Στον εισαγγελέα οι ληστές του ΑΧΕΠΑ – Πώς τους έπιασε η αστυνομία

Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι παρά λίγο ληστές του ΑΧΕΠΑΚατηγορούνται για οπλοκατοχή και απόπειρα ληστείαςΠώς έπεσαν στα «δίκτυα» των αρχών

Οι δύο ληστές 35 και 41 ετών, γνωστές φιγούρες του αναρχικού χώρου, οδηγούνται το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για την απόπειρα ληστείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.  

Το

ίδιο θα συμβεί και στην 39χρονη, η οποία κατηγορείται ως συνεργός της.

Με αφορμή την μεταγωγή των συλληφθέντων στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, συλλογικότητα αναρχικών προγραμματίζει συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της πόλης, σύμφωνα με ανάρτηση σε γνωστή διαδικτυακή σελίδα τού αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου.

Πώς οι δύο ληστές έπεσαν στα δίκτυα των αρχών

Οι δύο ληστές παρακολουθούνταν από μυστικούς αστυνομικούς σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της ληστείας και δόθηκε αποφάσισαν πως είναι έτοιμοι, τότε χτύπησαν.

Η εκτίµηση ότι κάτι ετοιµάζουν επιβεβαιώθηκε χθες, όταν µπήκαν µεταµφιεσµένοι στο ΑΧΕΠΑ και έτσι η σύλληψη τους ήταν αστραπιαία, την ώρα που πήγαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει στην οδό Αγίου Δηµητρίου.

Το χρονικό της ληστείας

Οι δύο ληστές μπήκαν στο νοσοκομείο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου μεταμφιεσμένοι ως γιατροί και ασθενείς και απείλησαν με περίστροφο υπάλληλο της εταιρείας που κρατούσε δύο κασετίνες µε χρήµατα.

Πάνω στον πανικό του, ο υπάλληλος έριξε τη μία κασετίνα, και έτσι ενεργοποιήθηκε ο ειδικός μηχανισμός με το χρώμα, ο οποίος καταστρέφει τα χρήματα σε περίπτωση ληστείας. Στη συνέχεια προχώρησαν ήρεμα μέσα στο ΑΠΘ, όπου και βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ για να μπουν στο αμάξι τους.

Όπως αναφέρουν και οι αρχές,  «η νεοτροµοκρατία διανύει µια περίοδο, κατά την οποία έχει στερέψει από χρήµατα. Αυτό περιορίζει τις ενέργειες των ατόµων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Από τη Μεταπολίτευση και µετά οι ληστείες ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους χρηµατοδότησης ένοπλων οµάδων. Στην περίπτωση των ληστών του ΑΧΕΠΑ, πάντως, το κίνητρό τους δεν µπορεί ακόµα να διατυπωθεί µε απόλυτη βεβαιότητα. Αποτελεί εκτίµηση ότι στόχευαν στην ενίσχυση του “επαναστατικού ταµείου”. Οι κατηγορίες σε βάρος τους περιορίζονται στη διάπραξη ληστείας και στην οπλοκατοχή»

Το παρελθόν των ληστών 

Ο 35χρονος Κ.Σ. είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτροµοκρατική την ώρα που έβγαινε από ενοικιαζόµενη αποθήκη στη Νέα Σµύρνη, όπου είχε βρεθεί οπλισµός,  και σύµφωνα µε την Αστυνοµία ανήκε σε τροµοκρατική οργάνωση. Είχε προφυλακιστεί για 30 µήνες, πριν ακόµα γίνει η δίκη του. Eτσι αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας καταγγέλλοντας την «παράνοµη παράταση προφυλάκισης», µέχρι που τελικά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα και από δεκάδες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας υπέρ του. Κατόπιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Η τελευταία σύλληψή του έγινε στις 5 Αυγούστου 2016, ύστερα από καταδίωξη στη Σπάρτη, ενώ µέχρι χθες ήταν και πάλι ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους. Ο δεύτερος ληστής του ΑΧΕΠΑ είναι ο 40χρονος Γ.Δ, παλιός αναρχικός και γνώριµος της Αντιτροµοκρατικής από τη συµµετοχή του στους περιβόητους «ληστές µε τα µαύρα». Ο Γ.Δ. είχε συµµετάσχει στην αιµατηρή ληστεία που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2006 στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Για την υπόθεση αυτή είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξης.

Ο ρόλος της 39χρονης γυναίκας

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της 39χρονης, η οποία στη ληστεία είχε το καθήκον τσιλιαδόρου.

Οι αρχές εξετάζουν τη σχέση της με τους δύο ληστές και το αν ήταν αυτή το άτομο που τους φιλοξενούσε ή αν υπάρχουν και άλλοι στον κύκλο τους.

Οι δύο δράστες ανακρίνονταν από χθες στο κτίριο της Γενικής Αστυνοµικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπως και η 39χρονη. Παράλληλα, άνδρες της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας προέβησαν, παρουσία εισαγγελέα, σε έρευνες σε σπίτια ατόµων που ήρθαν σε επαφή µε τους δράστες.

«Ηταν ένα πρωτοφανές περιστατικό. Προφανώς οι δράστες γνώριζαν ότι θα γινόταν τροφοδοσία του µηχανήµατος ανάληψης για τη µισθοδοσία του προσωπικού» δήλωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκοµείου επισηµαίνει πως «δεν δηµιουργήθηκε πανικός, ούτε υπήρξε κάποιος τραυµατισµός, παρά το γεγονός ότι η ένοπλη ληστεία πραγµατοποιήθηκε σε ώρα που το νοσοκοµείο ήταν γεµάτο από ασθενείς και συνοδούς και από εργαζοµένους σε αυτό».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
αχεπα, αστυνομια, αχεπα, ληστες, εθνικη τραπεζα, ιουνίου, θεσσαλονικη, συλληψεις, ΑΠΘ, νέα, απεργια, τραπεζες, αθηνα, απεργια υπα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 1 δεκεμβριου, αυτοκινητο, εθνικη, ωρα, ατομο, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γιατροι, διοικηση, δικη, διοικητης, δικτυα, δοθηκε, εγινε, ερευνες, ετων, ιδιο, η δικη, υποθεση, ηρεμα, κτιριο, ληστειες, οπλοκατοχη, πρωι, συνεχεια, συγκεντρωση, συλληψη, σπαρτη, σπιτια, χρωμα, ιουνίου, νοσοκομειο, πληροφοριες, τραπεζα
Τυχαία Θέματα