Στη Σαλαμίνα και στο Ίδρυμα Ευγενίδου ο Ρίβλιν – «Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας το Ισραήλ» (εικόνες)

Στη σημασία της διμερούς συνεργασίας ΕλλάδαςΙσραήλ για τη σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρ. Ρίβλιν κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Αρχηγείο Στόλου. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη ξένης χώρας που επισκέπτεται το ναυσταθμο της Σαλαμίνας. Μετά την επίσημη υποδοχή, ο ισραηλινός Πρόεδρος είχε ενημέρωση από τον Αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, διάρκειας περισσότερης της μίας ώρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργος Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος

Καμμένος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγος ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και η πρέσβης του Ισραήλ.

Ο κ. Ρίβλιν εξήρε το προσωπικό του ελληνικού Στόλου για τον ύψιστο επαγγελματισμό του και την εξαίρετη αριστεία, επισημαίνοντας την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των στόλων των δύο χωρών και σε κάθε επίπεδο.

Παράλληλα σχολίασε ότι τα αποτελέσματα του πολέμου στη Συρία επηρεάζουν ολόκληρη την περιοχή, το Ισραήλ και την Ευρώπη ως ένα ενιαίο σύνολο.

Κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η δημιουργία κοινής περιφερειακής δύναμης μέσα από τη στρατιωτική συνεργασία των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί και να προοδεύσει η διμερής συνεργασία.

Στην ομιλία του ο ισραηλινός Πρόεδρος έκανε αναφορά στα θαλάσσια και χερσαία κράτη, λέγοντας ότι οι στρατοί εισβάλλουν σε εδάφη, ενώ οι στόλοι έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται διάφορα λιμάνια και κατά περίπτωση να προστατεύουν εμπορικά πλοία..

Στις θαλάσσιες χώρες, οι στόλοι δεν κατακτούν εδάφη περιορίζονται στο να αναγνωρίσουν τα όρια για λόγους ασφαλείας, παρατήρησε.

Ο κ. Ρίβλιν σχολίασε ότι στο Ισραήλ, τις τελευταίες δεκαετίες “ήρθαμε πιο κοντά στη θάλασσα και βλέπουμε ότι κρύβει μεγάλες ευκαιρίες”. Προσθέτοντας ότι βλέποντας από τη χώρα του τη θάλασσα “συναντώ πρώτα την Κύπρο και την Ελλάδα”, επισήμανε ότι η εκμετάλλευση του θαλασσίου ενεργειακού πλούτου, ο οποίος είναι θησαυρός, πρέπει να γίνει μέσα από ένα σωστότερο δρόμο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η παρουσία του Ισραηλινού προέδρου στο Αρχηγείο Στόλου στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και προόδου, που αφορά το σύνολο της Μεσογείου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον άξονα σταθερότητας που έχουν κτίσει τα τελευταία χρόνια “οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με σκληρή δουλειά, σε συνεργασία με όλες τις μετριοπαθείς χώρες της ευρύτερης περιοχής“ προκειμένου να σταματήσει “εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στη Δύση φαινόμενα όπως αυτά της τρομοκρατίας και του φονταμενταλισμού”.

“Ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να χτίσει αυτόν τον άξονα ασφάλειας στη Μεσόγειο, προκειμένου να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση της ενέργειας που είναι πολύ σημαντική για όλη τη Δύση” , καθώς “η ευαίσθητη περιοχή μεταξύ των χωρών μας, από το Ισραήλ στο Σουέζ, στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Κρήτη, είναι μια περιοχή που γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, παράνομου πετρελαίου που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία” επισήμανε .

Όπως εκτίμησε, “η διασφάλιση αυτών των θαλάσσιων δρόμων, δεν αφορά μόνο τους δύο λαούς μας, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μέσης Ανατολής και των χωρών της Μεσογείου”.

“Η ισχυρή γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, τώρα σε συνεργασία με το Ισραήλ και με τις άλλες χώρες, που αποτελούν χώρες σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα βοηθήσει, ανοίγοντας νέους ενεργειακούς δρόμους με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας, να οδηγηθεί η πατρίδα μας σε μια καινούργια εποχή, μια εποχή που ο ελληνικός λαός θα ζήσει καλύτερες ημέρες” , εκτίμησε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί “παρότι υπέστησαν βαριά πλήγματα στα οικονομικά, παρότι μειώθηκε ο προϋπολογισμός τους, κράτησαν υψηλό το ηθικό και τη δύναμη αποτροπής απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο”.

Τόσο ο πρόεδρος του Ισραήλ όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκαν στην ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

“Τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν εδώ αλλαξαν το ρουν της παγκόσμιας ιστορίας” σχολίασε ο κ. Ρίβλιν.

“Ένας μικρός στόλος αποτελούμενος από περίπου 300 καράβια σταμάτησε εκατοντάδες χρόνια π.Χ έναν στόλο με 1200 καράβια που προσπαθούσε να διεισδύσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά να καταλάβει τη Δύση. Και το κατάφερε” παρατήρησε ο Π. Καμμένος. “Και αυτός ήταν πάντα ο ρόλος της Ελλάδας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ανατολής με τη Δύση. Η Ελλάδα σε όλα τα χρόνια, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, βρισκόταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σε όλες τις μεγάλες αποστολές της Δύσης. Και όταν αναφέρομαι στη Δύση εννοώ τον ελεύθερο κόσμο”, επισήμανε σχετικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Ισραήλ υπόγραψε στο βιβλίο επισκεπτών, συνομίλησε με το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ και στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στην πυραυλάκατο ΔΑΝΙΟΛΟΣ για να περιηγηθεί στον τόπο της ιστορικής ναυμαχίας. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ και οι δύο αντιπροσωπείες αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ενώ η πυραυλάκατος επέστρεψε στο ναύσταθμο.

Ο Αρχηγός Στόλου δώρισε στον πρόεδρο του Ισραήλ ομοίωμα αρχαίας τριήρους.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας το Ισραήλ

Αργότερα σήμερα ολοκληρώθηκε η τελετή αναγόρευσης, σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Προέδρου του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. «Το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά, ακόμα και αφού τελειώσει ο μαραθώνιος που κάνετε με επιτυχία», δήλωσε ο τιμώμενος Ισραηλινός Πρόεδρος μετά την αναγόρευσή του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί Ν. Κοτζιάς, Δ. Παπαδημητρίου, Π. Κουρουμπλής, Γ. Κατρούγκαλος, από τη ΝΔ η Ντ. Μπακογιάννη, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζ. Παιάτ κ.α.

Keywords
Τυχαία Θέματα