Σύνοδος G7 – Συζήτηση για κοινό ανακοινωθέν, αλλά χωρίς ομοφωνία

Ένταση και αντιπαλότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συνόδου των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών (G7) που ξεκίνησε χθες το Κεμπέκ του Καναδά.

Οι 7 φαίνεται να μην μπορούν να συμφωνήσουν ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, αφού ο Ντοναλντ Τραμπ διατηρεί διαφορετικές απόψεις.

Σε αυτό τι κλίμα, γίνονται οι ύστατες προσπάθειες για να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθούν τα ρήγματα που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα έχει ήδη στο μυαλό του την προσεχή συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώνεται σήμερα στον Καναδά σύνοδος

κορυφής της G7.

Τι δήλωσε ο Τραμπ για την G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι στην διάσκεψη της ομάδας χωρών G7 συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες.

Είπε επίσης, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι χώρες της ομάδας G7 αρχίζουν ν’ αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για ένα πιο δίκαιο εμπόριο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν τις κατηγόρησε για τις εμπορικές συμφωνίες του παρελθόντος, αποδίδοντας την ευθύνη στους προηγούμενους ηγέτες των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε πως η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν την ερχόμενη Τρίτη είναι μια «μοναδική ευκαιρία» να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πυρηνικά με τη Βόρεια Κορέα, οι διπλωμάτες της οποίας, όπως είπε, συνεργάζονται «πολύ καλά» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία» η οποία «δεν θα παρουσιαστεί ποτέ» ξανά, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν φύγει από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που διεξάγεται στη Λα Μαλμπέ του Καναδά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως «έχει αληθινά πίστη» πριν από τη συνάντηση αυτή.

«Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό», εξήγησε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.

«Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.

Τουλάχιστον, πρόσθεσε, «θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον, και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία».

Ο Αμερικανός ηγέτης έφυγε σήμερα από τη σύνοδο κορυφής για τη Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση το πρωί της Τρίτης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη, είναι μία “αποστολή ειρήνης.”

Μέρκελ: Η σύνοδος θα υιοθετήσει κοινή θέση για το εμπόριο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε μια κοινή θέση για το εμπόριο, αν και οι διαφορές παραμένουν.

«Ξεκινώ από την αρχή ότι θα έχουμε κοινό κείμενο για το εμπόριο», ανακοίνωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στη Λα Μαλμπέ. «Όμως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στη λεπτομέρεια. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιλυθούν με ένα ανακοινωθέν.

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του τελικού ανακοινωθέντος, όμως είπε ότι θα υπάρξει πράγματι μια κοινή δήλωση.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είναι παραδοσιακά η κατάληξη κάθε συνόδου κορυφής της G7, θα διακρίνεται, αντίθετα, από την αμερικανική εξαίρεση για τα περιβαλλοντικά και κλιματολογικά θέματα, σε ένα σχήμα «6+1» όπως και σε προηγούμενες διεθνείς συναντήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά τη ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως οι έξι ηγέτες θα δεσμευθούν να ανακυκλώνουν το σύνολο των πλαστικών των χωρών τους έως το έτος 2030.

“Ισχυρή πιθανότητα” να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία

Το Μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στην Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών «βρίσκονται σε καλό δρόμο» προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα τελικό ανακοινωθέν, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στον Καναδά.

Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι Επτά να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι.

Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα «6+1» όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ.

Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».

Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Οι ηγέτες συναντήθηκαν αργά χθες βράδυ στην προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας και ακολούθησαν στη διάρκεια της νύχτας συναντήσεις των διπλωματικών συμβούλων τους.

Το πρωί, «είχαμε σχεδόν καταλήξει σε μια συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την επιθυμία να συμβάλει σε μια συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους Γάλλος προεδρικός σύμβουλος.

Χειραψίες και χαμόγελα ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G7 με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου και έδειξαν να έχουν αποβάλει την ψυχρότητα του παρελθόντος.

«Είχαμε μια πολύ ευθεία και ανοιχτή συζήτηση και είδα μια προθυμία από όλες τις πλευρές να βρούμε μια συμφωνία και μια προσέγγιση που θα ωφελεί όλους, τους λαούς μας, τους εργαζομένους μας, τις μεσαίες τάξεις μας», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Τραμπ προέβλεψε ένα θετικό αποτέλεσμα και μίλησε για «καλή σχέση με τον φίλο του τον Μακρόν», παρά τη «μικρή δοκιμασία», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ζήτημα του εμπορίου.

Νωρίτερα προγραμματίζει ν’ αποχωρήσει από την G7 ο πρόεδρος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζει ν’ αναπωρήσει σήμερα από την διάσκεψη της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών G7, πριν από την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.

Μία τέτοια κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, υπογραμμίζει τις “ρωγμές” που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7 που έγιναν ακόμη πιο βαθιές, από την επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να προχωρήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, με δεδομένες τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων κρατών-μελών της ομάδας G7 για το εμπόριο, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξεύρεση συμβιβασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα