Ρεκόρ 10ετίας στο πλήθος και το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων αποκαλύπτει η «Εφ.Συν»

Tην ώρα που η χώρα βιώνει ήδη τις πρώτες συνέπειες της κρίσης λόγω πανδημίας και οι εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν τα αναδρομικά τους να κουρεύονται σε ποσοστό 60%, η κυβέρνηση επιλέγει να ρίξει χρήματα στο επιτελικό της κράτος, δημιουργώντας όλο και περισσότερες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα το σχετικό κόστος.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. είχε θίξει το θέμα, αποδεικνύοντας με στοιχεία ότι όσα έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση για συρρίκνωση του κράτους αφορούν μόνο τους… πολιτικούς αντιπάλους της, ενώ η ίδια

συνεχίζει να τακτοποιεί δικά της παιδιά σε θέσεις που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά.

Τότε η εφημερίδα είχε παρουσιάσει τις περιπτώσεις των μετακλητών και των αποσπασμένων στα υπουργικά γραφεία και στην προεδρία της κυβέρνησης.

Τώρα, η σχετική βεντάλια ανοίγει καθώς περιλαμβάνονται οι δήμοι, αλλά και διάφοροι άλλοι φορείς του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κάτωθι περιπτώσεις:

▶ Σε κάθε δήμο συστήνονται αυτοδίκαια θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή επιστημονικών συνεργατών, συνολικού αριθμού ίσου με τον αριθμό των αντιδημάρχων του δήμου. Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) κατοίκους, μπορεί να συστήνεται μία (1) θέση ειδικού συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων στο προηγούμενο εδάφιο. Με βάση τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι συνιστάμενες θέσεις στους δήμους μπορεί να υπερβαίνουν τις 2.000!

▶ Συστήνονται σε κάθε ΦΟΔΣΑ έως δυο (2) θέσεις ειδικών συνεργατών για συνολικό πληθυσμό μελών έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000), έως τρεις (3) θέσεις για συνολικό πληθυσμό μελών έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) και έως τέσσερις (4) θέσεις για συνολικό πληθυσμό μελών από ένα εκατομμύριο (1.000.000) και άνω.

▶ Για την υποβοήθηση του έργου του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων συστήνονται δυο (2) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δυο (2) θέσεις ειδικών συμβούλων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

▶ Συστήνονται οκτώ θέσεις συνεργατών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στα γραφεία του διοικητή και του υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης καθώς και στο γραφείο προϊσταμένου της Αρχής Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

▶ Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστώνται 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες της Γραμματείας. (Εκτιμώμενο κόστος -σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- 961 χιλιάδες ευρώ ετησίως)

▶ Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνονται 60 νέες θέσεις προσωπικού εκ των οποίων δεκαπέντε (15) θέσεις εμπειρογνωμόνων πληροφορικής με τριετή θητεία και βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (συνολικό εκτιμώμενο κόστος 1,2 εκατ. ευρώ).

Ρεκόρ 10ετίας και κόστος!

Ολα τα παραπάνω συνεπάγονται την εκτόξευση του αριθμού των μετακλητών, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους στη δημόσια διοίκηση έφτανε τα 2.774 άτομα που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας!

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως με τους ρυθμούς που διορίζει η εν λόγω κυβέρνηση, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τους προσεχείς μήνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα φτάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο!

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τη μισθοδοσία ενός απλού μετακλητού συνεργάτη ανέρχεται ετησίως σε 22.000 ευρώ. Με βάση αυτό και κάνοντας τη σχετική πράξη, προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη των μετακλητών του κράτους κοστίζει κάτι παραπάνω από 61 εκατ. ευρώ (2.774 επί 22.000), ενώ σε επίπεδο 4ετίας η δαπάνη εκτοξεύεται στα 244.112.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η δαπάνη είναι μεγαλύτερη, καθώς αρκετοί από τους μετακλητούς καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων με επιδόματα και συνολικά αυξημένες αποδοχές.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η δαπάνη αυτή αφορά μόνο τους μετακλητούς. Αν προστεθούν οι αποσπασμένοι, οι υπερωρίες αυτών, τυχόν δαπάνες μετακινήσεων και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Keywords
Τυχαία Θέματα