Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες από το Κουκάκι – «Πόλεμος» για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Στο αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα οι εννέα συλληφθέντες από την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τις καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας.

Εναντίον των εννέα συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του, ο εισαγγελέας άσκησε την Πέμπτη δίωξη για πλημμεληματικές κατηγορίες και τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο απ’ όπου πήραν αναβολή για σήμερα και στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα σε βάρος των κατηγορουμένων, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό

πλημμελήματος, κατά περίπτωση, για βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή, εξύβριση και απόπειρα παράνομης βίας.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία, ερευνώντας το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων αυτή της σωματικής βλάβης.

Πληροφορίες από την Εισαγγελία της Αθήνας αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς. Η αστυνομία υποστηρίζει πως οι εισαγγελικοί λειτουργοί ήταν παρόντες στις κατ΄ οίκον έρευνες που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο.

Καταγγελίες

Η Πέμπτη πάντως ήταν ημέρα αποκαλύψεων για την αστυνομική βία στο Κουκάκι. Το πρωί έγινε καταγγελία από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα κατά την αστυνομική επιχείρηση, με την ΕΛΑΣ να υποστηρίζει ότι δεν ήταν πλαστική σφαίρα αλλά… ελαστική μπάλα από όπλο Manuhrin, με βεληνεκές περίπου 15 μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη συνέχεια ο κ. Ραγκούσης έδωσε στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται τραυματισμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της σύλληψης του σκηνοθέτη και των δύο γιων του όπου ακούγεται ο σκηνοθέτης να ξεσπά εναντίον των αστυνομικών λέγοντας, μεταξύ άλλων, «Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς».

Πολιτική «θύελλα»

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλο πολιτικό θέμα καθώς έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί ευθέως τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως ηθικό αυτουργό των παραβιάσεων ατομικών δικαιωμάτων, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει και η δήλωση Αλιβιζάτου που είναι πρόεδρος της Επιτροπής που ερευνά φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας με την οποία απειλεί με παραίτηση. Την πλέον ακραία δήλωση σε σχέση με τη στάση Αλιβιζάτου την έκανε, όπως συνηθίζει, ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος ουσιαστικά ζήτηση την κατάργηση της επιτροπής.

Τη δημοσίευση του ηχητικού ντοκουμέντου με το ξέσπασμα του Δημήτρη Ινδαρέ, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο facebook, στην οποία γράφει, μεταξύ άλλων πως «αντί καταδίκης ή συγγνώμης μόνο απύθμενο θράσος από τον κ. Χρυσοχοΐδη. 

Δήλωση του Ινδαρέ

Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε στο πατρινό thebest.gr για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δύο ημέρες ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν καμία ανάμειξη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ινδαρές: «Έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση σχετικά με το θέμα, πράγμα που είναι έξω από τις επιθυμίες μας. Μεγάλο μας παράπονο είναι ότι δεν είχαμε καμία ανάμειξη σε αυτά για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Όταν καταλαγιάσει όλο αυτό θα μπουν τα πράγματα στις πραγματικές τους διατάσεις όμως το να υπάρχει μία πόλωση εξωφρενική, οδηγεί στο να χαθεί το νόημα και πολλά άλλα πράγματα».

Συμπαράσταση

Τη συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Δημήτρη Ινδαρέ εξέφρασαν με κείμενο τους δεκάδες καλλιτέχνες, επιστήμονες και δημοσιογράφοι. Το κείμενο το οποίο υπογράφουν κάνει λόγο  “για σωρεία παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου”, ενώ βάλλουν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως υπεύθυνου για την κατασκευή των σεναρίων.

Πηγή: Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες από το Κουκάκι – «Πόλεμος» για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα