Σε επιφυλακή για 10 ημέρες ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο – Οι επόμενες κινήσεις του Oruc Reis

Σε απόλυτη επιφυλακή θα βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο στόλος της χώρας στο Αιγαίο μέχρι τις 2 Αυγούστου που λήγει η Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου.

Πηγές του υπουργείο αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες παίζεται ένα «παιχνίδι» τακτικής, το οποίο σκοπό έχει να δείξει στην τουρκική πλευρά πως ο ελληνικός στόλος είναι απόλυτα έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο.

Yeni

Safak: Με 15 πολεμικά πλοία, μαχητικά και drones η Τουρκία στο Αιγαίο

Η τουρκική, φιλοκυβερνητική, εφημερίδα Yeni Safak αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα πως υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στη διαδρομή του Oruc Reis και στις σεισμικές έρευνες που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει γύρω από το Καστελόριζο και εστιάζει στο «συναγερμό» που σήμανε στις ελληνικές Αρχές η NAVTEX της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι ανεστάλησαν οι άδειες στον ελληνικό Στρατό και πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα από την Κύπρο.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται, επίσης, οι χαμηλές πτήσεις που έκαναν τα τουρκικά F-16 γύρω από το Καστελόριζο, πως «επιστρατεύτηκαν» 15 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πήραν θέσεις στην περιοχή, ενώ σημειώνεται ότι ξεκίνησαν πτήσεις αναγνώρισης και από τουρκικά drones (UAV).

Σε δηλώσεις του στη Yeni Safak, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προηγείται κατά «1-0» της Ελλάδας, καθώς ανακήρυξε υφαλοκρηπίδα στην εν λόγω περιοχή και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδώσει NAVTEX ακριβώς επειδή δεν έχει ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα.

Anadolu: Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες το Oruc Reis ξεκινά για Μεσόγειο

Παράλληλα, για τη Μεσόγειο θα ξεκινήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Oruc Reis, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, αναμένεται ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνές. Το Anadolu αναφέρει ότι το Oruc Reis είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.

«To Oruc Reis, ένα από τα 5-6 ερευνητικά πλοία στον κόσμο, πλήρως εξοπλισμένο και πολλαπλών χρήσεων, θα πραγματοποιήσει νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το Oruc Reis,  θα ανοιχτεί ξανά προς τη Μεσόγειο έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες. Το σεισμογραφικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνεται.

Μήνυμα προς τη Μεσόγειο

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος υπηρεσίας επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φ. Αλτούν δήλωσε: «Όπως λέμε πάντα και το δηλώνουμε σε όλο τον κόσμο, από την περιοχή μας μέχρι και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Μεσογείου, δε μπορεί να πετύχει κανένα σχέδιο, δε μπορεί να πετύχει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία. Σε αυτή την γεωγραφία δεν υπάρχει κανένα όφελος χωρίς την Τουρκία».

Τι αναφέρει ο υπόλοιπος τουρκικός Τύπος – Επιμένει στις προκλήσεις για υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο

Ο τουρκικός τύπος αμφισβητεί ανοιχτά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και αναφέρει την απάντηση της Άγκυρας με Navtex.

Αντίστοιχα η «Milliyet» κάνει λόγο για την ένταση της Navtex και ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex. Η Άγκυρα εξέδωσε 2 νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

Η «Cumhuriyet» έχει ως τίτλο «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

Η «Aksam» λέει «είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα» και ότι το Κατελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα