Στην Αθήνα οι Θεσμοί – Ενεργειακό και αφορολόγητο στο «μενού» των διαπραγματεύσεων

Η δ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμεναΣημαντικότερα θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειαςΤα βασικά σκέλη του ελληνικού προγράμματος

Επιστρέφουν στην Αθήνα σήμερα, Δευτέρα, οι Θεσμοί με το «ενεργειακό» να βρίσκεται στην κορυφή του μενού των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα

οι Θεσμοί για την τέταρτη αξιολόγηση – Τα κομβικά ζητήματα

Η δ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα (σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ).

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την μετάβαση στην τέταρτη και τελευταία του προγράμματος.

Στις σημερινές επαφές αναμένεται να συζητηθεί και το πακέτο των ενεργειακών με βασικό θέμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και ολόκληρη η σειρά των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Τα βασικά σκέλη του ελληνικού προγράμματος

Όπως έχουν αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό.

Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:

-Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)

-Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

-Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)

-Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων.

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

3.Τη μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους Θεσμούς. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:

-Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

-Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)

-Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα