Κινήσεις πίεσης στο Σκοπιανό – Σε «θολά» νερά η προοπτική γρήγορης συμφωνίας

Μίνι εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρώνΗ ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμήςΤα Σκόπια επιχείρησαν να πετάξουν το μπαλάκι πίσω στην Αθήνα, επιμένοντας ότι η συμφωνία δεν απομακρύνεταιΠαιχνίδι στρατηγικής και από τις δύο πλευρές

Μίνι εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας

και ΠΓΔΜ για το Σκοπιανό, καθώς η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής και αυτά με τη σειρά τους απάντησαν ότι «πρόκειται για εικασίες», επιχειρώντας να πετάξουν το μπαλάκι πίσω στην Αθήνα, επιμένοντας ότι η συμφωνία δεν απομακρύνεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, οι Σκοπιανοί ζήτησαν ξαφνικά επαναδιαπραγμάτευση ζητημάτων που υποτίθεται ότι είχαν κλείσει στη συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, πράγμα που η ελληνική πλευρά θεωρεί όπως είναι λογικό μη αποδεκτό, επιρρίπτοντας έτσι την απόλυτη ευθύνη για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Τη στιγμή που ο σκοπιανός πρωθυπουργός δέχεται τεράστιες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του, ώστε να μην αποδεχτεί το erga omnes, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να παίξει ένα σκληρό παιχνίδι στρατηγικής.

H θέση της ελληνικής πλευράς «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα» δεν ήταν μια διαπραγματευτική «μπλόφα» αλλά στρατηγική επιλογή προκειμένου να διασφαλιστούν οι δύο βασικές και απαράβατες προϋποθέσεις για erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση.

Η πίεση που δέχεται ο σκοπιανός πρωθυπουργός διαφαίνεται και από το γεγονός ότι σήμερα, Σάββατο, το βράδυ η αντιπολίτευση ετοιμάζει μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια.

Άλλωστε, οι εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ζόραν Ζάεφ αποτελούν τη βασική αιτία για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε την Πέμπτη, αλλά ούτε την Παρασκευή η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Θεωρητικώς στο τηλεφώνημα οι δύο πρωθυπουργοί θα κατέληγαν επί της ονομασίας κι από εκεί και πέρα θα δρομολογούσαν τη συνάντησή τους για να μπουν οι υπογραφές.

Ωστόσο, η καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός έχει το περιθώριο να διαχειριστεί τον συμβιβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», στα σλαβικά «Severna Makedonija», είναι η επικρατέστερη των τριών λύσεων που παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Keywords
Τυχαία Θέματα