Στην Ολομέλεια η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και η συγχώνευση πανεπιστημίων με ΤΕΙ

Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης ΕκπαίδευσηςΑπό πλευράς αντιπολίτευσης έχουν υπάρξει πολλές αντιδράσεις επί της διαδικασίας και επί της ουσίαςΧωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται η συζήτησηΔείτε αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος

Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η διαδικασία του επείγοντος με την οποία εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος». Η σκωπτική φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος, Γιώργου Βαρεμένου.

«Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο Αθηνά», σχολίασε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος.

«Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν.

«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν για μεγάλο διάστημα στη διαβούλευση, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας.

Χωρίς το ΚΙΝΑΛ η συζήτηση

Χωρίς την παρουσία των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται η συζήτηση.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την ίδια στάση τηρούν και στη διαδικασία στην Ολομέλεια.

Όπως έχει δηλώσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα μετέχει στη συζήτηση διότι αρνείται να συμμετάσχει σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση, βυθίζει τους νέους ανασφάλεια.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Στις 8 Απριλίου κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βασικός προσανατολισμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι:

– Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΑΕΙ με τα αντίστοιχα περιφερειακά ΤΕΙ, με στόχο την ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

– Η θέσπιση ενός νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κύριο νέο χαρακτηριστικό την δημιουργία Τμημάτων Ελεύθερης Πρόσβασης.

Ταυτόχρονα, στο νέο πολυνομοσχέδιο επιχειρείται η αναμόρφωση του θεσμού των πειραματικών σχολείων.

Η θέσπιση τεσσάρων κατευθύνσεων με τέσσερα μαθήματα προς εξέταση, το ωρολόγιο πρόγραμμα και η δημιουργία τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, αποτελούν τις βασικές αρχές του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και του Νέου Λυκείου.

Τα τέσσερα επιστημονικά πεδία:

1ο επιστημονικό πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες
2ο επιστημονικό πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες
3ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες υγείας και ζωής
4ο επιστημονικό πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.

Τα μαθήματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Με το νέο σύστημα, μειώνονται στη Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας, αυξάνεται η ύλη στα μαθήματα προσανατολισμού, οι απολυτήριες και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και στα 3 μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού), ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε «χαμηλόβαθμα» τμήματα χωρίς Πανελλαδικές.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές της Β’ Λυκείου θα συμπληρώνουν αμέσως μόλις τελειώνουν την τάξη, στις 30 Ιουνίου (για φέτος μόνο αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο) μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, από τις οποίες θα δημιουργηθεί η λίστα με τις σχολές στις οποίες θα γίνεται την επόμενη χρονιά η εισαγωγή μόνο με το απολυτήριο.

Το εάν επιθυμούν τελικά οι υποψήφιοι να εισαχθούν σε σχολή χωρίς εξετάσεις, θα το «κλειδώνουν» στη μέση της Γ’ Λυκείου, τον Φεβρουάριο.

Δείτε παρακάτω το σχέδιο νόμου για τις Πανελλαδικές και τις συνέργειες Πανεπιστημίων-ΤΕΙ



Δείτε παρακάτω τι θα ισχύει για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση



(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα