Με τον Κοτζιά συναντάται ο Νίμιτς – Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με θέμα το Σκοπιανό.
#Athens: FM @NikosKotzias meets w/ #UNSG Personal Envoy for the fYROM name talks Matthew Nimetz / Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με Προσωπικό Απεσταλμένο Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών M. Nimetz pic.twitter.com/TbHpnpwpnJ
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 30 Ιανουαρίου 2018
Ένα σχέδιο συμφώνου θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στις ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων, των Βασίλη Κοττάκη, Βασίλη Σκουρή και Βασίλη Νέδου, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου “Η επόμενη μέρα” στη δημόσια τηλεόραση.
Δείτε επίσης: Με τον Νίμιτς θα συναντηθεί την Τρίτη ο Κοτζιάς
Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι σε αυτό το σχέδιο θα περιλαμβάνονται όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με το όνομα, με ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, με αναφορές στη διεθνή και περιφερειακή θέση του κράτους και τη θετική ατζέντα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης, απέρριψε τη θεωρία περί «σαλαμοποίησης», τονίζοντας ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει όλα τα ζητήματα σε ένα σύμφωνο. Ενώ, ερωτηθείς για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, τόνισε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, με αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ.
Σχετικά με το όνομα, ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι για την ελληνική πλευρά έχει μεγάλη σημασία η σύνθετη λέξη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί να είναι στη σλαβική διάλεκτο και να μένει αμετάφραστη. Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά.
Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:
– Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
– Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
– Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Σχετικά με το εύρος χρήσης του ονόματος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει πλήρες εύρος χρήσης του νέου ονόματος και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς όπως είπε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί κανείς να διαχωρίσει την εσωτερική από τη διεθνή χρήση.
Σε περίπτωση λύσης, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «εάν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και εκτίμησε ότι μια καλή κυβερνητική πρόταση για το ονοματολογικό θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Βουλή». Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο, σημείωσε ότι η επίλυση του ονοματολογικού είναι προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είπε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς γίνεται κατά τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια κακοπιστίας, επιδιώκει λύση. Η λύση θα ωφελήσει τη χώρα, τόνισε.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «όλοι ζητάνε από εμάς πράγματα που δεν έγιναν ποτέ πριν», συνέστησε «να μη σηκώνουν τον πήχη αυτοί που τον παρέδωσαν» και σχολίασε ότι παρελθούσες κυβερνήσεις δεν είχαν αποτρέψει την καταχώρηση της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ το 1977, ενώ έκαναν λάθος χειρισμούς μετέπειτα, στις σχετικές συζητήσεις στον ΟΗΕ επί μία τριετία (1992-1994), καθώς δεν έστειλαν εκπροσώπους.
Στηλίτευσε τη θέση της αντιπολίτευσης η οποία υποβάθμισε την εξαγγελία του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του αυτοκινητόδρομου, αναρωτώμενος αφού ήταν κάτι τόσο ασήμαντο, γιατί δεν κατάφεραν να το εξασφαλίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αναφορικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «αυτό που κάνουμε είναι το πατριωτικά και εθνικά ορθό», ενώ «αυτό που κάνει η ΝΔ μπορεί να είναι το… κομματικά ορθό». Δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους ισχυρισμούς περί μυστικής διπλωματίας, αποσαφηνίζοντας ότι ο ίδιος κάνει διπλωματία με υπηρεσιακούς παράγοντες, όχι με εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Δεχόμενος τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις αλβανικές συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το “τσαμικό” εξηγώντας χαρακτηριστικά: «η αλβανική πλευρά το θέτει, η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν το συζητάει και εκεί τελειώνουμε». «Νομίζω» πρόσθεσε «ότι η αλβανική πλευρά θα θελήσει και θα κάνει προτάσεις για ορισμένες γενικές αρχές για ανθρώπινα δικαιώματα και πως εφαρμόζονται».
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που άλλαξε τις προκλητικές δηλώσεις προ μηνών του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με νηφαλιότητα, υπομονή και επιμονή φέρνουν τα αποτελέσματά τους». Έκρινε ως πολύ θετική τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα των στρατιωτικών κοιμητηρίων, της αποκατάστασης ελληνικών εκκλησιών που είχαν καταστραφεί, της απόδοσης αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο κ.κ. Αναστάσιο αναγνωρίζοντας τον έργο του, όπως και το ότι έγινε εφικτή μία συμφωνία σε ένα σύνολο θεμάτων, όπως σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και θα πραγματοποιηθεί μία κοινή δήλωση και ένα σχέδιο κοινών δράσεων μαζί με την αλβανική κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται και επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία πριν από το Πάσχα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω της συνέντευξης του κ. Κοτζιά, κατόπιν ενημέρωσης του κ. Κοτρώτσου από τον αρχισυντάκτη της εκπομπής, εύλογη απορία και ειρωνικά σχόλια στο πάνελ των δημοσιογράφων και του ιδίου του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε τίτλος της ηλεκτρονικής σελίδας του “Πρώτου Θέματος” που έφερε τον κ. Κοτζιά να είχε δήθεν πει ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωριστούν με το συνταγματικό τους όνομα.
Συνάντηση Κουμουτσάκου – Νίμιτς στην Αθήνα
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με τον κ. Κουμουτσάκο να του μεταφέρει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δείτε επίσης: Συνάντηση Κουμουτσάκου – Νίμιτς στην Αθήνα (εικόνες)
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στείλαμε στη Ρώμη πρέσβη την κυρά Τασία που όμως δεν γνωρίζει Ιταλικά
- Δείτε από το ύψος σας αν κινδυνεύει η καρδιά σας!
- Ασθενής σεισμός με επίκεντρο την Αττική
- Ξηροστομία: Ποια είναι τα αίτια – Τι να προσέχετε
- 52χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι
- Γκρίνιες και κόντρες Χατζίδου – Δαλάκα μετά την ήττα στο Survivor 2
- Στο τραπέζι σχέδιο Β' για το όνομα της FYROM
- Ασθενής σεισμός με επίκεντρο την Αττική
- Φορολογική δήλωση 2018 – Οι κινήσεις για να μην πληρώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Με τον Κοτζιά συναντάται ο Νίμιτς – Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ
- Αίθριος και σήμερα ο καιρός – Στους 17 βαθμούς η θερμοκρασία
- Το 53% των Γερμανών απορρίπτει Μέρκελ και Σουλτς
- Η νέα δίκη του Μπερλουσκόνι για την υπόθεση «Μπούγκα-μπούγκα» αναβάλλεται για τις 7 Μαΐου
- Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο προμηνύονται μια τυπική διαδικασία για τον Σίσι
- Times: «Μυστικό» αίτημα της Βρετανίας στην Ε.Ε. για παράταση της μεταβατικής περιόδου
- Συρία: 33 άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος στην Ιντλίμπ
- Ιταλία: Ταχυδρόμος δεν παρέδωσε ποτέ 600 κιλά αλληλογραφία
- Τουρκία: 311 συλλήψεις για «προπαγάνδα» κατά της επίθεσης στη Συρία
- «Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν 8 στόχους στο βόρειο Ιράκ
- Deutche Welle: Η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει εντός του 2018
- ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΟ: Προανάκριση τώρα
- Αυτά είναι τα 10 καρκινογόνα αντικείμενα και σημεία του σπιτιού
- Φτιάξτε βελουτέ σούπα με καρότα
- Ν. Κορέα: Απαισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων
- Tουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν 8 στόχους στο βόρειο Ιράκ
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2018: Πότε καταβάλλονται σε όλα τα ταμεία
- Κούρεμα χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια ως 90%! Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν χρήματα