Στον «πάγο» βάζει τον γραμματέα της ΚΕ η Γεννηματά – Συγκάλεσε έκτακτο συνέδριο

Τα «βαρίδια» εντός του κόμματος θέλει να ξεφορτωθεί η ΓεννηματάΜε την κίνηση αυτή καταργεί την Κεντρική ΕπιτροπήΤο συνέδριο της ΔΗΣΥ θα γίνει τέλη ΙουνίουΣυνέδριο και για το ΠΑΣΟΚ μέσα στο φθινόπωρο

Σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις του κόμματος, προχώρησε η Φώφη Γεννηματά, η οποία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το μεσημέρι της Τρίτης, συγκάλεσε έκτακτο συνέδριο, αφαιρώντας όλες τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Ξεκαλάκη.

Ουσιαστικά

λοιπόν, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επιβεβαίωσε τις «αυταρχικές λογικές» που της καταλόγιζαν με κείμενό τους οι αντιρρησίες της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Ξεκαλάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεφορτωθεί τα «βαρίδια» στον δρόμο για το συνέδριο της Συμπαράταξης.

Έτσι λοιπόν με μία κίνηση που στην πράξη καταργεί την Κεντρική Επιτροπή, η κ. Γεννηματά επιχειρεί να απομονώσει τους διαφωνούντες στις τάξεις του κόμματος.

Τι αποφασίστηκε στην Κ.Ο.

Στα διαδικαστικά, προγραμματίστηκε συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές φθινοπώρου, όπου και θα εκλεγούν νέα Κεντρική Επιτροπή και γραμματέας και τέλος, νέο συνέδριο της ΔΗΣΥ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι και το ιδρυτικό της.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Το τεντωμένο σκοινί στο βαδίζει τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, φάνηκε με εμφατικό τρόπο στη συνεδρίαση της ΚΕ του περασμένου Σαββάτου, όπου ο γραμματέας του κόμματος και ο ευρωβουλευτής αλλά και πρώην γραμματέας, Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησαν τη διεξαγωγή είτε ιδρυτικού συνεδρίου είτε συνέδριο ανοιχτό, με τη συμμετοχή της κοινωνικής βάσης της παράταξης.

Επιπλέον ζήτησαν να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με το Ποτάμι, τις Κινήσεις και τα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρόταση που όχι μόνο δεν πέρασε, αλλά αποκλείστηκε αμέσως.

Κάτι τέτοιο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει επιλέξει συνεργασία μόνο με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και όχι με τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Τι θα πράξει ο Βενιζέλος;

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση που θα κρατήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε ρόλο παρατηρητή.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, μπροστά στη διαφωνία του με τα πεπραγμένα της ηγεσίας, να ανακοινώσει εντός επόμενων ημερών τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα ή τουλάχιστον το ενδιαφέρον του προς κάποιον από τους υπάρχοντες φορείς της κεντροαριστεράς.

Για υπονόμευση των πρωτοβουλιών της έκανε λόγο η Γεννηματά

Στην ομιλία της, η κ. Γεννηματά χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για τους διαφωνούντες, αναφέροντας πως «κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς, αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν “διορισμένους συνέδρους”. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”. Τους αφήνουμε πίσω».

Σ’ άλλο σημείο, μίλησε ευθέως για υπονόμευση των πρωτοβουλιών της, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανεβάζει τα ποσοστά της, προσθέτοντας ότι όσοι διαφωνούν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση των «μηχανισμών» τους. «Για καθαρές όμως λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι, καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις:

• Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί των μηχανισμών θα οδηγούν σε αέναες διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας;

• Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό παρακολούθημα που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω και από εκεί, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων;

• Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μία παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;

Και βέβαια, είναι άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ό,τι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους.

Και αυτό μάλιστα να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο.

Το νέο δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και μάλιστα, ευκαιρίας για κλεφτοπόλεμο και εσωκομματική γκρίνια.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη, τη μια στιγμή να κόπτονται για τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα