Σκληρή γλώσσα από Γαβρόγλου: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου κράτησε μια σκληρή στάση όσον αφορά τα αιτήματα της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιών στην Ελλάδα με δηλώσεις του την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι θα πυροδοτηθεί και στην Ελλάδα ένας απίστευτος µηχανισµός δανεισµού των φοιτητών, που θα θέλουν να σπουδάσουν σε αυτά όπως γίνεται σε ξένες χώρες

(ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία κ.λπ.).

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο νομικό καθεστώς για τα υπάρχοντα κολέγια, το οποίο θα αλλάξει μέσα στον Μάρτη.

Ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «η κυβερνητική πολιτική υπερβαίνει τις προσωπικές απόψεις. Έχω πειστεί ότι το δηµόσιο πανεπιστήµιο πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν δίδακτρα και σε δηµόσια πανεπιστήµια του εξωτερικού, πόσω µάλλον στα ιδιωτικά. Υπάρχει κύκλωµα δανειοδότησης των οικογενειών για τις σπουδές. 1,5 τρισ. δολάρια χρωστούν για τις σπουδές τους. Αν ιδρυθούν εδώ ιδιωτικά πανεπιστήµια, θα ξεκινήσει ένα απίστευτο µηχανάκι δανεισµού».

«Σπόντες» στην Πειραιώς

Απαντώντας στη ΝΔ, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι είναι αντίθετη στην ίδρυση νέων δηµόσιων πανεπιστηµίων και «την ίδια ώρα ζητά να δηµιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήµια. Αναγνωρίζουµε πτυχία από κρατικά πανεπιστήµια του εξωτερικού, είναι αλήθεια αυτό.

Όπως είναι αλήθεια ότι 40 χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πρόταση από πανεπιστήµιο του εξωτερικού να ανοίξει σχολή εδώ». Αναφερόµενος στα κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν έχω καταλάβει την άποψη της ΝΔ για τα κολέγια. Εµείς έχουµε πει ότι θα βάλουµε ένα πλαίσιο αυστηρό για τα κολέγια. Τους υπόσχονται ισότιµα πτυχία και άδεια άσκησης επαγγέλµατος. Εµείς λέµε επαγγελµατικά δικαιώµατα ναι, ακαδηµαϊκή ισοτιµία όχι. Να υπάρχει έλεγχος για τα προγράµµατα σπουδών, για τις εγκαταστάσεις. Αυτό θα το αλλάξουµε, µέσα στον Μάρτιο θα ψηφίσουµε νοµοσχέδιο για τα κολέγια».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη», παροτρύνοντας τους βουλευτές της ΝΔ «να μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους».

Αφορμή για αυτήν τη δήλωσε του υπουργού Παιδείας έδωσε παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, «για άλλα δέκα χρόνια η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θα τύχει αυτού του μεγάλου προνομίου να έχει ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο».

Ο βουλευτής έκανε αναφορά και στο βιογραφικό σημείωμα του υπουργού Παιδείας, παρατηρώντας πως «υπερηφανεύεται ότι δίδαξε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής».

«Πολύ φοβάμαι ότι και εσείς έχετε εμπλακεί σε αυτήν την πολύ απίστευτη ιδεολογική διάσταση γύρω από το άρθρο 16. Μη μιλάτε για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι κερδοσκοπικά ιδρύματα, απλώς δεν μοιράζουν τα κέρδη. Αυτό είναι η μεγάλη διαφορά. Αλλά κάποιος πρέπει να δημιουργεί κέρδη για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Μην, λοιπόν, κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θα ήθελα πραγματικά να κάνετε μία ανασκόπηση -είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει αυτό- και να μου πείτε πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στην Ευρώπη και τι ποιότητας είναι τα ελάχιστα που υπάρχουν. Σας προλαβαίνω, είναι πάρα πολύ κακή η ποιότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι σήμερα μία παράδοση της Ευρώπης, είναι βασικά της Αμερικής. Και τα ελληνικά πανεπιστήμια -όπως ελπίζω να γνωρίζετε- έχουν θεσμούς που μπορούν να διαχειριστούν και χρήματα που έρχονται από κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ.».

Keywords
Τυχαία Θέματα