Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το e ΓΕΜΗ – Τέλος η γραφειοκρατία για 130.000 επιχειρήσεις

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο για το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ (e-ΓΕΜΗ), που θα δώσει σε 130.000 ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να λάβουν απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή και να μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τους ισολογισμούς τους, παρακάμπτοντας πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Μάλιστα, όπως είπε

χαρακτηριστικά, «αν κάπου πρέπει να πέσουν όλες οι δυνάμεις μας, είναι στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, που θα αλλάξει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τον τρόπο συναλλαγής με το δημόσιο».

Αναλυτικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του Facebook στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με τίτλο “Boost your business”, o κ.Παππάς χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ως ένα μεγάλο βήμα που κάνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κεντρική ‘Ενωση Επιμελητηρίων.

«Ήδη, η έναρξη μιας επιχείρησης στην Ελλάδα είναι πλέον μια πάρα πολύ απλή διαδικασία, που μπορεί να πάρει ακόμα και λίγα λεπτά της ώρας. Θέλουμε με αυτό το έργο και με την ενιαία ψηφιακή πύλη, που θα βασίζεται στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, και με έναν κόμβο διαλειτουργικότητας όλων των σημείων του δημοσίου, να μπορεί όλο αυτό να λειτουργεί ως one stop shop. Η ταυτοποιημένη επιχείρηση δεν θα χρειάζεται να γυρίζει διάφορα μέρη του δημόσιου, για να καταθέσει, π.χ., μια προσφορά για δημόσιο έργο σε δήμο. Θα πρέπει -και αυτή είναι θεμελιώδης υποχρέωση του δημοσίου- να μπορεί το ίδιο το δημόσιο να ανακαλεί έγγραφα, που μπορεί να βρεθούν σε άλλα σημεία του δημοσίου, αντί να υποχρεώνει την επιχείρηση να γυρνάει γύρω-γύρω για να τα βρίσκει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Η Ελλάδα αποδεικνύει πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και να φοβηθεί»

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι το Περίπτερο 12, όπου παρουσιάζουν προϊόντα και υπηρεσίες δεκάδες ελληνικές startup, κάνει τη διαφορά φέτος στην 83η ΔΕΘ. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα η επικεφαλής Δημόσιας Πολιτικής του Facebook για τις αγορές της Ιταλίας και της Ελλάδας, Laura Bononcini, να το επισκεφτεί, για να γνωρίσει τη νεοφυή ελληνική επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και να φοβηθεί. Πέρασα αρκετές ώρες εκεί (στο περίπτερο 12) και έμεινα εντυπωσιασμένος από το μεράκι, τις ιδέες και τις δυνατότητες. Θέλω να καταθέσω τη βεβαιότητά μου ότι η Πολιτεία είναι πλέον αποφασισμένη αυτές τις προσπάθειες να τις στηρίξει. Να είναι εκεί και όταν ξεκινάνε οι νεοφυείς επιχειρήσεις (…) και όταν καταφέρνει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία επιτυχώς να μεγαλώσει», σημείωσε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι φέτος καλύφθηκαν “τα έξοδα μεταφοράς, ταξιδιού και συμμετοχής των startupers στη ΔΕΘ”, ενώ ο εκθεσιακός τους χώρος κατασκευάστηκε με δημόσια δαπάνη. «Νομίζω όμως πως η πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα και μετά, όταν καταφέρνει ένα προϊόν ή υπηρεσία επιτυχώς να μεγαλώσει, (τότε) να συγκροτεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε καλές, δημιουργικές, παραγωγικές ιδέες να χρησιμοποιούνται, να αξιοποιούνται και να διαχέονται προς όφελος όλης της κοινωνίας».

Βέβαια, όπως τόνισε, «τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήμα» και σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκροτηθεί το νέο ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών Equifund, το οποίο έχει κεφάλαιο περίπου 300 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ με συνεισφορά ιδιωτών, τα διαθέσιμα funds πλησιάζουν 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις στην αιχμή της τεχνολογίας. Ανέφερε επίσης την ενιαία δράση ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, στο πλαίσιο της οποίας διατίθενται από το ΕΣΠΑ 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, που χρηματοδοτεί υποτροφίες εκατοντάδων νέων ερευνητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η ελληνική επιχειρηματικότητα να μπει στη διάθεση –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- της πλήρους αξιοποίησης των εργαλείων που της δίνουν οι νέες τεχνολογίες, δεδομένου ιδίως ότι με βάση την ανάλυση των δεικτών DESI (Digital Economy and Society Index), η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο ένα τρίτο του μέσου όρου της ΕΕ, όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία, καταφέρνουν να κάνουν ηλεκτρονική τιμολόγηση που έχουν τη δυνατότητα να πωλούν διασυνοριακά τα προϊόντα τους και να συναλλάσσονται με το δημόσιο.

«Στηρίζουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα και πρωτοπόρες ιδέες σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Σε μια εποχή που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, πιστεύω ειλικρινά και βαθιά ότι οι νέες τεχνολογίες, η πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, πρέπει να μπουν στην καρδιά της νέας ανάπτυξης στην Ελλάδα, να γίνουν η ατμομηχανή (…)

Εκεί πρέπει να γίνει όλη η προσπάθεια και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα και την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η 83η ΔΕΘ έχει στείλει ένα σημαντικό σήμα διεθνώς, με τον δυναμισμό που επιδεικνύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε σε ένα γεγονός (τη ΔΕΘ), που στο μέλλον όταν θα το κοιτάμε, θα το θεωρούμε γεγονός- τομή. Στη ΔΕΘ φέτος η Ελλάδα ξαναδείχνει τον δυναμισμό της, μέσα μάλιστα στην ευτυχή συγκυρία της τιμώμενης χώρας των ΗΠΑ. Θα το κοιτάμε ως γεγονός που άλλαξε και την ιστορία της έκθεσης και της πόλης και της περιοχής», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα