Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στη Μόσχα

Ευχαρίστηση Μόσχας για την αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεωνΙδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών

Συνάντηση σε «ζεστό κλίμα» πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τούρκου ομόλογου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα.

Η Μόσχα είναι ευχαριστημένη για το γεγονός ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αποκαθίστανται με ταχείς ρυθμούς, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ.

Αναλυτικότερα, ο ρώσος πρόεδρος, αφού υπενθύμισε ότι από το 2014, όταν συνεδρίασε το Συμβούλιο Συνεργασίας σε επίπεδο

κορυφής, μέχρι σήμερα έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου συνέβησαν πολλά γεγονότα, επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι ρωσο- τουρκικές σχέσεις να περάσουν σ’ ένα επίπεδο αντάξιο των χωρών μας».

Στο επίκεντρο η αμυντική βιομηχανία

Ακόμη, δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι οι τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και ο ενεργειακός τομέας.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό η ρωσική επενδυτική εταιρεία Russian Direct Investment Fund και η τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, θα επενδύσουν το ποσό των 200 εκατομμυρίων η καθεμία σε διάφορα έργα στην Ρωσία. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Russian Direct Investment Fund Κιρίλ Ντμίτριεφ, «σήμερα υπεγράφη η πρώτη συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Renaissance Construction, η οποία επενδύει σε υποδομές και κατασκευές» «και μαζί θα επενδύσουμε στις κατασκευές νοσοκομείων στην επικράτεια της Ρωσίας». Ο ίδιος προσέθεσε, ότι η τουρκική εταιρεία θα επενδύσει και σε άλλους τομείς, ενώ νωρίτερα η ρωσική επενδυτική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργηθεί ένα κοινό ρωσο-τουρκικό επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν με πρωτοβουλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών «ώστε να αποκατασταθεί πλήρως σε όλους τους τομείς η συνεργασία αυτή», ενώ τόνισε ότι συνεχίζεται η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και η υλοποίηση μεγάλων έργων.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο
χωρών και συγκεκριμένα των δύο υπουργείων Αμύνης στην Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει ένας «αποτελεσματικός διάλογος που βασίζεται στην εμπιστοσύνη»

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι «οι δύο ηγέτες στην κατ’ ιδίαν συνάντηση τους, θα δώσουν τεράστια σημασία στα ζητήματα που
σχετίζονται με την Συρία, με την ασφάλεια και με την πορεία των ερευνών που σχετίζονται με την δολοφονία του ρώσου πρέσβη Αντρέι Καρλόφ στην Άγκυρα»

Ο ίδιος διευκρίνισε επίσης, ότι στο πλαίσιο του συριακού ζητήματος θα συζητηθεί το ζήτημα «της πολιτικής διευθέτησης και της στρατιωτικής συνεργασίας». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα αυτό, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά ότι «τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας και πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι ρώσοι στρατιωτικοί συνεχίζουν το έργο τους που αφορά στην υποστήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων και αυτό απαιτεί μια πολύ στενή συνεργασία και συντονισμό».

Τι λέει το Spiegel

Πριν από ένα χρόνο Τουρκία και Ρωσία βρέθηκαν σχεδόν ένα βήμα από την «κήρυξη πολέμου». Σήμερα οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, γιορτάζουν μια φιλία, επωφελή και για τους δύο. Και πολύ χρήσιμη: ενός κοινού εχθρού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζεται πολύ στη συγκρουσιακή τακτική. Πρόσφατα παραδείγματα, οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του κατά της Γερμανίας, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί ναζιστικές πρακτικές και οι απειλές του κατά της ΕΕ, ότι θα ανοίξει και πάλι τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Και την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν ταξιδεύει στη Μόσχα για να δει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη αυτή προφανώς σηματοδοτεί κάτι: Δεν εξαρτώμαι από και δεν έχω ανάγκη τη Δύση.

Οι Ερντογάν και Πούτιν συναντώνται στη Μόσχα έπειτα από κάποιους δύσκολους μήνες στη διάρκεια των οποίων επισκιάσθηκαν οι διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα όμως αυτό
που τους ενώνει είναι η κοινή τους απογοήτευση για τη Δύση. Πλέον αποτελούν παρελθόν οι μέρες της παλιάς τάξης πραγμάτων που ήταν σε ισχύ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τώρα ο ένας έχει την ανάγκη του άλλου. Αν αναλογισθούμε και το γεγονός ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ απορροφημένος με τον εαυτό του και τη χώρα του.

Είναι η τέταρτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε λίγους μήνες: Τον Σεπτέμβριο, οι Πούτιν και Ερντογάν συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G-20 στο Χαντζού της Κίνας, τον Αύγουστο στην Αγία Πετρούπολη και τον Οκτώβριο αντήλλαξαν απόψεις στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνέδριου Ενέργειας, στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα συνομιλούν στο Κρεμλίνο.

Ο τουρκο-ρωσικός πραγματισμός

Οι δύο ηγέτες αναγκάζονται να διατηρούν μία συμμαχία από την πίεση των καταστάσεων, στη βάση του οικονομικού και γεωπολιτικού πραγματισμού. Μην ξεχνάμε ότι πριν από περίπου 16 μήνες βρέθηκαν στο κατώφλι του πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα