FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η εμπλοκή των ρώσων διπλωματών για το Σκοπιανό

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν τη διακοπή των συνομιλιών για το ονοματολογικόΟι ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου Έλληνα επιχειρηματίαΣτο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στη συζήτηση στους ακροδεξιούς κύκλους στην Ελλάδα περί ενός νέου κόμματος, με έδρα τη Μακεδονία

Την Αλεξανδρούπολη «δείχνουν» οι Financial Times

ως το πεδίο δράσης των ρώσων διπλωματών, που απελάθηκαν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, οι δύο διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην Αλεξανδρούπολη, όπου ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων με ελληνικές διασυνδέσεις. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι ρώσοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες, με στόχο να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που υπεγράφη τον περασμένο μήνα στις Πρέσπες.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να επιφέρουν μια διακοπή των συνομιλιών. Ενίσχυσαν την ανάμειξή τους στις ελληνικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης», τονίζει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους Financial Times.

Μια απόπειρα δωροδοκίας, από τη ρωσική πλευρά, απέτυχε, όταν έλληνας αξιωματικός ανέφερε το περιστατικό στον διοικητή του, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων των Ρώσων διπλωματών.

«Για την Ελλάδα, το να απελαθούν ρώσοι αξιωματούχοι είναι υπερβολικό, όχι μόνο λόγω των πολιτισμικών και θρησκευτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο», σημειώνει το δημοσίευμα στο οποίο παρατίθεται και δήλωση Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος εκτιμά πως «αυτό δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει τις απελάσεις ανατολικοευρωπαίων διπλωματών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί το «Ρωσικό Σπίτι», ένα χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα πολιτιστικό κέντρο, ενώ έλληνες και ρώσοι χορηγοί που συνδέονται με την Αγία Πετρούπολη, πλήρωσαν για την ανέγερση μιας νέας ορθόδοξης εκκλησίας με τις ευλογίες του τοπικού μητροπολίτη Άνθιμου.

Οι ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις δια μέσου ενός Έλληνα επιχειρηματία. «Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη υποστήριξη με 20.000-30.000 ευρώ σε μέρη όπως η Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει πηγή στους FT, ενώ διπλωμάτης από χώρα της Δύσης εκτίμησε πως επρόκειτο για μια επιχείρηση που έγινε υπό την κάλυψη των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών και της κοινής ορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς.

Στο δημοσίευμα γίνεται ακόμη αναφορά στη συζήτηση στους ακροδεξιούς κύκλους στην Ελλάδα περί ενός νέου κόμματος, με έδρα τη Μακεδονία, όπου οι αντιδράσεις για τη συμφωνία στο ονοματολογικό είναι εντονότερες. Ένα τέτοιο κόμμα, σημειώνουν οι Financial Times, θα είχε μεγάλη υποστήριξη από την κοινότητα των επαναπατρισμένων από τη Ρωσία Ποντίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα