Σερβίρουν προστατευόμενα είδη θαλλασινών ως εκλεκτά εδέσματα – Δείτε ποια είναι (εικόνες)

Ως εκλεκτοί μεζέδες θαλασσινών σερβίρονται, σε εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, προστατευόμενα είδη όπως ο Πετροσωλήνας, η Πίννα, η Μπουρού, η Κοχύλα, καθώς και ο λεγόμενος γόνος, δηλαδή υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών.

Την καταγγελία κάνει η διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” Αναστασία Μήλιου, με βάση στοιχεία από έρευνα του Ινστιτούτου για την παράνομη και καταστροφική αλιεία στην Ελλάδα.

Όπως

αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγινε μία εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος της εμπορίας προστατευόμενων θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών, ως εκλεκτά εδέσματα, σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

«Σε ένα σύνολο 70 εστιατορίων, τα οποία εν αγνοία τους συμμετείχαν στην έρευνα αυτή, το 80% είτε είχαν τα παραπάνω προστατευόμενα είδη στο μενού τους, ή δήλωσαν στους ερευνητές που τους προσέγγισαν ως πελάτες, ότι για σκοπούς μεγάλης παραγγελίας θα μπορούσαν να προμηθευτούν με διάφορα προστατευόμενα είδη, εάν έχουν περιθώριο λίγων ημερών. Πολλοί ήταν αυτοί που μας δήλωσαν ότι ‘με χαρά μπορούν να μας σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα», υπογραμμίζεται στο δελτίο τύπου. Κάποιοι υπεύθυνοι εστιατορίων εξήγησαν, δε, στους ερευνητές, ότι προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από αλιείς που τα ψαρεύουν παράνομα είτε με ψαροντούφεκο και μπουκάλα, είτε έχουν “ειδικευθεί” στην αλιεία πετροσωλήνα με κομπρεσέρ. Πέρα από τα εστιατόρια, περισσότερες από 100 ιστοσελίδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας προβάλουν στο διαδίκτυο το μενού τους που περιέχει κάποια από αυτά τα προστατευόμενα είδη. Συχνότερα αναφέρεται ο Πετροσωλήνας, που άλλοτε διατίθεται με delivery και άλλοτε ως ακριβό πιάτο σε gourmet εστιατόρια (π.χ. διαφημίζεται gourmet πιάτο “Πετροσωλήνες αχνιστοί με λάδι τρούφας”).

Παράλληλα, πολυάριθμες είναι και οι ιστοσελίδες και τα γνωστά περιοδικά που παρουσιάζουν συνταγές και προβάλουν αυτά τα προστατευόμενα είδη ως εκλεκτά εδέσματα. Σύμφωνα με την κ. Μήλιου, η αλιεία του Πετροσωλήνα είναι ιδιαίτερα καταστροφική, δεδομένου ότι το όστρακο ζει μέσα στους βράχους και οι δύτες χρησιμοποιούν σφυριά ή και κομπρεσέρ για να τους σπάσουν προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή στα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης. Επιπλέον, προκειμένου να φτάσει σε μέγεθος κατάλληλο για βρώση ο πετροσωλήνας, απαιτούνται πάνω από 50 χρόνια γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποκατάσταση του πληθυσμού έπειτα από την εντατική αλίευση που υφίσταται.

Για το θέμα της ευρείας παράνομης πώλησης των συγκεκριμένων προστατευόμενων ειδών, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει υποβάλλει καταγγελίες, τόσο προς τη Συνθήκη της Βέρνης, όσο και προς τη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε.

“Από τη βουλιμία μας να φάμε οτιδήποτε ζει σε αυτό τον πλανήτη και σε αυτή τη χώρα, δημιουργήσαμε αυτή την παράλογη μαύρη αγορά, που όχι μόνο προκαλεί καταστροφή στα οικοσυστήματα και τα είδη που παράνομα καταλήγουν στο πιάτο μας, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές! Τα είδη όπως ο Πετροσωλήνας και η Πίννα που χρειάζονται πολλές δεκαετίες για να αναπτυχθούν σε βρώσιμο μέγεθος, λόγω του μεγάλου χρόνου ζωής τους, μπορούν να συσσωρεύσουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο) αλλά και οργανοχλώριων (PDB, DDT)”, καταλήγει η κ. Μήλιου.

Φωτογραφίες με σπάνια και προστατευόμενη Πίννα που σερβίρεται ως έδεσμα και με πώληση γόνου στις ελληνικές ιχθυαγορές:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα