Στα ύψη το πολιτικό «θερμόμετρο» για το πόρισμα του «Ντυνάν» – Οι αντιδράσεις και οι ευθύνες

Το τμήμα του πορίσματος που αναφέρεται στο «Ερρίκος Ντυνάν» παραδόθηκε τη Δευτέρα στους επικεφαλής των κομμάτωνΤο πόρισμα «δείχνει» πολιτικές ευθύνες για τέσσερα πολιτικά πρόσωπαΗ κυβερνητική πλειοψηφία ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνη ΓεωργιάδηΠολιτικές ευθύνες στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάκη ΒορίδηΣφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ, Λοβέρδο και Γεωργιάδη«Βολές» ΣΥΡΙΖΑ: Αγχώνει ΝΔ – ΚΙΝΑΛ το πόρισμα που ζητεί διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνώνΑποκαλυπτικά τα συμπεράσματα του πορίσματος«Μικροαλλαγές» στα
επόμενα πορίσματα προανήγγειλε ο Μπαλωμενάκης

Στο «κόκκινο» ανέβασε το πολιτικό «θερμόμετρο» της χώρας η δημοσιοποίηση του πρώτου πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, το οποίο αφορά την υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» και καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε τέσσερις πρώην υπουργούς, ενώ ζητά την περαιτέρω διερεύνηση για δύο υπουργούς.

Το τμήμα του πορίσματος που αναφέρεται στο «Ερρίκος Ντυνάν» παραδόθηκε τη Δευτέρα στους επικεφαλής των κομμάτων, οι οποίοι είναι μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014.

Το πόρισμα «δείχνει» πολιτικές ευθύνες για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα και προανακριτική για δύο. Ειδικότερα, η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ ρίχνει πολιτικές ευθύνες στους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάκη Βορίδη.

Το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Σφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ, Λοβέρδο και Γεωργιάδη

Όπως ήταν αναμενόμενο, σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις τόσο του Ανδρέα Λοβέρδου, όσο και του Άδωνη Γεωργιάδη για τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα των 135 σελίδων.

O Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως όπως είχε προβλέψει από την περασμένη εβδομάδα όταν υπήρχαν σχετικές αναφορές περί προανακριτικής, «αυτή η εξεταστική δεν μπορεί να οδηγήσει σε καμία προανακριτική έναντι ουδενός υπουργού».

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «φιάσκο» και «πολιτική μηχανορραφία».

«Η έλλειψη συγκεκριμένων αναφορών, το φιάσκο αυτό, αποδεικνύει και την έκταση της πολιτικής μηχανορραφίας. Επιβεβαιώνομαι σε αυτό που δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο πολιτικής κατάντιας και εξαχρείωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Παράλληλα, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, ενώ κατηγόρησαν το Μέγαρο Μαξίμου για «επιχείρηση λάσπης».

«Και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν καθοιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον των υπουργών. Επιστρέφοντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως την ερευνά το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα», αναφέρουν πηγές από την Πειραιώς.

«Βολές» ΣΥΡΙΖΑ: Αγχώνει ΝΔ – ΚΙΝΑΛ το πόρισμα που ζητεί διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών

Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω ανακοίνωσης με πολύ «σκληρό» τρόπο στις έντονες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα.

Όπως σημειώνει, «αντί να μιλούν σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για “λάσπη στον ανεμιστήρα” αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής, ας εξηγήσουν πρώτα γιατί βρέθηκαν χτισμένα έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα του πορίσματος

Στα συμπεράσματα, εν κατακλείδι, διαβάζουμε τα εξής: «Υπό το πρίσμα αυτό η Εξεταστική Επιτροπή επαναδιατυπώνει τις εκτιμήσεις της αναφορικώς με την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων»:

1. «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Α. Λοβέρδος, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι από τα προαναφερόμενα με σαφήνεια προκύπτει ότι κατά την ένορκη εξέτασή του στη συνεδρίαση της 18-7-2017 απέφυγε να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα για τον λόγο που η εν λόγω τροπολογία συνετάγη τον Ιούλιο του 2011 από τον Α. Μαρτίνη και τον Β. Στεργίου, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο αντιστοίχως του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., επιμείνας ότι αυτή συνετάγη τον Μάρτιο του 2012 από το νομικό του σύμβουλο Δημήτριο Μπαλασόπουλο, οπότε και ψηφίσθηκε».

2. «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Νοσοκομείου «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη…».

3. «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την αποδοχή από τον Α. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΚΙ.Ε.Ν. Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι (πέραν της παρακάμψεως του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το Ίδρυμα και για την κοινωφελούς σκοπού περιουσία του και πέραν της παρακάμψεως της τελευταίας διατάξεως της υπ’ αρ. 232/18-2-2014 αποφάσεως του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ε.Ε.Σ.) με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του Κ.Ι.Ε.Ν. και την (αναγκαστική) πώλησή της δια του πλειστηριασμού της 24-9-2014 εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

4. «Η Εξεταστική Επιτροπή, έχοντας τη γνώμη ότι οι εκτιμηθείσες αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άϋλων δικαιωμάτων υπελείποντο των πραγματικών, εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του όλου ζητήματος από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτελέσεως δεν εφαρμόσθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο οι διατάξεις του Κ.Πολ.Δ., που αφορούν την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του Κ.Ι.Ε.Ν.».

5. «Η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι, αναφορικώς με την μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και την μη προσκομιδή από το υπόχρεο Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν. των αναγκαίων για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία ισόποση με το ύψος των μη βεβαιωθέντων χρεών (πιθανό ύψος: 4.500.000 ευρώ)» προς όφελος μίας και μόνης τράπεζας».

Περαιτέρω η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι:

6. «Αναφορικώς με τις αργομισθίες των προσώπων, που αναφέρονται στο κατατεθέν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο έγγραφο υπό τον τίτλο ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ 1, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του Κ.Ι.Ε.Ν. με σκόπιμες πράξεις προσώπων (όλων των εκάστοτε μελών των Δ.Σ. του Κ.Ι.Ε.Ν., είτε αυτά είχαν ορισθεί από το Κεντρικό Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ., είτε από τον Υπουργό Υγείας), τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν. Περαιτέρω, η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελέσει αδικήματα και τα πρόσωπα που ελάμβαναν τους αναφερόμενους στο ανωτέρω έγγραφο μηνιαίους μισθούς δίχως να παρέχουν υπηρεσίες».

«Μικροαλλαγές» στα επόμενα πορίσματα προανήγγειλε ο Μπαλωμενάκης

Υπομονή και να μη βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα ως προς το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, συνέστησε στη ΝΔ -και σε όσους, όπως είπε, «εκπροσώπους της υπερέβησαν με άσχημους χαρακτηρισμούς τα εσκαμμένα»– ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κατέθεσε ένα τεκμηριωμένο και συνεκτικό πόρισμα, στηριζόμενο σε στοιχεία από έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις.

Ακόμα, έκανε γνωστό ότι την επόμενη Τετάρτη, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα επισκεφθούν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, για να διαπιστώσουν αν μπορούν να αποτελέσουν προανακριτικό υλικό τα αρχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρέθηκαν σε κρύπτη. Παράλληλα άφησε ανοιχτό «να υπάρχουν μικροαλλαγές» στα επόμενα τρία πορίσματα που θα καταθέσει η κυβερνητική πλειοψηφία, σε σχέση με το πρώτο πόρισμα που αφορά τη πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Keywords
Τυχαία Θέματα