Στο έλεος «τρομοδεμάτων» για δεύτερη μέρα οι ΗΠΑ – Δημοκρατικοί και επικριτές του Τραμπ όλοι οι παραλήπτες

Σε επιφυλακή οι αμερικανικές αρχές μετά το μπαράζ «τρομοπακέτων» την Τετάρτη και την ΠέμπτηΚανείς από τους δέκα επιβεβαιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχέςΑνθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του επίδοξου κατά συρροή βομβιστή με φόντο τις κρίσιμες εκλογές για το αμερικανικό ΚογκρέσοΕκκενώθηκε κτίριο που στεγάζει γραφεία γερουσιαστών στο Καπιτώλιο«Τα τρομοδέματα είχαν ως στόχο να εκφοβίσουν και όχι να σκοτώσουν»Στη Φλόριντα στρέφονται οι έρευνες

Ύποπτα δέματα ανακάλυψαν οι αμερικανικές

αρχές που εστάλησαν στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο την Πέμπτη, ένα 24ωρο αφού επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών και επικριτές του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχοθετήθηκαν από παρόμοιους μηχανισμούς.

Κανείς από τους δέκα επιβεβαιωμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη, ωστόσο οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον επίδοξο κατά συρροή βομβιστή, ενόψει μάλιστα και των κρίσιμων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν τις απειλές σύμπτωμα ενός οξυμένου είδους πολιτικής ρητορικής που προωθεί ο Τραμπ, ο οποίος καταδίκασε τις ενέργειες αυτές αλλά κατηγόρησε τα ΜΜΕ.

Ένα ύποπτο δέμα που εστάλη στον Μπάιντεν βρέθηκε σε ταχυδρομείο στην κομητεία Νιου Καστλ στο Ντέλαγουερ, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι ένα δεύτερο ύποπτο δέμα επίσης ανακαλύφθηκε.

Ο ντε Νίρο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν απευθύνθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Τραμπ στην τελετή των βραβείων Τόνι τον περασμένο Ιούνιο, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ένα ύποπτο δέμα, παρόμοιο με εκείνα που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς εντοπίστηκε την Πέμπτη το πρωί στα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο αμερικανός ηθοποιός.

Το δέμα που εστάλη στον ντε Νίρο περιείχε επίσης έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

«Ένα μεγάλο μέρος της Οργής που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας προκαλείται από τα σκόπιμα ψευδή και ανακριβή ρεπορτάζ των κυρίαρχων ΜΜΕ τα οποία αποκαλώ Fake News» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Η έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές επικεντρώνεται στη Φλόριντα, ανέφερε μια πηγή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

The New York Times has a new Fake Story that now the Russians and Chinese (glad they finally added China) are listening to all of my calls on cellphones. Except that I rarely use a cellphone, & when I do it’s government authorized. I like Hard Lines. Just more made up Fake News!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 25 Οκτωβρίου 2018

«Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη και απεχθής που δεν μπορώ να την περιγράψω», συμπλήρωσε.

Όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από δεξιούς, μεταξύ αυτών ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και υποψήφια για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός εισαγγελέας επί Ομπάμα Έρικ Χόλντερ.

Επίσης, στους παραλήπτες βρίσκονται ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν, ο δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος Τζορτζ Σόρος και η βουλευτίνα από την Καλιφόρνια Μαξίν Ουότερς, που ασκεί συχνά κριτική στον μεγιστάνα. Δύο δέματα εστάλησαν στη Ουότερς, την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «πρόσωπο εξαιρετικά χαμηλού IQ».

Τα τρομο-δέματα εστάλησαν καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, όπου θα κριθεί εάν οι Δημοκρατικοί θα πάρουν τον έλεγχο ενός ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους με αποτέλεσμα ο Ντόναλντ Τραμπ να απολέσει την πλειοψηφία που το κόμμα του διαθέτει.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία Μιτς Μακόνελ και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, χαρακτήρισαν τα τρομο-δέματα τρομοκρατική ενέργεια.

«Κάποιος επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει. Κάποιος επιχειρεί να καταστείλει τις φωνές σε αυτήν την χώρα χρησιμοποιώντας βία» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

«Επιθετική έρευνα»

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε, σε μια συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, ότι η κυβέρνησή του θα διεξάγει μια «επιθετική έρευνα».

«Οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή πολιτικής βίας συνιστά επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο μεγιστάνας, που ένωσε τη φωνή του με άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι ενθαρρύνουν τις τακτικές του «όχλου», εξήρε έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στη Μοντάνα, ο οποίος επιτέθηκε σε έναν δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της εκστρατείας του 2017.

Το δέμα που είχε παραλήπτη τον Χόλντερ κατέληξε τελικά, αφού άλλαξε πορεία, στη διεύθυνση αποστολέα που είχε γραφεί σε όλα τα δέματα, το γραφείο στη Φλόριντα της βουλετή Ντέμπι Ουάσερμαν Σουλτς.

Σύμφωνα με το FBI τα δέματα ήταν φάκελοι που περιείχαν “πιθανούς εκρηκτικούς μηχανισμούς”, περιτυλιγμένους σε ρολό φυσαλίδας. Κάθε φάκελος είχε διεύθυνση τυπωμένη σε υπολογιστή και έξι γραμματόσημα.

Άλλοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι μηχανισμοί που βρίσκονταν στους φακέλους ήταν παρόμοιοι με εκείνον που βρέθηκε στην οικία του Σόρος και κατέστρεψε με ελεγχόμενη έκρηξη η αστυνομία. Τουλάχιστον ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς περιελάμβανε σπασμένο γυαλί, είπε μια πηγή από την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Εκκενώθηκε κτίριο που στεγάζει γραφεία γερουσιαστών στο Καπιτώλιο

Στην εκκένωση κτιρίου, δίπλα στο Καπιτώλιο, το οποίο στεγάζει γραφεία βουλευτών και γερουσιαστών, προέβησαν οι αμερικανικές αρχές την Πέμπτη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Κογκρέσου ο οποίος δεν εξήγησε τον λόγο που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το τι συμβαίνει στο Κτίριο Γραφείο Κάνον Χάους.

Τα περισσότερα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκονται στις περιφέρειές τους, καθώς είναι σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Δεν είχαν στόχο να σκοτώσουν»

“Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί”, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.

“Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι. Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής. Κάτι απ’ όλα αυτά”, σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ Τζίμι Όξλεϊ, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Η Όξλεϊ θεωρεί ότι ο ύποπτος είναι ένας μοναχικός βομβιστής, όμως ο Μπράντλεϊ υποστηρίζει ότι στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή “είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου”.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα