ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε
Μια μορφή ηλεκτρονικής εξαπάτησης η οποία την τελευταία χρονική περίοδο έχει εμφανιστεί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας είναι η απάτη της μορφής SIM Swapping (αντικατάσταση/ αλλαγή κάρτας SIM κινητού τηλεφώνου).
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ/ ΜΠΕ ο Ιωάννης Tζάνος, group corporate security officer & chief information security officer της Eurobank,
Το κύκλωμα αυτής της απάτης αποτελείται από δύο σκέλη. Ειδικότερα όπως εξηγεί ο κ.Τζάνος προκειμένου να γίνει απόλυτα κατανοητό στον μέσο καταναλωτή «στο πρώτο σκέλος οι δράστες έχουν καταφέρει να υποκλέψουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του θύματος όπως, για παράδειγμα, τους κωδικούς e-Banking καθώς και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Αυτό συνήθως γίνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος «ψαρέματος», το γνωστό «email phishing», ή μέσω κακόβουλου λογισμικού – trojan / malware – που έχουν εγκαταστήσει στον υπολογιστή του θύματος ή μέσω αγοράς από διάφορα παράνομα φόρουμ του διαδικτύου. Κατά το δεύτερο σκέλος της απάτης οι δράστες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM, η οποία είναι μία καθόλα νόμιμη υπηρεσία που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στους συνδρομητές τους. Προσποιούνται, είτε τον νόμιμο συνδρομητή ή κάποιον εξουσιοδοτημένο από αυτόν, και προσπαθούν έτσι να εξαπατήσουν τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και να αποκτήσουν νέα κάρτα SIM προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος».
«Με την ενεργοποίηση της νέας κάρτας SIM, η παλιά κάρτα, που βρίσκεται στην κατοχή του νόμιμου συνδρομητή, απενεργοποιείται και έτσι όλες οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας όπως κλήσεις, SMS, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, λαμβάνονται στη συσκευή που βρίσκεται στην κατοχή των δραστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες εν αγνοία των νόμιμων συνδρομητών. Για παράδειγμα, λαμβάνοντας κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται γι’ αυτούς, υποκλέπτοντας κωδικούς μιας χρήσης / OTP ή μηνυμάτων επαλήθευσης ασφάλειας κ.λ.π.».
Οι οδηγίες που δίνονται στους πολίτες – Τι πρέπει να προσέχουμε
– Αν το κινητό τους σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας τους. Μερικές φορές μπορεί να χάσουν το σήμα λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εάν χαθεί η υπηρεσία σε μια θέση που συνήθως έχει καλή κάλυψη, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσουν με τον πάροχο του δικτύου τους και να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει αντικατασταθεί η SIM.
– Να μην κοινοποιούν σε κανέναν και μην εισάγουν σε άγνωστες ιστοσελίδες τους κωδικούς e-banking, δηλαδή username και password, ή αριθμούς καρτών. Οι τράπεζες ποτέ και με κανένα τρόπο δεν ζητούν τους κωδικούς των πελατών.
– Να ελέγχουν συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών τους.
Υποτιθέμενη βλάβη υπολογιστή
Μια άλλη μορφή απάτης που έχει κάνει την εμφάνιση της γίνεται με τη μέθοδο της παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ή επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή (technical support scams). Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη πχ πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία είναι μάλιστα αρκετές φορές στα αγγλικά. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή / και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.
Όπως αναφέρει ο κ.Τζάνος «οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των θυμάτων τους, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους για το e-banking. Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή συνεργοί τους».
Συστάσεις
-Εάν κάποιος καλεί από άγνωστο αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής, χωρίς να έχουν δηλώσει κάποια βλάβη, να διακόπτουν την κλήση.
– Να μην εγκαθιστούν το προτεινόμενο από αγνώστους λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης.
