Στους αντιπροσώπους των μελών ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας

Προχωρούν οι διαδικασίες για την τυπική ολοκλήρωση της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΟ Γένς Στόλτεμπεργκ, απέστειλε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της Συμμαχίας το «πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας»Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπνέει στις 17:30

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την τυπική ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την υπερψήφιση της από το ελληνικό κοινοβούλιο με 153 «ναι».

Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτεμπεργκ, απέστειλε

τη Δευτέρα στους Μονίμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της Συμμαχίας το «πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας».

Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπνέει στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών). Μέχρι εκείνη την ώρα έχουν περιθώριο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εκφράσουν ενστάσεις ή διαφωνίες εγγράφως.

Αν δεν συμβεί αυτό, το πρωτόκολλο θα έχει γίνει και τυπικά δεχτό και η υπογραφή του θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες. Η εν λόγω χώρα θα αρχίσει να καλείται πλέον στις συναντήσεις της Συμμαχίας.

Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία και υπογραφεί το πρωτόκολλο από τους εθνικούς αντιπροσώπους, αυτοί το στέλνουν στις χώρες τους για κοινοβουλευτική έγκριση.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί από την Παρασκευή κιόλας νόμο του κράτους, καθώς αμέσως μετά την κύρωσή της από τη Βουλή, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Τα επόμενα βήματα

– Υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή εν συνεχεία στις πρωτεύουσες των παραπάνω χωρών.

– Κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια, με την οποία η Αθήνα θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

– Αποστολή επιστολής από τα Σκόπια προς τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.

– Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα