Σκέψεις για χαρτοφυλάκιο βαλκανικών υποθέσεων

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά κυρίως η επάνοδος της Ελλάδας σε θέση κυρίαρχης δύναμης στα Βαλκάνια, φαίνεται να δίνει βαρύνοντα ρόλο στη διαχείριση των Βαλκανικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνον κατά τον τύπο αλλά και στην ουσία τους.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες εβδομάδες, στα δημοσιογραφικά γραφεία, θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτή η προτεραιότητα να αποτυπωθεί και σε επίπεδο κυβερνητικού

οργανογράμματος. Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός συζητά την πιθανότητα δημιουργίας υφυπουργείου ή γραμματείας με αναβαθμισμένο ρόλο κι αρμοδιότητες, με χαρτοφυλάκιο τις βαλκανικές υποθέσεις, το οποίο θα περιέχει, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τομέα.

Οι πρόσφατες σύνοδοι με τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, στις οποίες, ο ρόλος της Ελλάδος δεν ανεδείχθη, απλώς πρωταγωνιστικός, αλλά κυρίαρχος έδωσε «πάτημα» στην αξιοποίηση της ελληνικής παρουσίας και την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων. Και τούτο, φαίνεται σχηματοποιήθηκε σε μορφή σκέψεων και εισηγήσεων τις οποίες, συζητά, όπως λένε κάποιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάποιοι, μάλιστα, σημειώνουν με νόημα πως «με τις μικρές διορθωτικές αλλαγές τις οποίες θα κάνει, σύντομα, ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα, είναι πιθανόν να δώσει το στίγμα, της αναβάθμισης των βαλκανικών υποθέσεων στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων».

Αξίζει να θυμίσουμε πως οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα έχουν κυρίως να κάνουν με την πλήρωση θέσεων – ανάγκη που προέκυψε από τις ανακατατάξεις στη Βουλή, αλλά και στον κυβερνητικό κορμό – και την αντικατάσταση των δυο υποψηφίων δημάρχων, Νάσου Ηλιόπουλου και Κατερίνας Νοτοπούλου, στα υφυπουργεία Εργασίας και Μακεδονίας Θράκης, αντίστοιχα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέος υπουργός εξωτερικών.

Γ. Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα