Στις κάλπες ξανά η Κωνσταντινούπολη – Οι κρίσιμες εκλογές για την πορεία του Ερντογάν

Από τις οκτώ έως τις πέντε το απόγευμα προσέρχονται στις κάλπες οι κάτοικοι της ΚωνσταντινούποληςΚρίσιμες εκλογές για την πολιτική επιβίωση του ίδιου του ΕρντογάνΟι Κούρδοι αποκτούν ρόλο κλειδί

Από τις οκτώ το πρωί της Κυριακής 23 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης καλούνται να ξαναπροσέλθουν στις κάλπες, καθώς οι εκλογές της 31ης Μαΐου,

κηρύχθηκαν άκυρες μία εβδομάδα αργότερα, μετά από απαίτηση του ισλομοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο επικαλέστηκε αναφορές για παρατυπίες στη διαδικασίας.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα.

Από μία πόλη σχεδόν δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, ο  Εκρέμ Ιμάμογλου, 49 ετών, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νίκησε τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), και πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, με  διαφορά μόλις 13.729 ψήφων. Ωστόσο η δημαρχεία του κράτησε μόλις 18 μέρες… 

Το πολιτικό τοπίο είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού ο πρόεδρος της χώρας έχει ποντάρει πολλά σε αυτές τις εκλογές. Έχει ήδη συμμαχήσει με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και κάνει ότι μπορεί να περιορίσει τις απώλειες στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, την πρωτεύουσα Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τους οποίους και είχε χάσει μετά από 25 χρόνια.

Οι λόγοι που η Κωνσταντινούπολη είναι τόσο σημαντική για τον Ερντογάν  είναι και οικονομικοί και πολιτικοί.

Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Επιπλέον ο ίδιος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα. Ταυτόχρονα όμως ο δήμαρχος της Πόλης έχει έναν defacto πολιτικό ρόλο, όπως φαίνεται και από την περίπτωση του ίδιου του Προέδρου,  που αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό, όταν εξελέγη δήμαρχός της το 1994.

Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Ερντογάν θα ντρόπιαζε τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί — και από τον ίδιο — σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του. Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

«Αν ο Ιμάμογλου κερδίσει ξανά, θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση σοβαρών αλλαγών στην τουρκική πολιτική σκηνή», προεξοφλεί ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, διαβλέποντας σε αυτή την εξέλιξη την αρχή του τέλους «για το AKP και τον ίδιο τον Ερντογάν».

Οι Κούρδοι σε ρόλο ρυθμιστή

Στην προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα του Μαρτίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αποπειράθηκε να προσελκύσει τις ψήφους των Κούρδων, που αποτελούν περίπου το 15% των ψηφοφόρων.

Η εκστρατεία πήρε απρόβλεπτη τροπή όταν ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλά Οτζαλάν προέτρεψε τους υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας του Λαού (HDP), που εν πολλοίς εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα, να τηρήσουν ουδέτερη στάση. Το HDP, που τάσσεται υπέρ του Ιμάμογλου, —ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μιλά περί μάχης για την υπεράσπιση της «δημοκρατίας»— κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Κούρδους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα