διαπραγμάτευση προκειμένου να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μια άνευ όρων παράδοση, ώστε να φθαρεί έτσι ραγδαία και να επιταχυνθεί ως εκ τούτου, η «μηχανή»για πολιτική μεταβολή, πάση θυσία. Είτε από την παρούσα Βουλή με κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Γ. Στουρνάρα, είτε μέσω εκλογών. Στο ίδιο πλαίσιο οι επιτελείς του Μαξίμου εντάσσουν και τη λυσσαλέα επίθεση που εξαπολύει το σημιτικό μπλόκ, εναντίον της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την επανεμφάνιση Σημίτη και τη γενικότερη επιχείρηση αναπαλαίωσης του εκσυγχρονιστικού μορφώματος, σε πλήρη σύμπνοια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα επόμενα επεισόδια στον πόλεμο κυβέρνησης – Στουρνάρα και λοιπών «εκσυγχρονιστικών» δυνάμεων, προβλέπονται ιδιαιτέρως θερμά, λένε οι γνωρίζοντες, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι δεν θα είναι η κυβέρνηση εκείνη που θα χάσει…

Σημειώνουν μάλιστα με έμφαση ότι, εκτός των άλλων, η «πρεμούρα» Στουρνάρα και των συνοδοιπόρων του, να επιχειρήσουν αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αποδίδεται και στο γεγονός ότι τα στοιχεία των Αμερικανών, για το σκάνδαλο Novartis, εμπλέκουν σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύζυγό του, ενώ οι δικογραφίες που έχουν ανοίξει για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, δεν αφήνουν αδιάφορο ούτε τον ίδιο, ούτε τους συμμάχους του…

Keywords
Τυχαία Θέματα