Προκαλεί η Τουρκία: Νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα μετά την πανδημία

Ανεβάζει διαρκώς τους τόνους η Άγκυρα και συνεχίζει τις προκλήσεις στον Έβρο. «Μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρχει πάλι μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

«Λόγω της πανδημίας η ροή του μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και να ξαναπάνε εκεί. Και δεν το λέω ως απειλή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής του τουρκικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του και στην Ευρώπη. «Στείλαμε το μήνυμα ότι

αν πείτε με αφορμή την πανδημία πως δεν χρειάζεστε την Τουρκία, να ξέρετε ότι η πανδημία θα τελειώσει, αλλά το προσφυγικό θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Και μην χτυπήσετε τότε την πόρτα μας. Εμείς αποβλέπουμε στην καλή συνεργασία, όπου όλοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», σχολίασε.

Η κοίτη του Έβρου που θέλει η Άγκυρα – Πώς διεκδικεί ελληνικό έδαφος

Πριν δύο ημέρες, η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στο νότιο Έβρο. Λόγω της υποχώρησης των υδάτων στον ποταμό η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο σημείο της ανήκει, ισχυρισμό που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.

Πρόκειται για τη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στη χώρα μας. Εκμεταλλευόμενη τώρα την υποχώρηση της στάθμης του νερού λόγω καλοκαιρινής περιόδου και τη μετακίνηση της κοίτης, η Τουρκία σπεύδει να πατήσει πόδι στη συγκεκριμένη έκταση παρουσιάζοντάς την ως δική της, δηλαδή τουρκική.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα.

Τι λένε οι ελληνικές διπλωματικές πηγές

Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα