Σαράντα δύο πυρκαγιές από τον Ιούλιο σε «επικίνδυνα» σημεία της Θεσσαλονίκης

Από τα τέλη Ιουλίου εκδηλώθηκαν 42 πυρκαγιές σε σημεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τα οποία η Πυροσβεστική υπέδειξε ως επικίνδυνα για εκδήλωση πυρκαγιάς εξαιτίας της συσσώρευσης ογκωδών αντικειμένων και εύφλεκτων απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, από τα σημεία που υπέδειξε η Πυροσβεστική, οι περισσότερες εστίες καταγράφηκαν σε περιοχές της Περαίας, της Συμμαχικής Οδού, του Δενδροποτάμου, των Διαβατών και του στρατοπέδου Κόδρα, στην Καλαμαριά.

Τα παραπάνω ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης

Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, κατά τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε επερώτηση της περιφερειακής παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» σχετικά με την επιχείρηση απομάκρυνσης ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Η κ. Πατουλίδου διευκρίνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει πως οι αντιπεριφερειάρχες έχουν την ευθύνη της διάθεσης δυναμικού και μέσων για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και μπορούν να αποφασίσουν για ζητήματα όταν δημιουργείται άμεσος κίνδυνος βλάβης συμφερόντων της περιφερειακής ενότητας από την αναβολή λήψης απόφασης.

Άλλωστε, μετά την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον τεκμηριωμένο κίνδυνο πυρκαγιάς σε χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμάτων και την αλληλογραφία που ακολούθησε με τους δήμους, άλλοι από αυτούς προχώρησαν άμεσα σε καθαρισμούς, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι δήλωσαν αδυναμία επέμβασης. Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια να απομακρυνθούν ποσότητες απορριμμάτων (περίπου 4.000 τόνοι) από τα πιο επικίνδυνα σημεία. Οι προσφορές υποβλήθηκαν μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η επιλογή έγινε με βάση τη χαμηλότερη τιμή, ενώ στους χώρους έγινε αυτοψία από στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίτερα, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ζήτησε διευκρινίσεις, μεταξύ άλλων, για το κατά πόσο είναι αρμόδια η Περιφέρεια για αυτές τις εργασίες, τη λογική με την οποία έγινε ο διαχωρισμός των εύφλεκτων υλικών, τα κριτήρια με τα οποία ορίστηκε να καθαριστούν μόνο οι 4.000 τόνοι και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε ό,τι αφορά τις προσφορές. Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Περιφέρειας και σχολίασε ότι αναλαμβάνοντας αυτήν την ευθύνη ουσιαστικά «απενοχοποιεί» τους δήμους. «Το ουσιαστικό είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 26.000 τόνους των απορριμμάτων που πρέπει να καθαριστούν» πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα