Σε κλίμα θλίψης το τελευταίο «αντίο» στον Στέλιο Σκλαβενίτη – Η διαδρομή του (εικόνες – video)

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε για τελευταία φορά σήμερα τον Στέλιο ΣκλαβενίτηΚατά τη διάρκεια της κηδείας τα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης, της My Market και το BAZAAR στην Αττική, έμειναν κλειστάΗ πορεία του Στέλιου Σκλαβενίτη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε για τελευταία φορά σήμερα τον Στέλιο Σκλαβενίτη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την περασμένη Κυριακή.

Η εξόδιος ακολουθία του επιχειρηματία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Εκεί, συγκεντρώθηκαν φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, υπάλληλοι του ομίλου αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ

Όπως είχε ανακοινωθεί, κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας και συγκεκριμένα από τις 15:00 έως τις 17:00 όλα τα καταστήματα, οι μονάδες και τα κεντρικά γραφεία της Σκλαβενίτης, της My Market και το BAZAAR στην Αττική, έμειναν κλειστά.

Ο 53χρονος πέθανε από γρίπη την περαμένη Κυριακή, για την οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με το ιατρικά ανακοινωθέν, αρχικά διαγνώσθηκε με τη γρίπη Η1Ν1 η οποία μετετράπη σε εσωτερική πνευμονική αιμορραγία.

Κλειστά τα καταστήματα Σκλαβενίτης ως ένδειξη πένθους

Η διαδρομή του Στέλιου Σκλαβενίτη

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης άφησε το πρωί της Κυριακής (01/04/2018) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 53 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίας δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και πατέρας τεσσάρων παιδιών μαζί με τα αδέλφια του βρισκόταν στη διοίκηση του ομίλου.

Μάλιστα κατάφεραν να κάνουν μια μεγάλη επιχειρηματική κίνηση: την συγχώνευση με την εταιρία «Μαρινόπουλος».

Η εταιρεία «Σκλαβενίτης» ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη και Σπύρο Σκλαβενίτη και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μετά την εξαγορά της «Μαρινόπουλος», αριθμεί 538 καταστήματα έως τώρα σε Ελλάδα και Κύπρο. Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής, 2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα, απασχολώντας 1.073 εργαζομένους.

Μετά από 67 χρόνια, η Σκλαβενίτης έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, καθώς ο όμιλος πλέον διαθέτει 43 υπερµάρκετ, 466 σούπερ µάρκετ και 11 cash and carry, ενώ απασχολεί περίπου 23.000 εργαζόμενους.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, δεν έχασε ποτέ τον οικογενειακό της χαρακτήρα, ούτε την ελληνικότητα της. Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις… οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Από το ξυλάδικο στη Λευκάδα στην Αθήνα

Ένα ατύχημα σε μία μεγάλη παρτίδα κρασιού που προορίζονταν για εξαγωγές το 1938 ήταν η αφορμή η οικογένεια Σκλαβενίτη να εγκαταλείψει την Λευκάδα και να αναζητήσει την τύχη της στην Αθήνα. Μέχρι τότε ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, παππούς του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, είχε μία πολύ στρωμένη δουλεία στο νησί που ασχολούνταν με την εισαγωγή και εμπορία ξυλείας και την εξαγωγή κρασιού.

Η έλευση στην πρωτεύουσα συνέπεσε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή. Η φτωχή οικογένεια που δεν είχε καταφέρει ακόμη να σταθεί στα πόδια της θα δοκιμαστεί σκληρά και θα λυγίσει, αφού οι δύο γονείς λιμοκτονούν και πεθαίνουν αφήνοντας ορφανά τέσσερα παιδιά.

Ρόλο προστάτη αναλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος ο 18χρονος Γιάννης ο οποίος ήταν και ο μόνος που εργάζονταν, από κοντά και ο μικρότερος αδελφός του, Σπύρος, ο οποίος θα εργαστεί σε μία σαπωνοποιία και ως φύλακας στον Ερυθρό Σταυρό.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών μαζί με τον Σπύρο έδειξαν αμέσως την έφεση τους προς το εμπόριο. Στην Κεντρική Αγορά άρχισαν να διαθέτουν μπαχαρικά, κεχρί και καναβούρι. Καταλυτική για την περαιτέρω εξέλιξη τους ήταν η συνεργασία με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο, έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50. Μαζί το 1954 θα δημιουργήσουν στα Πετράλωνα την «Σκλαβενίτης & ΣΙΑ» όπου είχε αντικείμενο το χονδρεμπόριο τροφίμων.

Η πρώτη εταρεία delivery στην Ελλάδα

Η μεταπολεμική Αθήνα αποκτά τα πρώτα εξαψήφια τηλέφωνα και η παρέα σκέφτεται να το εκμεταλλευτεί την νέα τεχνολογία που εισέρχονταν στην καθημερινότητα της πόλης. Δημιουργούν ΤΗΛ.ΕΞΥΠ. (ΤΗΛεφωνική ΕΞΥΠηρέτηση) και εκτελούν παραγγελίες τροφίμων κατ’οίκον. Η πρώτη εταιρεία delivery στην Ελλάδα είναι γεγονός και αν ακόμη και σήμερα η αλυσίδα Σκλαβενίτης κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτό τον τομέα το χρωστάει στην πολύ μεγάλη παράδοση της. Σύντομα η φήμη τους για την εξυπηρέτηση και τις χαμηλές τιμές εξαπλώνεται σε όλο το λεκανοπέδιο και οι τζίροι τους ανεβαίνουν από χρονιά σε χρονιά.

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/ellada/stelios-sklavenitis-to-ena-apo-ta-adelfia-piso-apo-ton-omilo-sklaveniti/#ixzz5BieDWdBn

Keywords
Τυχαία Θέματα