‘Αλλοι τρόποι απάτης
Εκτός από αυτές τις δύο μορφές απάτης υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις απάτης που έχουν κάνει την εμφάνιση τους με χαρακτηριστική αυτή των απατηλών εντολών πληρωμής μέσω e-mail (BEC-Business Email Compromise, CEO Fraud & Man in the middle attacks). Στην περίπτωση αυτή οι δράστες αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και παρεμβαίνουν σε τμήματα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ συναλλασσόμενων επαγγελματιών και εμπόρων με επιχειρήσεις – προμηθευτές ή πελάτες – κυρίως του εξωτερικού. Μόλις εντοπίσουν e-mail μηνύματα που αφορούν επικείμενη πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό, παρεμβαίνουν αποστέλλοντας απατηλά μηνύματα, είτε από τις παραβιασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε από άλλες που προσομοιάζουν με τις πραγματικές. Στη συνέχεια, προτρέπουν τους συναλλασσόμενους να μεταφέρουν χρήματα σε απατηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφορετικούς από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.
Χρήσιμες συμβουλές στους επαγγελματίες
– Να επαληθεύουν τηλεφωνικά, με τον προμηθευτή ή τον πελάτη τους, ότι το αίτημα πληρωμής είναι έγκυρο. Να διασταυρώνουν επίσης τηλεφωνικά τον αριθμό λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθούν τα χρήματα.
– Να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους είναι ενημερωμένοι και προσεγγίζουν τα αιτήματα για τη διενέργεια πληρωμών με προσοχή.
Μoney mules – Tι είναι και τι πρέπει να προσέχουμε
Πρόκειται για άτομα (πολλές φορές ανυποψίαστα θύματα) τα οποία ενεργούν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος. Τους συναντάμε συνήθως σε όλες τις μορφές απάτης. Όπως μας αναφέρει ο κ.Τζάνος «οι δράστες στρατολογούν τα υποψήφια θύματά τους με διάφορες μεθόδους, όπως με διαδικτυακές αγγελίες, με διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με απευθείας αποστολή προσωπικών μηνυμάτων, με σκοπό να τα εξαπατήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για να μεταφέρουν σε λογαριασμούς τρίτων, χρήματα που έχουν αποκτηθεί παράνομα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. Η μεταφορά χρημάτων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς επιτρέπει σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος να νομιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους και να τα μετακινήσουν εύκολα σε όλον τον κόσμο.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για προσφορές που υπόσχονται εύκολα χρήματα. Είναι σημαντικό οι πολίτες αν θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα σχετικής εξαπάτησης, οποιαδήποτε μορφής, να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους και να το καταγγείλουν στις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές.
Τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες
«Οι τράπεζες πάντοτε στοχεύουν στη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σύμφωνα με τις τρέχουσες τεχνικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριών και των πληρωμών καθώς και τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς», αναφέρει ο κ.Τζανός.
Στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή πρόληψης και αντιμετώπισης της απάτης στα μέσα και συστήματα πληρωμών με σκοπό την παρακολούθηση, επεξεργασία και καθοδήγηση στον τομέα αυτό. Η επιτροπή συντονίζει τη συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τράπεζα της Ελλάδος και συνεργάζεται συστηματικά με λοιπούς αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες συμβουλές ασφαλείας καθώς και για τα μέτρα προστασίας των συναλλαγών σε κάθε τράπεζα οι συναλλασσόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις επίσημες ιστοσελίδες τους, τον ιστότοπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Europol καθώς και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξαν δύο αδερφές μετά από τροχαίο
- Παρατηρητική τηλεθεατής έσωσε τη ζωή δημοσιογράφου – «Πρόσεχε, έχεις καρκίνο»
- Φρενίτιδα με τον χρυσό: Πόσο «πιάνει» σήμερα μία λίρα Αγγλίας
- Θερμό επεισόδιο: Αποκάλυψη - Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση των Τούρκων στο Αιγαίο
- Οι πράκτορες της CIA που πιάστηκαν στην Κυψέλη ζουν ανάμεσά μας
- Τομ Χανκς και Κυριάκος Μητσοτάκης δείπνησαν... αλά ελληνικά με τις συζύγους τους στην Αντίπαρο
- Εξελίχθηκαν και οι ηλεκτρονικές απάτες: Αυτές είναι οι νέες μορφές – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
- Έτσι θα μάθεις τα μπλόκα & τις κάμερες της Τροχαίας!
- Δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο: Ο Νέστωρας και η Ανίκ, που προσκλήθηκαν από την ΠτΔ
- Θεσσαλονίκη: Τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία σε Χαλκιδική και Πιερία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Νέες οδηγίες για τις μάσκες και τις ασπίδες προσώπου
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε
- Dolce vita για τον Κυριάκο στην Πάρο – Συναντήθηκε με τον Έλληνα Τομ Χανκς
- Γαλλία: Ομολόγησε ο ύποπτος για τον εμπρησμό στον καθεδρικό ναό της Νάντης
- ΑΕΚ: Έρχεται και υπογράφει ο Βράνιες
- Συναγερμός στην Κάρυστο: Βυθίστηκε ιστιοφόρο – Έμεινε ακυβέρνητο λόγω εισροής υδάτων
- Σκηνές τρόμου στο Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – Επτά τραυματίες
- Βραζιλία: Θερίζει ο κορονοϊός – Ακόμη 1.211 θάνατοι σε ένα 24ωρο
- Σταϊκούρας: Όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά
- Κερατσίνι: Χειροβομβίδα σε πλυντήριο οχημάτων – Αποκλείστηκε η περιοχή
![ΠΡΟΣΟΧΗ, Νέες, – Πώς,prosochi, nees, – pos](https://images32.inewsgr.com/3821/38216865/prosochi-nees-morfes-ilektronikis-apatis--pos-boroume-na-prostatefthoume-160.jpg)
- Τελευταία Νέα altsantiri
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέες μορφές ηλεκτρονικής απάτης – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε
- ΑΕΚ: Έρχεται και υπογράφει ο Βράνιες
- Σκηνές τρόμου στο Βερολίνο: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς – Επτά τραυματίες
- Κορονοϊός: Στο ρυθμό του ιού όλος ο πλανήτης – Πάνω από 16 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως
- Βραζιλία: Θερίζει ο κορονοϊός – Ακόμη 1.211 θάνατοι σε ένα 24ωρο
- Γαλλία: Ομολόγησε ο ύποπτος για τον εμπρησμό στον καθεδρικό ναό της Νάντης
- Σταϊκούρας: Όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά
- Συναγερμός στην Κάρυστο: Βυθίστηκε ιστιοφόρο – Έμεινε ακυβέρνητο λόγω εισροής υδάτων
- Dolce vita για τον Κυριάκο στην Πάρο – Συναντήθηκε με τον Έλληνα Τομ Χανκς
- Κερατσίνι: Χειροβομβίδα σε πλυντήριο οχημάτων – Αποκλείστηκε η περιοχή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κοροναϊός: Με αρνητικό τεστ οι ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία – Τι λέει η Notam
- Ποιος είναι ο ιδανικός σύντροφος βάσει του ζωδίου σου;
- Η μεγαλύτερη γυάλινη γέφυρα στον κόσμο άνοιξε για το κοινό και οι εικόνες κόβουν την ανάσα (vid)
- Τα «χρόνια πολλά» του Παναθηναϊκού στον Δημήτρη Σαραβάκο: «Η σημαία της ομάδας μας»
- Ανακριτής για Μάτι: Υπήρχε δόλος
- Λιμάνι Πειραιά: 36χρονη έπεσε στη θάλασσα - Την έσωσε υπάλληλος security
- Τον Αύγουστο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων
- Καλαφάτης: Δεν θα ανεχθούμε εισβολή και απόπειρα υφαρπαγής ελληνικής υφαλοκρηπίδας
- Λουκάκου: «Αφήσαμε βαθμούς αλλά μπορούμε να φτάσουμε ψηλότερα»
- Τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία, σε Χαλκιδική και Πιερία