Στη Βαγδάτη τα αδέσποτα βρίσκουν σπίτι χάρη στο Facebook

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ που σπαράσσεται επί χρόνια από αιματηρά επεισόδια οι σκύλοι και οι γάτες δεν αποτελούν προτεραιότητα, όμως πλέον μπορούν να βασίζονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν περίπου δέκα χρόνια χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι είχαν σκοτωθεί με αυτόματα όπλα στη διάρκεια μιας εκστρατείας κυρίως στη Βαγδάτη όπου η νομαρχία θεώρησε ότι υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα ζώα στην πόλη και τα οποία ενδέχεται να μολύνουν τους ανθρώπους. Σήμερα ακόμη πολλά ζώα κακοποιούνται.

Όμως πριν τρεις μήνες η Ασάν Ατάλα αποφάσισε μαζί με μια φίλη της να δημιουργήσει

μια σελίδα στο Facebook, την Anima Adoption, η οποία χρησιμεύει ως πλατφόρμα, που περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφίες, για να συνδέει ανθρώπους που έχουν βρει αδέσποτα ζώα με αυτούς που επιθυμούν να υιοθετήσουν.

«Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν οικόσιτα ζώα σε απίστευτες τιμές. Γιατί να μην υιοθετούν καλύτερα αδέσποτα;», διερωτάται η φοιτήτρια αυτή.

«Ξεκίνησα τη σελίδα αυτή γιατί έβλεπα ζώα να κακοποιούνται, ανθρώπους να φτάνουν στο σημείο ακόμη και να τα δηλητηριάζουν ή να τα σκοτώνουν», πρόσθεσε η 22χρονη Ατάλα.

Η νεαρή επέλεξε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διότι «είναι δύσκολο για μια γυναίκα σε μια συντηρητική κοινωνία να σώζει ζώα από τον δρόμο».

«Λάβαμε πριν από λίγο ένα μήνυμα που αναφέρει ότι υπάρχουν 11 σκύλοι στη Σαντρ Σίτι που πρέπει να υιοθετηθούν, διαφορετικά θα τους σκοτώσουν. Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να δώσουμε έξι», εξηγεί.

Αν και μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει να βρεθούν σπίτια για 25 ζώα, παραδέχεται ότι το σχέδιό της προκαλεί συχνά απορία στους συμπολίτες της, ακόμη και αποδοκιμασία.

Όταν το παρουσιάζει πολλοί άνθρωποι της απαντούν ότι θα ήταν καλύτερα να ασχολείται με τους συνανθρώπους της που έχουν ανάγκη.

«Γιατί βοηθάτε τα ζώα; Δεν έχουν αισθήματα, δεν καταλαβαίνουν, υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα», είναι κάποια από τα σχόλια που ακούει καθημερινά.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ εκτιμάται σε περισσότερους από 400.000 μετά την αμερικανική εισβολή το 2003. Επιπλέον περίπου 3,2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν εκτοπιστεί από το 2014 εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Άχμαντ αλ Κάισι, 29 ετών, και ο συνεργάτης του Γιαρούμπ αλ Σιμάρι, 30 ετών, και οι δύο κτηνίατροι είναι διευθυντές της Ιρακινής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων.

«Τα περισσότερα ζώα που δεχόμαστε έχουν κακοποιηθεί από ενήλικες ή παιδιά. Χρειάζονται φροντίδα, επέμβαση, εμβόλια», εξηγεί ο Κάισι.

Όπως και η Ατάλα χρησιμοποιεί τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να βρει σπίτι για τους ασθενείς του.

«Έχουμε 35.000 μέλη στη σελίδα μας στο Facebook και όταν κάποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει ένα ζώο, του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις για να είμαστε βέβαιοι ότι θα συμπεριφέρεται καλά στο ζώο», εξηγεί ο Σιμάρι.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα