Ρίξινγκερ: Το Die Linke θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα και στο νέο κοινοβούλιο

«Εάν υπάρξει τρικομματικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP), Πρασίνων (Die Gruenen) δεν θα είναι αυτομάτως ο κ. Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας», δήλωσε ο Μπερντ Ρίξινγκερ, συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/

Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αντώνη Πολυχρονάκη, μετά την κεντρική συγκέντρωση του κόμματός τους στο Βερολίνο.

Ο κ. Ρίξινγκερ πιστεύει ότι η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται να συμφωνήσει με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) για Grexit έστω και εάν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, «εξάλλου συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών μόνο με τους Φιλελεύθερους δεν θα είναι αριθμητικά δυνατός. Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν θα συμφωνούσαν», όπως λέει.

Ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς δεν βλέπει «πλέον προοπτική για ένα συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς» και προβλέπει ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές έστω και με απώλειες και ότι η Αριστερά θα παραμείνει τρίτο κόμμα, θέση την οποία διεκδικούν τόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) όσο και ο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Για το τελευταίο λέει μάλιστα πως στη Γερμανία «όλοι είναι ανήσυχοι. Θα ήταν τραγικό να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά (ενν. μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα του οποίου τα στελέχη εκφράζουν φιλοναζιστικές, φασιστικές, ρατσιστικές και σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις. Αυτό θα επέφερε μια δραματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό».

Για τον Γάλλο Πρόεδρο και τις προτάσεις του για την Ευρώπη ο Μπερντ Ρίξινγκερ λέει: «Ο κ. Μακρόν έχει δύο πρόσωπα. Είναι στην ουσία φιλελεύθερος, θέλει μεν εμβάθυνση της ευρωζώνης, αλλά προχωρά και σε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ατζέντας Σρέντερ», ενώ κοινός υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσε να σημαίνει «πανευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης της αυστηρής λιτότητας».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μπερντ Ρίξινκγερ

Κύριε Ρίξινγκερ ποια είναι η πρόγνωσή σας για την έκβαση των εκλογών;

Νομίζω ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται τώρα στη Βουλή/Βundestag, το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU), το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) και οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα χάσουν ψήφους. Ιδίως το SPD πιθανόν να έχει μια δραματική πτώση και το ποσοστό του να είναι μικρότερο από εκείνο των προηγούμενων εκλογών. Και η Μέρκελ θα χάσει ψήφους αλλά θα παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα. Η Αριστερά (Die Linke) θα αυξήσει τις ψήφους της, σε τι βαθμό δεν ξέρω, αλλά θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από τις προηγoύμενες εκλογές.

Πολιτική αλλαγή δεν αναμένεται πάντως…

Δυστυχώς απεμπολήθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ξεκίνησαν καλά στις αρχές του έτους μετά την ανακήρυξη του κ. Σουλτς ως υποψηφίου καγκελαρίου βάζοντας στην ημερήσια διάταξη το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς όμως να το εξειδικεύσουν.

Γενικολογούσαν και άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αποκλείουν συνεργασία ακόμα και με το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και αυτό κατέστρεψε την αξιοπιστία τους. Έτσι δεν υπάρχει πλέον η προοπτική για έναν συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς.

Πιστεύετε ότι εσείς θα παραμείνετε τρίτο κόμμα, αξιωματική αντιπολίτευση, διότι εκφράζεται η άποψη ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δεν εκδηλώνουν την πρόθεσή τους στις δημοσκοπήσεις και το ποσοστό τους μπορεί να είναι μεγαλύτερο τελικά…

Εμείς θα αγωνιστούμε να κατακτήσουμε την τρίτη θέση, αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο ισχυρό θα είναι το ακροδεξιό αυτό κόμμα. Όλοι είναι ανήσυχοι. θα ήταν τραγικό να εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα του οποίου στελέχη εκφράζουν φιλοναζιστικές, φασιστικές, ρατσιστικές και σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις. Αυτό θα επέφερε μια δραματική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι την τρίτη θέση διεκδικεί επίσης και το FDP, αλλά ελπίζω ότι τελικά θα την κατακτήσoυμε εμείς.

Yπάρχει περίπτωση το AfD να έχει μεγάλη αύξηση, ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό σε ομοσπονδιακό επίπεδο όπως στα κρατίδια;

Δύσκολο να το πει κανείς διότι το μεγάλο θέμα με το οποίο κέρδιζαν ψήφους, το προσφυγικό, δεν συζητάται πλέον τόσο έντονα. Προσπάθησαν βέβαια να δημιουργήσουν φόβο ότι με την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων τελικά ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στα δύο εκατομμύρια. Πιστεύω ότι επειδή δημιουργήθηκε ευρέως η εντύπωση ότι η κ. Μέρκελ θα κερδίσει ούτως ή άλλως, οι δεξιοί ψηφοφόροι μετακινoύνται ευκολότερα προς το AfD. Επίσης η πρόβλεψη ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση Xριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων καθιστά το AfD το μοναδικό αντιπολιτευτικό κόμμα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι λίγο πριν τις εκλογές υπάρχουν τόσο πολλοί αναποφάσιστοι;

Δύσκολο να το εξηγήσει κανείς. Ίσως επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από τον μεγάλο συνασπισμό. Επίσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει η προοπτική μιας αλλαγής ίσως έχει απογοητεύσει τους ψηφοφόρους. Πρέπει δυστυχώς να παραδεχτώ ότι και η Αριστερά δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο άλμα και έτσι δεν υπάρχει η προοπτική της αλλαγής.

Τι θα σημάνει κατά τη γνώμη σας η συμμετοχή του FDP σε μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο για την Ελλάδα, διότι τάσσεται ακόμα υπέρ του Grexit.

Σε αυτό δεν πρόκειται να συμφωνήσει η κ. Μέρκελ. Εξάλλου συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών μόνο με τους Φιλελεύθερους δεν θα είναι αριθμητικά δυνατός. Θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι Πράσινοι οι οποίοι δεν θα συμφωνούσαν. Φυσικά θα υπάρχει μια αυξημένη νεοφιλελεύθερη πίεση από τα δεξιά της κ. Μέρκελ, αλλά δεν θα συμφωνούσε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Πιστεύετε ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών εάν μπει στην κυβέρνηση το FDP, διότι δηλώνει πως θα το διεκδικήσει.

Εάν υπάρξει τρικομματικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP), Πρασίνων (Die Gruenen) δεν θα είναι αυτομάτως ο κ. Σόιμπλε υπουργός Οικονομικών, αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες θα αγωνιστούν να τον διατηρήσουν. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

Oι προτάσεις Μακρόν τι πιθανότητες αποδοχής θα έχουν με τη συμμετοχή του FDP στην νέα κυβέρνηση; Θα αλλάξουν κάτι στην Ευρώπη κατά τη γνώμη σας;

Ο κ. Μακρόν έχει δύο πρόσωπα. Είναι στην ουσία φιλελεύθερος, θέλει μεν εμβάθυνση της ευρωζώνης, αλλά προχωρά και σε αντεργατικές, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ατζέντας Σρέντερ, σε βάρος δηλαδή του λαού. Δεν περιμένουμε κάτι καλό από αυτή την πολιτική διότι ο κοινός υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης επί παραδείγματι θα μπορούσε να σημαίνει πανευρωπαϊκή πολιτική αύξησης της αυστηρής λιτότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα