Στην Ολομέλεια το ν/σ για «πόθεν έσχες» – Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την επιστημονική υπηρεσία

Στην Ολομέλεια εισήχθη την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο εισάγονται επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), με την επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου να εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Ζητήματα αντισυνταγματικότητας εγείρει η επιστομονική επιτροπή του Κοινοβουλίου

Ειδικότερα, ζητήματα αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» εγείρει με έκθεσή της η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία θέτει τους προβληματισμούς της

σχετικά με την υποχρέωση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης των προσώπων με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη Δ.Π.Κ., την υποχρέωση δήλωσης ακόμα και αν οι δύο σύζυγοι τελούν σε διάσταση, την περίοδο διατήρησης των δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων κ.ά.

Στην σχετική έκθεση εντοπίζονται κοινά σημεία με το υπόμνημα που απέστειλαν στη Βουλή τέσσερις ενώσεις Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών («Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας», «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», «Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και «Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος»). Στο υπόμνημα κρίνεται αντισυνταγματική η υποχρεωτική δήλωση στα πόθεν έσχες μετρητών (άνω των 30.000 ευρώ) εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων και κινητά περιουσιακά στοιχεία άνω των 40.000 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες» κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περνά στην αρμοδιότητα της επιτροπής Πόθεν έσχες της Βουλής, ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης όλων των δικαστικών προσώπων (διάταξη που κατά το παρελθόν είχε προκαλέσει τριβές).

Ωστόσο, για να ανταπεξέλθει το έργο της η επιτροπή, θα αυξήσει κατά δύο τα μέλη της (από 9 σε 11) με την πλειοψηφία να παραμένει στους δικαστές. Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου οι συνεδριάσεις θα αφορούν δικαστικούς, χρέη προέδρου θα εκτελεί ο αρχαιότερος δικαστικός της Βουλής.

Το νομοσχέδιο διευρύνει στους υπόχρεους υποβολής πόθεν έσχες, συμπεριλαμβάνονται οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων, οι εκδότες διαδικτυακών και έντυπων ενημερωτικών μέσων, οι κατά το νόμο αναπληρωτές των Προϊσταμένων των Δασαρχείων και των Δασονομείων, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη καθώς και οι εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων κ.λπ.

Ακόμα, αποσαφηνίζεται ότι οι εν διαστάσει συζύγων (είχε απασχολήσει την επιτροπή) θα είναι κανονικά υπόχρεοι κατάθεσης, καθώς και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ενώ στο νομοσχέδιο τίθενται εκ νέου οι προθεσμίες για την υποβολή της δήλωσης για τα επόμενα χρόνια αλλά και αναδρομικά για τα περασμένα.

Παράλληλα, τα όργανα ελέγχου δεν υπόκεινται κατά τη διάρκεια του διενεργούμενου ελέγχου σε περιορισμούς περί τραπεζικού, χρηματιστηριακού, φορολογικού και επαγγελματικού απορρήτου των στοιχείων, έχουν δε πρόσβαση στο Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης έχει αποδειχθεί (διεθνώς και βάσει και των εκθέσεων των αξιολογήσεων της GRECO) ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η κυβέρνηση εισηγείται τις διατάξεις αυτές αποσκοπώντας στην αύξηση της διαφάνειας, και την καταστολή της διαφθοράς.

Το νομοσχέδιο υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και τον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.



Keywords
Τυχαία Θέματα