Στην Ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο – Άσυλο και κυβερνησιμότητα δήμων στο μενού

Μετά την υπερψήφισή του στις Επιτροπές, περνά στην ΟλομέλειαΑντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το άσυλο αλλά και το θέμα της ΘάνουΔιαφωνίες και για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκησηΤην Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό τουΤι προβλέπει αναλυτικά για εισφορές και κυρώσεις

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι

και τα σημεία αιχμής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ένα άλλο σημείο που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους είναι η διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, καθώς ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων.

Σημειώνεται, ότι στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014, αναφέρεται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται, ακόμη, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες «η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ, οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων, δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται».

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του και αναμένεται να λάβουν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα:

– Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%

– Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό

– Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ

– Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019

– Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τζαβάρας: Η πιο επιτυχημένη ρύθμιση, που έγινε το 2007

«Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος, μέσα από τον οποίο θα πρέπει δημοσίως να διατυπώνεται, με απόλυτη ελευθερία, οτιδήποτε έχει σχέση με τη γνώση, με τη μάθηση και με τη σκέψη της αλήθειας», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο εισηγητής της ΝΔ εκ προοιμίου σημείωσε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο γεγονός ότι ο χώρος του πανεπιστημίου είναι προστατευόμενος από το κράτος και από όλους τους πολίτες αλλά κυρίως από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ότι είναι χώρος στον οποίο ανθούν η κριτική, η γνώση, η διδασκαλία, με όρους ελευθερίας.

«Το άρθρο 16 του Συντάγματος, έτσι όπως είναι διατυπωμένο, δεν αναφέρεται σε άσυλο. Αυτό που αναφέρεται είναι η απόλυτη προστασία της ελευθερίας στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη γνώση. Με αυτή την έννοια η διάταξη του νομοσχεδίου είναι απολύτως προσηλωμένη και στο πνεύμα στο γράμμα του Συντάγματος», είπε ο κ. Τζάβαρας τονίζοντας ότι η έννοια του ασύλου δεν αφορά μόνο σε προστασία από οιεσδήποτε επεμβάσεις του κράτους, του δογματισμού, του σκοταδισμού αλλά προστατεύει και έναντι όποιου θέλει να καταλύσει ή να περιορίσει την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε, δε, ότι το συγκεκριμένο άρθρο ουσιαστικά επαναφέρει «ίσως την πιο επιτυχημένη ρύθμιση, που έγινε το 2007, από την κ. Μαριέττα Γιαννάκου με τον νόμο 3549, στην οποία διατυπωνόταν η άποψη ότι το άσυλο δεν είναι μία οντότητα αλλά είναι πλέγμα εγγυήσεων που έχουν σκοπό να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά μόνο εκείνων που συμμετέχουν στη διαδικασία της έρευνας, της μάθησης, της διδασκαλίας».

Για το άρθρο του σχεδίου νόμου που εισάγει κώλυμα, ασυμβίβαστο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ότι, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η Αρχή θα πρέπει όσοι συμμετέχουν να είναι πρόσωπα εγνωσμένης ανεξαρτησίας, και στο φρόνημα και στη λειτουργία τους και στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, δηλαδή, να είναι αντικειμενικά διαπιστωμένο ότι δεν υπόκεινται σε καμία εξωτερική παρέμβαση και σε καμία πολιτική επιρροή».

Ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι αυτό ορίζει η βάση της κοινοτικής Οδηγίας 1/2009.

«Δεν μπορεί πλέον πρόσωπα που είναι αποδεδειγμένο ότι συμμετείχαν σε σχέση υπηρεσιακής εξάρτησης και απασχολούνταν σε γραφεία πολιτικών προσώπων, πολιτικών αξιωματούχων και κυβερνητικών παραγόντων, διοριζόμενα στη διοίκηση αυτής της Αρχής, να εξαγνιστούν μόνο από το γεγονός ότι τα επέλεξε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Αυτή η Επιτροπή έχει σπουδαίο έργο για να αντιμετωπίζεται ως επιστροφή του δώρου που έλαβε κάποτε ο πρωθυπουργός από την αμισθί και δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών της κ. Θάνου, γιατί το δώρο ενέχει την υποχρέωση της ανταπόδοσής του».

Πολάκης: Παίρνετε την εξουσία από το δημοτικό συμβούλιο και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο

«Με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μετα-δημοκρατίας», ανέφερε κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις για την αυτοδιοίκηση συνιστούν «βίαιη αντιμεταρρύθμιση μιας μεταρρύθμισης που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί».

«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.

«Ουσιαστικά παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο, διότι αυτός ορίζει τις πλειοψηφίες στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα. Μια σειρά από ισχυρές αρμοδιότητες που είχε το δημοτικό συμβούλιο, τώρα, αν θέλει η οικονομική επιτροπή, θα τις παραχωρεί για να λαμβάνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «από που και ως που η οικονομική επιτροπή κάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και όχι το δημοτικό συμβούλιο και από που και ως που η οικονομική επιτροπή, από μόνη της μπορεί να κάνει ρύθμιση χρεών οφειλέτη, άνω των 150.000 ευρώ και χωρίς όριο ποσού; ή και να διαγράφει χρέη;».

«Στο ψευδεπίγραφο δίλημμα “κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία”, η απάντηση είναι δημοκρατία, πρώτα από όλα», είπε ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι ο Κλεισθένης έφερνε λογική συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών και παρατάξεων. «Ο λαός αποφασίζει την 1η Κυριακή για το πρόγραμμα και κατατάσσει τον καθένα στο μπόι του, και του λέει, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα έχει τόσους συμβούλους σε αυτή την παράταξη. Τη 2η Κυριακή, επειδή παντού χρειάζεται αρχηγός, ο πολίτης εκλέγει εκείνον που μπορεί να συνθέσει, δεν τον κάνει αυτοκράτορα», είπε ο κ. Πολάκης σημειώνοντας πως όπου η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι η παράταξη και ο δήμαρχος έχουν προσφέρει στον τόπο, τους βγάζει από την 1η Κυριακή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την ψηφιακή πολιτική καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει συγκεκριμένα ποιες αλλαγές επιφέρει στην ψηφιακή βίβλο, «δηλαδή ποιες είναι οι αλλαγές στους όρους προμήθειας λογισμικών, υποδομών ή hardware που πρέπει να ακολουθήσει όλη η μεσαία κλίμακα των υπουργείων». «Εδώ είναι λεφτά, και θέλουμε να μας απαντήσετε συγκεκριμένα», επέμεινε ο Παύλος Πολάκης και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις τι θα γίνει με τα προγράμματα που είχε προχωρήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κ. Πολάκης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο. «Δεν σας νοιάζει ούτε η παραβατικότητα, ούτε το αν πουλιούνται ναρκωτικά στο Αριστοτέλειο, ούτε αν πουλάνε faux bijoux στη Μασσαλίας, ούτε αν πουλάνε τσάντες κάποιοι μετανάστες έξω από την ΑΣΟΕΕ. Αυτό είναι το προκάλυμμα καπνού. Ο μεγάλος σας πόνος και ο μεγάλος καημός είναι ότι ο χώρος των πανεπιστημίων ιστορικά και ειδικά μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ο χώρος που κυοφορούνται, επωάζονται, γεννιούνται ανατρεπτικές ιδέες», είπε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «ο κ. Θεοδωρικάκος, από εκεί βγήκε. Και ο κ. Αχτύπης να δω πως θα ψηφίσει σήμερα, που το 1991 ήμασταν μαζί στην κατάληψη της Ιατρικής, τότε που ο κ. Σούρλας ήθελε να βάλει εξετάσεις στην ειδικότητα. Και κέρδισε τη δυνατότητα να κάνει ειδικότητα κάθε γιατρός που τελειώνει το πανεπιστήμιο και όχι οι γαμπροί και οι κόρες των καθηγητών των ΑΕΙ».

Ιδιαίτερη αναφορά επιφύλασσε όμως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και στο άρθρο του σχεδίου νόμου με τις τροποποιήσεις στον τελωνειακό κώδικα. «το άρθρο 84 το έχετε δει; γιατί δεν μιλάτε; είναι διάταξη που ολοκληρώνει την τροπολογία που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΕΚΑΠ και του κ. Σαββίδη. Τότε μόνο που δεν κρεμαστήκατε από τα παραθύρια εδώ μέσα! Μας λέγατε ότι τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σαββίδη και περνάει χαριστική τροπολογία», σχολίασε ο κ. Πολάκης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία.

Keywords
ασυλο, βουλη, κυα, φαρμακεια, νεα δημοκρατια, συγκεκριμένο, επιρροή, συριζα, εκλογες, δίλημμα, ασοεε, αει, σεκαπ, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες 2014, αμκα μου, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, κοινωνια, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ρυθμιση χρεων, το θεμα, ασοεε, γνωση, δημοκρατια, δωρεαν, εθνικη, ηγεσια, θεμα, ναρκωτικα, προγραμμα, αρθρο, αριστοτελειο, ασφαλιστικα ταμεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, γραμμα, δυνατοτητα, διοικηση, δίλημμα, δωρο, εγινε, ευρω, ειπε, εκθεση, ελευθερια, εννοια, εξετασεις, ερευνα, εσωτερικων, ιδια, ιδιο, καημος, κυβερνηση, κλιμακα, κυα, κωλυμα, λεφτα, λειτουργια, ληψη, ληξη, λογο, μητσοτακης, ουσιαστικα, ουσια, πεμπτη, προγραμματα, ρυθμιση, σεκαπ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, τσαντες, ψηφιακη, εφαρμογη, υπουργειο, κορες, κωστας, κυριακη, παυλος, θανου, θεματα
Τυχαία Θέματα