«Στο κόκκινο» ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας – «Σβήνει» και η τελευταία ελπίδα για τις διαπραγματεύσεις

Η κατάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα, στο επικοινωνιακό κομμάτι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψυχροπολεμική, ενώ αντίθετα στο εμπορικό κομμάτι η «θερμοκρασία» έχει ανέβει επικίνδυνα.

Αρχικά οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις έδωσαν πολύ γρήγορα τη θέση τους σε επιθετικές δηλώσεις και απειλές, εναλλάσσοντας πολύ γρήγορα το κλίμα από την αρχική αισιοδοξία για μια ιστορική συμφωνία σε ανησυχία για ένα νέο, παγκόσμιο 1930, ενώ έχει χαρακτηριστεί επίσης «παγκόσμια απειλή».

Η κυβέρνηση

Τραμπ διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε όσον αφορά βασικές δεσμεύσεις. Με εμφανή εκνευρισμό, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, που είχε ανασταλεί στις αρχές του Ιανουαρίου, θα τεθεί σε ισχύ αύριο Παρασκευή.

«Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας», υποστήριξε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση οπαδών του στη Φλόριντα την Τετάρτη 8 Μαΐου, «η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τερματίστηκε».

Το Πεκίνο από την άλλη φαίνεται αμετακίνητο. Μάλιστα δήλωσε πως αν οι ΗΠΑ επιμείνουν η Κίνα «δεν θα έχει καμία άλλη επιλογή παρά να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα».

Ωστόσο το ταξίδι των κινέζων διπλωματών στις ΗΠΑ δεν ακυρώθηκε. Η κινεζική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λίου Χε, που θεωρείται στενός συνεργάτης του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, θα συναντηθεί με τον ον Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, αντιπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο. Οι αναλυτές έχουν πλέον στηρίξει όλς τους τις ελπίδες σε αυτή τη συνάντηση, ενώ ήδη προετοιμάζονται για έναν γενικευμένος οικονομικό πόλεμο, ο οποίος θα θέσει σε κίνδυνο την ασθενική ανάκαμψη από την κρίση του 2008

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιβαλλόμενοι δασμοί βλάπτουν κυρίως την Αμερική. «Οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές, όχι η Κίνα» προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Φρεντς, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής NRF, καθώς οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να αυξηθούν από το 10% στο 25% την Παρασκευή 10 Μαΐου .

«Η ξαφνική αύξηση των δασμών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα αφότου αναγγέλθηκε, ενδέχεται να πλήξει σκληρά αμερικανούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις, που έχουν περιορισμένους πόρους για να αμβλύνουν τις συνέπειες» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει διαφορετική άποψη και υποστηρίζει πως «οι επιπρόσθετοι δασμοί που έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την περασμένη χρονιά εισέφεραν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον έσοδα 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση».

Το μέτρο υποτίθεται ότι θα αποθάρρυνε τις εισαγωγές από τον ασιατικό γίγαντα, κάνοντας τα προϊόντα του ακριβότερα. Αλλά για την ώρα, στην πράξη είναι κάθε άλλο παρά προφανές ότι αυτή ήταν η έκβαση της κίνησης.

Παρότι τόσο τα στελέχη των βιομηχανιών όσο και οι επιχειρηματίες της λιανικής υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Τραμπ σε ό,τι αφορά τον στόχο να βελτιωθούν οι όροι της πρόσβασης στις αγορές της Κίνας για τις εταιρείες των ΗΠΑ, η μέθοδος που έχει υιοθετήσει τους ανησυχεί, καθώς είναι οι δικοί τους πελάτες, οι αμερικανοί καταναλωτές, που βιώνουν ολοένα περισσότερο τις συνέπειες.

Ασφαλώς «θα θέλαμε ο πρόεδρος Τραμπ να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Κίνα που θα βάλει τέλος στην συμπεριφορά της με την οποία καταπνίγει τον ανταγωνισμό» διαβεβαίωσε η Χουν Κουάκ, επικεφαλής της Retail Industry Leaders Association. Υπογράμμισε ωστόσο πως η μεσαία τάξη θα καταλήξει να πληρώνει πολύ πιο ακριβά για καταναλωτικά αγαθά.

Καθώς οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις ξαναρχίζουν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο στην Ουάσινγκτον, η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών θα ακριβύνει τις αγοράς μιας τετραμελούς οικογένειας κατά 767 δολάρια. Εξάλλου, κατά την ίδια πηγή, απειλούνται σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό επτά εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, δηλαδή το 19% των 39 εκατομμυρίων αμερικανικών θέσεων εργασίας που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, REuters.com)

Keywords
Τυχαία Θέματα