Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισε το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Προς το «ναι» κλίνουν οι Θεοδωράκης και Μαυρωτάς ενώ οι Αμυράς και Ψαριανός ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΠοταμιούΤο Ποτάμι επέκρινε στη στάση του Σπύρου Δανέλλη, χαρακτηρίζοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση ως «πράξη πολιτικά ανήθικη»«Τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα

Σε ψήφο κατά συνείδηση για τη Συμφωνία

των Πρεσπών κατέληξε, στην αποψινή του συνεδρίαση, το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την αρχική του θέση.

Προς το «ναι» κλίνουν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ οι κ.κ. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», σύμφωνα με πηγές από το Ποτάμι. Πάντως διαβεβαίωσαν πως δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ του Ποταμιού.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις». Ταυτόχρονα, επικρίνεται η ξαφνική απόφαση του βουλευτή Ηρακλείου, Σπύρου Δανέλλη, να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος, η οποία ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.

«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμφώνησαν ομόφωνα επίσης στα εξής: «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε».

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους βουλευτές και ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα